Arap Baharı, Batı’da (Avrupa’da) esiyor

Dünyada her dönemlerde olduğu gibi ekonomik buğramlar yaşanıyor. Dünya tarihine damga vuran tarihleri bir hatırlayalım; 1929 Krizi ilk kriz daha da sonra 1948’de yaşanan kriz.

Dünyada her dönemlerde olduğu gibi ekonomik buğramlar yaşanıyor. Dünya tarihine damga vuran tarihleri bir hatırlayalım; 1929 Krizi ilk kriz daha da sonra 1948’de yaşanan kriz. Daha sonrasında 1954’de dış sermayeye açılma serbest piyasa ekonomisine geçiş dönemi başladı. Daha sonrasında 2008’de ABD’de hortlayan Emlak krizi ile piyasalar alt üst olmuştu. Daha sonrasında 2011 yılı orta doğu’da başlayan bahar dünya’da yeni dengeleri oluşturmaya başladı. Bugün Avrupa’da yaşanan kriz. Soğuk savaştan bu yana biz uluslar arası ilişkiler alanında çalışmalar yapanlar dünya düzeninin ne şekil alacağını düşündük ve tartıştık. Dünya’da güç savaşı bu güne kadar her dönemde silahla olmuştu. Fakat bugün en büyük silah, ekonomi’de Kapital(sermaye)in önemi oldu. Nitekim bugün Avrupa’nın eteğini ateşe düşürende bu kavram oldu. Bir Yunanistan örneğine bakalım; Yunanistan,Ürettiğinin fazlasını tüketmeye ve gelirinden çok askeri ve kamu harcamalarına yönelimi sonrası bu duruma düştü.Yani burada şunu gözlemledim..Bu ülkeler borçlanıyor ve borçlarının geri dönmesi konusunda ödeme sıkıntısı yaşıyorlar.Bir dönemde olsa borçların ödenmesi durdurulsa da alışmış olduğu hibe gibi sandığı para akışı kesildiğinde Yunanistan gibi darmadağın oluyorlar.Bu borçlanma konusu sadece Yunanistan için değil diğer Avrupa ülkeleri içinde geçerlidir. Mesela Fransa,Almanya gibi..Teorisyenlerin uzun zamandır söyleminde olan ‘’Domino Etkisi’’ böylelikle gerçekleşiyor. İlk domino etkisi Yunanistan’da görülüyor. Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyecek duruma gelmesi ilk domino taşının devrilmesine örnektir. Sıra şimdi İtalya’da. Sormak gerekiyor bu noktada bu ülkeleri bu duruma sokan borçlandıran bu düzen kimin çıkarına hizmet ediyor? Kimler bu noktada nemalanıyor… Şu durumda tartışılan konu ‘’Euro’’ yerine ülkelerin kendi para birimlerini devreye sokmasıdır. Bu zora giren ülkelerin bu noktada kopmasından sonra ortaya çıkacak düzen’de İtalya ve Yunanistan’ın yeni arayışlara girmesini getirecektir. Mesela Orta Doğu’da oluşacak yeni düzende söz sahibi olmaları…

TÜRKİYE’NİN ORTA DOĞU KARTI
Yunanistan ve İtalya’nın zora girdiği dönemde kurtuluş yolu olarak Arap ülkelerini gösterebiliriz. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan bu ülkelere Yunanistan ve İtalya’nın ilişkiye girmesinde Türkiye’nin aracı ülke olacağı konusu şimdiden bizleri heyecanlandırıyor. Çünkü, Enerji hattı ve köprü olma konusu stratejik önemimizi bir kere daha vurgulayacak. Buradan ülke ekonomisinin kazanımı bir kat daha artacak.2023 vizyonu doğrultusunda ülkeyi şaha kaldıracak adım olarak bunu düşünebiliriz. İtalya’nın sanayisi, Yunanistan’da Turizm ve Türkiye’de yer altı kaynaklarına haiz olduğunu biliyoruz. Bu 3 ülkenin gelecek’te bir ittifak içine girmeleri içten bile değil.AB politikaları altında ezilen bu ülkelere ileri ki günlerde ekonomisinde alarm canları Fransa içinde çalabilir. Portekiz, İrlanda, İspanya, İtalya ve İzlanda da ciddi borç yüküyle karşı karşıya kalmıştır.
Bu haber 917 defa okunmuştur
  • Türkiyenin yolu açık YASEMİN  İstanbul - 13.11.2011 Türkiye kktc davasında olduğu gibi uluslararası sorunların perçinleştiği şu ortamda dik duruşu ile kendini bizlere gösterdi. tebrik ederim ben bu duruşu. Saolsun varolsun liderlerimiz. ANkaraNın uluslararası jeoplolitkada bu kadar değer görmesi siyasi durşuna pareleldir.Sözleriniz mükemmel yorumlarınız gibi. Sizi geleceğin siyasetçisi olarak tc de görmeyi dileriaz.Süper yazınız için tebriklerimi iletirim

:

:

:

: