Kimi niye suçluyorlar?

Durup durup başkalarını suçluyorlar. Zaten insanlarımız da yönetenlerden iyice etkilenmiş. Hem suçu başkalarında arıyorlar hem de çözümü başkalarının getirmesini bekliyorlar,hatta başkalarını sorumlu tutuyorlar kendi sorunlarımızı çözmek için.

Durup durup başkalarını suçluyorlar. Zaten insanlarımız da yönetenlerden iyice etkilenmiş. Hem suçu başkalarında arıyorlar hem de çözümü başkalarının getirmesini bekliyorlar,hatta başkalarını sorumlu tutuyorlar kendi sorunlarımızı çözmek için. Halbuki bir düşünelim, bizde her konu için bir kurum,daire, bakanlık yok mu? Bu kurumlarda çalışan bizim insanlarımız değil mi? Görevleri bu sorunları çözmek değil mi? Yok herkes eleştirmenlik konusunda ihtisaslaşmış, kimse çözümler için sorumluluk taşımıyor. Aynı bugünkü kabine gibi, iktidar milletvekilleri gibi, iktidar parti liderleri gibi. Vatandaştan tutun birbirlerine kadar suçlamaktan öteye gidemiyorlar.

Kim inanır bilmem ama ben bir kurumun sadece yönetenlerinin değişerek, kurumun yapılanmasına, ikelerine, prensiplerine hiç düzeltme yapmadan herhangi bir gelişme sağlanacağına inanmıyorum, Bu nedenden dolayı son onyıllarda hiçbir özellikle kamu kurumumuzda ilerleme gelişme görmek artık ümit bile edilmiyor. Siyaset de ara ara değişen isimler olsa da örgütlerin çıkmaz sokak yapıları ve bu yapıların değiştirecek beceri ve kapasitelerin dışlanması örnek bir kısır döngü.

Yeni bir başbakan, yeni bir belediye başkanı, yeni bir başhakim, yeni bir sendika başkanı, yeni bir merkez bankası başkanı aramakla zaman kaybettirilen toplumumuz için anahtarlar önemli ölçüde bireylerimizden başlayarak kendilerini geliştirme bilincini kazanmakta ve bunu uygulayacak iradeyi zorlamaktadır. Çalışanların, yönetenlerin edindiği daha gelişmiş beceriler ve kapasiteler kurumları ve yönetenleri etkinliğe sürükler. Böylelikle tabandan tavana bir baskı oluşur ve statükoyu toplum lehine değişmeye zorlar.

Her ülkenin değeri öncelikle toplum bireylerinin toplam kapasitesi ile doğrudan bağlantılıdır. Gelişmeyi yakalayamamış toplumlar ne stratejik,ne doğal kaynaklarından bile yararlanamazlar. Kendi elmas madenlerinde köle, petrol sahalarında , ürün tarlalarında , fabrikalarında, otelleri ve diğer tesislerinde gündelikçi kalırlar.

Tabandan gelecek baskılar tek başına statükoyu değiştirebileceği de aşırı iyimserlik olabilir. Yüzyılımızın en büyük uluslararası projesi Avrupa Birliği bu vizyonu paylaşan birkaç siyasi liderle başladı. Soğuk Harp ve sosyalist ülkeler insanların sıkıntılarını dikkate alan birkaç liderin müdahalesi ile tamamı ile değişti.

Ülkemizdeki tüm siyasi liderler, gücü yöneten tüm görevliler biran önce sorumluluklarını yerine getirip doğru örneklemeler ile kısır döngülerden çıkmayı tetiklemelidirler. Toplum mühendisliği KKTC de, demokrasi de , ekonomide, sosyal yaşamda kaybedilen zamanı telafi etmek için uygulanmalıdır.

Bırakın başarmayı, denemeyi bile yapacak cesaretimizi kazanmak bizi mutlaka ödüllendirecek!

Neden olmasın?

Bu yazıyı yazmamı sevgili okurum Abdülcelil’in (Lefke) bir önceki yazıma yaptığı Yanan Biziz yorumu tetikledi. Abdülcelil’e ve yazılarıma yorum yazıp beni cesaretlendiren Eyüp Sultan’a, Yunus Sabuncu’ya ve Senem Hanıma eliniz, diliniz sağolsun, teşekkürler!

Bu haber 6235 defa okunmuştur
  • NE OLACAK BU PARALAR SONER SABRILER  LONDRA - 11.08.2012 SAYIN HOCAM SIZE KATILIYORUM.BENIM SESIMIDE UMARIMDUYURURSUNUZ VEDE KALEME ALIRSINIZ.HOCAM BENI RAHATSIZ EDEN KONU SUDUR.BEN LONDRADA YASIYORUM AILEMLE BIRLIKTE,COK SUKUR GECINIYORUZ VEDE HER YIL KIBRISA TATILE GELIYORUZ.HOCAM RAHATSIZLIGIM INSANLAR LONDRADA YASIYOR IKAMET EDIYOR VE HER 6 AYDA BIR KIBRISA GIDIP MUHTARLIKLARDAN IKAMET BELGESI ALIP HESAPLARINA YATAN PARALARI CEKIP HEM TATIL YAPIYORLAR HEMDE GITMISKEN ESLERINI DOSTLARINI ZIYARET EDIYORLAR.HOCAM SORUYORUM SIZE SOSYAL YARDIM ALAN HERHANGI BIR INSAN EGER INGILTEREDE YASIYORSA SOSOYAL YARDIM ALMASI SIZCE DOGRUMUDUR?HAKKI OLMADIGI HALDE O INSANLARAIN HESAPLARINA YATAN AYLIK 600-700TLnin NE SUCU VAR SUC HUKUMETTE VE SOSYAL HIZMETLER DAIRELERINDE.GECENLERDE BAKANIMIZ ACIKLAMA YAPTI.ULKEDE 8000 OZURLU,ENGELLI VE YARDIMA MUHTAC INSANLAR VAR DIYE.SAYIN HOCAM BU INSANLAR YA TURKIYEDE.YA RUM KESMINDE YADA LONDRADA YASIYOR.SOSYAL YARDIM DAIRELERI VE HUKUMET NE YAPIYOR?LUTFEN SIZ KALEME ALIN BU KONUYU. KOLAY GELSIN.SAYGILAR.
  •    - 26.06.2012 Hocam yazilarinizin devamini bekliyoruz..
  • mukaddes  lefke - 13.06.2012 durmak yok yola devam mustafa hocam
  • selam feriha  lefke - 12.06.2012 mustafa hocam yazılarınızı büyük bir zevkle okuyoruz başarılarınızın devamını dilerim

:

:

:

: