Her şey özelleşsin…

Türk Dil Kurumu özelleştirmeyi “Devlete ait taşınır, taşınmaz malları teklif alma veya ihale yoluyla satışını yapma” olarak açıklıyor. Özelleştirme en anlaşılır tanımıyla, devletin sahibi olduğu kuruluşların özel sektöre satılması işlemi demektir.

Türk Dil Kurumu özelleştirmeyi “Devlete ait taşınır, taşınmaz malları teklif alma veya ihale yoluyla satışını yapma” olarak açıklıyor. Özelleştirme en anlaşılır tanımıyla, devletin sahibi olduğu kuruluşların özel sektöre satılması işlemi demektir.

Özelleştirmeye konunun uzmanlarının yaklaşımları farklılık göstermektedir. Bu tartışmaları, her şey özelleşsin, hiçbir şey özelleşmesin, yarısı özelleşsin diyenler şeklinde gruplandırmak yanlış olmayacaktır. Peki, gerçekte özelleştirme günlük yaşantımıza nasıl yansır? Şüphesiz olumlu yansır. Yani; Özelleştirme, eğitimi sadece kamu okullarından değil, geniş yelpazeye yayılan özel okullardan, çeşitli kriterlere bakarak en uygununu seçebilme imkânı sunar. Grevlerle kapatılan okullardan kurtulmanın huzur ve rahatlığını yaşatır.

Sağlık hizmetini alırken devlet hastanesine mahkûm olmaz, hastane personelinin iletişiminden, hastanenin ücretine, temizliğine kadar birçok kritere bakarak geniş bir hastane yelpazesinden tercih yapma şansını yakalarız. Devlet hastanelerinin soğuk yüzünden, hastayı hastalığına razı eder yaklaşımından kurtulur, çağdaş anlamda tedavi şansını yakalarız. Yanlış yapılan tahlillerde karşımızda muhatap bulur, devletin devasa gücünü arkasında hisseden hekimden de hemşireden de kurtuluruz.

Uçakla yolculuk edeceksek karşımıza çıkacak onlarca seçenekten, kendimize en uygun uçak biletini satın almanın özgürlüğünü ve keyfini yaşarız… Uçsuz bucaksız yeni bir dünya demektir adeta özelleştirme. Devletin hantallıktan, şişmiş memur kadrolarından, devasa giderlerden yani kamburundan kurtulması, dinamik bir devlet haline dönüşmesi anlamına gelir özelleştirme.

Özelleştirme konusu, gündeme geldiği ülke toplumlarının siyasetini, uluslararası ilişkilerini, ekonomisini kısaca, yaşam biçimini doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel özelleştirmeyi, bütün dünya da en çok tartışılan konular listesinde birinci sıraya oturtmaktadır. Ülkemizde de durum benzer şekilde seyretmektedir. Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin çıkarılan özelleştirme yasasının iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine açtığı dava dün karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi, Özelleştirme Yasası'nın Anayasa'ya aykırı olmadığı sonucuna vardı.

Bu kararla birlikte, Kurultay süreci ve sonrasında yaşanan olayların ve gelişmelerin gölgesinde, ülkemiz geçte olsa bu konuyu tartışmaya başladı. Yakında siyaset sorunlarını çözer ve özelleştirmenin sınırlarını, yöntemini, çekinceleri de dikkate alarak tartışmaya başlar diye ümit ediyoruz. Böylece en erken zamanda yapılacak özelleştirmelerle gıda, hizmet sektörü, denizcilik, tarım, turizm madencilik, tekstil, petrol ve yan ürünleri gibi sektörlerde inanılmaz yeniliklere adım atmış oluruz. Özelleştirme; İddia edildiği gibi kamu mallarını sermayeye peşkeş çekmek, işsizliği artırmak, çalışanı açlığa mahkûm etmek, güvenceyi ortadan kaldırarak hak ve özgürlükleri kısıtlamak değildir, olmamalıdır. Siyasiler burada devreye girmeli, söz konusu haklı çekinceleri dikkate alan, çalışanı ezdirmeyen yasal düzenlemeleri yapmalı, devletin zayıf vatandaşını güçlü sermayeye karşı koruması garanti edilmelidir.

Böyle olursa, konu bilinçli ele alınırsa, insan merkezli bir bakışı açısıyla değerlendirilirse özelleştirmeden korkmak için neden olmadığı görülecektir.
Bu haber 9478 defa okunmuştur
  • For sale mustafa Aristo  Lefkoşa - 17.11.2012 Ah Mustafa Ahhh! Dünya'da, memleketimde senin gibi düşününlerden çok çekti. Asırlardır aydınlık yüzü görmedi halkım. Millet uzaya çıkarken, senin gibi düşüneneler yüzünden biz karada kaladık. Vaz geç bu kafadan. ha 4 adet limonu 4 adet limon almaya devletin arabasıyla 24 dört kişinin gittiği bir yapı sürdürülebilir değildir. Ayrıca for sale niye yazdın ki :))
  • mustafa Lefkosa    - 17.11.2012 ''Ozellestirme'', vatandasin yararina olan bir malin, ozel birilerine siyasetciler tarafindan ''geri iade edilmemek sarti ile for sale'' yani satmaktir......
  • Medeni ve adaleti tam olan ulkelerde Haso  DE - 16.11.2012 özelleştirmelerden önce ANTİ-TEKEL ve ANTİ-TROST yasaları yapılır ve uygulanır . Kapilazmin beşiği olan Amerikada bile bu yasalar defalarca uygulanmıştır ( bakınız Rockefeller davası Microsoft davası vs vs ) . Sizde yasalar sadece garibanlara uygulanır ve anayasa da defalarca çiğnenir. Herşey bir tarafa sadece bundan dolayı bile 'devlet' olamazsınız.
  • gercekci   - 16.11.2012 Ibrahim -Londra onemli bir noktayi kacirdin.Medeni ve adaleti tam olan ulkelerde tekellesme nicin olmuyor?Cunku oralarda YASALAR CALISIR.Dedigin dogrudur ama bunlar yasalarin islemedigi KKTC'de olur.Yani zengin kalantorlari hesaba cekecek ne yasa vardir,ne de olani calistiriyorlar.Hukumet oldugu gibi isadamlarina borclu ve satilmistir.Ben de ozellestirme taraftariyim ama bu sistemi KKTC'de hakkiyla uygulatmazlar.
  • gercekci   - 16.11.2012 Vatandas haklidir.KKTC Meclisini de ozellestirip mandiraya donusturdukten sonra icindeki yasi geckin keci ve koyunlari Kanlidere taraflarina postalayin.Sonra da bu Meclis mandirasina yeni keci ve kuzular yerlestirin.
  • Aman ha Mustafa  Lefkoşa - 16.11.2012 Ne İngilizi, ne kiralaması. böyle teklif mi olur. Özelleşsin anlarım. Kir mira olmaz. Aman ha..
  • Londra   - 07.11.2012 En iyisi kktc yi Ingilizlere 99 seneligine kiralayin :))
  • ibrahim  londra - 07.11.2012 bizim gibi kucuk devletlerde(mandira) da tam ozellestirme olmaz cunku rekabet olmadigi icin tekellesme olur,bakin bakalim her hangi biriniz bir tavuk citfligi acabilirmisiniz,siz iki daykada maffederler tekelci hacialiler,boyacilar hersey ozellesin diye hukumetda izin vermez,cunku tekelcilere karsi gelemezler,halbuki rekabet ortami icin isteyen acabilmeli,bir kere ozellestirme yerine halka arz edilmeli,herkes hisse almali kendi oz varliklarina sahip cikmali ingiliz bile bunu yapti ve hala daha da yapar.
  • Kardeş Kıbrıs Halkları Dersimli  Paris - 07.11.2012 Emperyalizm ve bugünkü küreselleşme saldırganlığı, sömürgecilik ve gericiliğin pekiştirilmesi, ulusal hakların, bağımsızlığın ve tüm demokratik eğilimlerin hiçe sayılması ve ezilmesidir.Emperyalizm insanlık karşıtı politikalarla dünya halkları ve ezilen uluslar nezdinde günden güne kendisini teşhir etmektedir. 'Globalleşme' 'Özelleştirme' onların saldırı araçlarından başka bişey değildir. Özelleştirme demek, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, örgütsüz kılma, hak-hukuk kurallarında sınır tanımazlık demektir. KAHROLSUN SÖMÜRGECİ EMPERYALİZM YAŞASIN HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ ve MÜCADELESİ
  • meclisi süleyman  londura - 07.11.2012 özelleştirme fikrine katılırım. Vekillerin maaşlarını da KİT lerin kazançlarına baglayacan bak bakalım o zaman zarar eden devlet kurumu kalırmı hahaha
  • ozellessin cengiz  lefkosa - 07.11.2012 her sey ozelessin sendikalar ortadan kalksin,tembeller, beslemeler daha cok calissin,fazla maas istemesin insanlar...anladik be efendilerda egtim ve saglikta ozel sektor yokmu,anli sanli uni,kolejler,ozel ilkokular yokmu,ydu hastahanesi yokmu bu ozelestirme isteyenler kaciniz bunlara gidiyorsunuz...pahalimi dediniz ozel kar ister,ve bu kardan vergi alamayan devlet nasil yasar hic dusundunuzmu ...suat £10 millyon borc vermedimi ltb peki ne kadar vergi verdi suat..yada boyaci..yada haciali...halkimiz hak yerini bulsun diyecegine haksizliklar son bulsun demeli .....yok ozelesme olsunda devleti biz soyalim diyorsaniz...ltb bakinda ders alin....
  • her sey özelleşırse herkes daha ıyı calısır halkınız   - 07.11.2012 her sey özellesırse herkes daha iyi calısır.ulke calıstıksonrada daha cok yukselır.özellesmek demek,hak yerini bulmak demektir.ne tembellık,ne de vurdumduymazlık.
  • Salih  Lefkosa - 07.11.2012 Bi ulkede ozellestirme rekabet unsuru varsa olur arkadaslar.Kuzey Kibris gibi kucuk ulkelerde ozellestirme monopol yaratir.Lutfen sosyo-ekonomik problemlere duygusal yonden care bulmaya calismayalim.Partizanlik,popilizim ve yalaklik virusunu ortadan kaldirmaliyiz.
  • Tek bir şartla uygundur Haso  DE - 07.11.2012 meclisi da özelleştirin
  • O zaman görürüz Levant  Lefkoşa - 07.11.2012 Belediye hizmetleride, eğitimde, hastanede özelleşsin. Çok çektik bu hazırcılardan. Bakalım o zaman lefkoşa sokaklarını böyle çöplüğe çevirebilecekler mi? Okulların kapısından çocukları geri döndürebilecekler mi? Hastanede siyasi tahlil yapabilecekler mi? Göreceğiz. Umarım her şey dediğiniz gibi özelleşir. Ama sadece umut.
  • katılıyorum M.Mulla  Lefkoşa - 07.11.2012 Sayın editörün görüşlerini desteklememek elde deyil bu haliyle devletin şlettiği her yerde hantallık söz konusu artı üstüne üstlük çalışanlara parada yetmiyor özeleşme ülkenin ve halkımızın menfatine olacak işaallah başta telekominikasyon olmak üzere özelleştirme süreci hızlı bir şekilde devam eder

:

:

:

: