Kaçak ürünler imha edilmemeli

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO),Ticaret Dairesi’yle çeşitli zamanlarda yaptıkları raf kontrollerinde tespit edilen ithalatına izin verilmeyen elektrik malzemelerinin, çöplüğe dökülüp üzerinden dozerle geçilmek suretiyle imha edildiğini, bu uygulamaya devam edeceklerini duyurmuş dün.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO),Ticaret Dairesi’yle çeşitli zamanlarda yaptıkları raf kontrollerinde tespit edilen ithalatına izin verilmeyen elektrik malzemelerinin, çöplüğe dökülüp üzerinden dozerle geçilmek suretiyle imha edildiğini, bu uygulamaya devam edeceklerini duyurmuş dün.
EMO, Dış Ticaret Düzenleme ve Denetim Tüzüğü Yasası altında yapılan tüzük gereği, Ticaret Dairesi ve Oda’nın çeşitli zamanlarda yaptığı raf kontrollerinde tespit edilip müsadere edilen cihazların toplu halde imha edildiğini söylemiş.
İmha edilen elektrikli malzemeleri de sıralamışlar. İçinde kahve makinesinden ütüye, adaptörden trafoya kadar birçok malzeme var.
Belli ki ilk değil, son da olmayacak…
Kaçakçılığa, yasal olmayan herşeye sonuna kadar “hayır” ama sapasağlam malzemelerin çatır çatır ezilmesine de insanın gönlü razı olmuyor.
Ekonomik ömrünü tamamlamış ürünlerin ekonomiye kazandırılması gündemdeyken ve attığımız her ambalaj içimizi sızlatıyorken, okuduğumuz haber, işin kolayına kaçıldığını düşündürüyor.
Oysa bu malzemeler bir tutanak karşılığı hayır kurumlarına verilebilir, ihaleyle satılıp, parası devlete aktarılabilirdi ki, dünyada bunun birçok örneği var.
En yakın örnek Türkiye’den… Suriye'den yasa dışı yollarla getirildikten sonra Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te güvenlik güçlerince el konulan yaklaşık 80 ton çay ve şeker ile kaçak malzemeler Gap Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafındanihaleyle satışa sunulmuştu.GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol, 2013 yılında devlet bütçesine katkı sağlamak amacıyla tasfiye ihaleleri yaptıklarını kaydederek, “2013 yılında yeniden ihraç amaçlı 660 ton çay ve şeker ile kaçakçılıkta kullanıldığı için el konulan 157 araç, yeniden ihraç amaçlı satışa sunuldu. Yaklaşık 200 ton et ise yapılan incelemenin ardından olumsuzluğa rastlanmayınca iç piyasaya sürüldü. 29 Ocak'ta da, yaklaşık 80 ton çay ve şeker ile 86 ayrı ürün, yeniden ihraç amaçlı satışa sunulacak. Yaptığımız tasfiye çalışmalarında insan sağlığını öncelikli düşünüyoruz. Sağlığa uygun olmayan kaçak ürünleri, imha ettiriyoruz”demişti.
Yani sağlığa zararlı olmayan tüm ürünler satışa sunuluyor artık.
Ayrıca, gümrüklerde güvenlik güçleri tarafından el konulan eşyalar, Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü (TAS-İŞ) tarafından satışa sunuluyor. Otomobil ve büyük hacimli eşyalar ihaleyle elden çıkarılırken, diğer ürünler ise Ankara, İstanbul ve Edirne'deki perakende mağazalarında sergileniyor. Kaçak malların satışından geçen yıl TC Hazinesi'ne 13 milyon TL'lik gelir sağlandığı söyleniyor.
KKTC’de o denli büyük rakamlar konuşmasa da, imha edilen ürünlerin ekonomiye katkı sağlayacağı çok açıkken,EMO’nun “yapmıştım, yaptım, yine yaparım” türünden açıklamalar yapması kolaycılık. Bugün tüm dünyadaki bilimadamları atıkları azaltma, çöpleri ekonomiye kazandırma yönünde mesai harcarken, saygın bir kuruluş olan EMO’nun da kaçakçılığı önleme ve yasadışı ülkeye sokulan alet edevatı ekonomiye kazandırma yönünde bir çalışma başlatması daha yerinde olacak zira dünyada çöp miktarı her geçen gün gitgide artmakta. Bu sebeple atıkların geri dönüşümünü yaygınlaştırarak, geleceğimizi çöpe atmamak, çöpleri de ekonomiye kazandırmamız gerekir, ekonomik ömrünü tamamlamamış ürünü imha etmek yerine!




Bu haber 8778 defa okunmuştur
  • Kıbrıslı   - 07.07.2014 Kırıp dökmek kolaydır. Kim onları satacakda parasını alsın? Burası memurlar ve hazır yiyiciler cennetidir. Çalışmak üretmek kar etmek bizim işimiz değil.biz kolayımıza bakarız

:

:

:

: