“Çevre kirliliğine sebep olmamalı”

Veteriner Hekimler Birliği kurban kesimi konusunda vatandaşları uyardı

Veteriner Hekimler Birliği kurban kesimi konusunda vatandaşları uyardı

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Kurban Bayramı çerçevesinde yapılacak kurban kesimleri konusunda halkı uyardı ve kurban kesim yerlerinin, kolay temizlenebilir beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden yapılmış sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekânlardan seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Birlik, kurbanlık hayvanların mezbahalarda veya vatandaşların kendi bahçelerinde usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmesi gerektiğini belirterek, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimlerinin yapılmaması gerektiğine, kurbanlık hayvanların gereksiz yere acı veya ıstırap çekmeyecekleri şekilde, usulüne uygun olarak, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce kesilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu yazılı açıklamasında, Kurban Bayramında öncelikle, kurban ibadetinin kamuoyunda “hayvan katliamı” gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, kurban bayramının kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, Kurban Bayramında insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamanın veteriner hekimlerin görevi olduğunu vurguladı.

“KURBAN BAYRAMINDA ZOONOZ HASTALIĞI ARTAR”
Birlik, insanlara hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla geçebilen zoonoz hastalıklarının görülme sıklığının Kurban Bayramlarında arttığına işaret ederek, Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek bazı zoonoz hastalıklarını sıraladı ve şunları kaydetti:
“Tüberküloz, Brusellosis, Toksoplazmoz, Tenyazis, Kist Hidatid. Zoonozların azaltılması veya önlenmesi için kasaplık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kesilmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması gerekir.Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle; gebe veya yeni doğum yapmış olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, kılları karışık ve mat halde olan, burun ve göz akıntısı bulunan, ishali olan, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan, boynuzsuz, şaşı, topal olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurban olarak kesilmemesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan da öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gereklidir.”

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEP OLMAMALI”
Veteriner Hekimler Birliği, kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınması, hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan artıkların kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhasının sağlanması veya belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınması gerektiğini kaydetti.Birlik, kesim ve yüzme işlemini sırasında hiçbir aşamada derinin dış yüzünün, et ile temas etmemesi gerektiğini de ifade etti.
Bu haber 50 defa okunmuştur
  • LONDRALI  U.K - 30.09.2014 MUSLUMANLIKTA CAN ALMA KAN AKITMA GUNAH MI ? GUNAH DEGIL MI ? ISINIZE GELDIGINDE GUNAH !! ISINIZE GELMEDIGINDE GUNAH DEGIL ! HIC KURNANIN KANIN CAN ALMANIN BAYRAMI OLUR ?

:

:

:

:

DİĞER HABERLER