Uyuşturucu kriminal değil, sosyal bir sorun

Dünyada uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşerken, KKTC de bu felaketin dışında kalmış değil.

Dünyada uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşerken, KKTC de bu felaketin dışında kalmış değil.
Birleşmiş Milletler raporuna göre son yıllarda dünyada uyuşturucu bağımlılığında sentetik psikoaktif maddeler konusunda çok ciddi artışlar olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Sevil Atasoy, 'Bonzai olarak tanımlanan çok farklı maddelerden oluşan yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Bu maddeler sentetik esrar olarak tanımlanıp tehlikesi az görülüyor ama alakası yok. Bitkisel kaynaklı değil laboratuvarda sentezleniyor. Bu maddeler beyinde, esrarın bileşenlerinin bağlandığı bölgelere bağlanıyor ve giderek sorun oluşturuyor. Maddelerin içeriği bilinmediğinden doz aşımı ile birlikte ölüm oranları yükseliyor' diyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan da, tüm dünyada madde kullanımının arttığını, bu şekilde giderse 20-30 yıl sonra dünyanın hasta bir toplum haline geleceğini ifade ediyor. Bağımlılık yaratan sentetik maddelerin fazla kullanıldığı zaman şizofrenik tepkiler ve ani ölümlere neden olduğunu anımsatan Tarhan, sigarayla mücadelede başarılı olunduğunu, uyuşturucu madde kullanımı için de benzer bir mücadele yapılması gerektiği söylüyor.
Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan bir uyuşturucu bağımlısının söyledikleri durumun pek de basit olmadığını gözler önüne seriyor. Zira sentetik maddelerin kolay üretilebilmesi ve ucuz olması gençler için büyük tehdit.
Bağımlının söylediğine göre, Türkiye’de bir içim bonzai 2 liraya satılırken, bu KKTC’de 20 lira. Surlariçi’nin uyuşturucu temini konusunda cennet olduğunu söyleyen bağımlı, sorunun üstesinden gelebilmek için sağlık kuruluşlarının desteğine ihtiyaç olduğuna vurgu yapıyor.
Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye hayli akışkan bir uyuşturucu trafiği olduğunu belirten bağımlı, güneydeki satıcıların herkes tarafından bilindiğini savunuyor.
Tüm bu bilgiler ışığında uyuşturucu sorununun bireysel değil, toplumsal bir olgu olarak ele alınıp, topyekünve başka şekillerde savaşmak gerektiği görülüyor.
“Benim çocuğum kullanmasın da gerisi ne isterse olsun” aymazlığından kurtulup, uyuşturucuyu kriminal değil, toplumsal bir sorun olarak almak birinci adım.
Bu haber 8777 defa okunmuştur

:

:

:

: