KKTC’de asgari geçim haddi nedir?................

Bir önceki yazımda KKTC asgari ücret için temel yasal dayanağın “GEÇİM “İNDEKSİ” olduğunu yazmıştım.

Bir önceki yazımda KKTC asgari ücret için temel yasal dayanağın “GEÇİM “İNDEKSİ” olduğunu yazmıştım. Yani KKTC’de asgari ücretin belirlenmesi için öncelikle baz alınacak veri “Geçim İndeksi” OLMALIDIR.
Peki Geçim indeksi neyi içermelidir?
Asgari ücrete ilişkin yapılan tanım geçim indeksinin temel unsurlarını ortaya koymaktadır. 22/1975 sayılıAsgari Ücretler Yasası’nda geçtiği şekliyle bu tanımı tekrar hatırlatmakta yarar vardır.
“Asgari Ücret”, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçi ile eşinin ve bir veya iki çocuğunun yeterli beslenme, sağlıklı konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma, ulaşım, çağdaş düzeyde sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini geçerli fiyatlar üzerinden karşılamaya yetecek miktarda olmak üzere bu Yasanın 3’üncü maddesi kuralları uyarınca saptanan ücreti anlatır.
Yukarıdan da anlaşılacağı gibi asgari ücret için öngörülen miktar yalnız yemek, içmek ve barınmayı içermemekte aynı zamanda çağdaş düzeyde sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini geçerli fiyatlar üzerinden karşılamaya yetecek bir refah düzeyine işaret etmektedir.Aslında burada hesaplanması gereken “GEÇİM İNDEKSİ” nin sınırları çizilmektedir.
22/1975 SayılıAsgari Ücretler Yasası KKTC’de “GEÇİM İNDEKSİ” nin saptanma yetkisini DEVLET PLÂNLAMA ÖRGÜTÜ İLE TİCARET BAKANLIĞI’na vermektedir.
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANMADAN ÖNCE YASA UYARINCABİLİMSEL ÖLÇÜTLERE GÖRE PROFESYONELCE HAZIRLANACAK BİR GEÇİM ENDEKSİNİ ŞART KOŞMALIDIR. HAZIRLANACAK GEÇİM İNDEKSİ KOMİSYONUN İŞİNİ RAHATLATACAKTIR. ZİRA YAPILAN TARTIŞMALAR ÇAĞDAŞ NORMLARDA BİR GEÇİM ENDEKSİNİN PERİYODİK OLARAK HAZIRLANMASINI ZORUNLU KILACAKTIR.
NE YAZIK Kİ; YASAYA RAĞMEN KKTC’DE SAPTANAN BİR GEÇİM ENDEKSİ BULUNMAMAKTADIR.
PEKİ TÜRKİYE’DE DURUM NEDİR?
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin hazırladığı 2014 Haziran ayına ait Asgari Geçim Endeksinin Araştırmasına göre; dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 1,78 oranında artarken, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 956 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise bin 979 lira olarak belirlendi (http://www.konhaber.com/yeni/haber-154385-GUNCEL-Turkiye-Kamu-Senin-Asgari-Gecim-Endeksi-Arastirmasi.html).
SON SÖZ OLARAK İFADE ETMEK İSTERİM Kİ; KKTC’DE İSABETLİ ASGARİ ÜCRET BELİRLEMEK İÇİN YASAL BOŞLUK BULUNMAMAKTADIR. SORUN MEVCUT ASGARİ ÜCRET YASASININ HÜKÜMLERİNİ MEŞRU SAYMAYAN ZİHNİYETTİR.
Bu haber 533 defa okunmuştur

:

:

:

: