Mesleğin değeri

Hayattaki en zor iki seçimden biridir iş ve eş secimi… Bir insanı en çok düşündüren ve etkileyen hayati iki seçim.

Hayattaki en zor iki seçimden biridir iş ve eş secimi… Bir insanı en çok düşündüren ve etkileyen hayati iki seçim.
Meslek eskiden olduğu gibi gereken önemi kazanmaya başlamıştır. Meslek için kullanılan Meslek Altın Bileziktir sözü çok doğru olmakla birlikte insanlık tarihi boyunca önemini yitirmemiştir, bunun en önemli sebebi ise her insanın her işi yapamıyor olmasıdır. Her insan doğası gereği farklı özelliklere, yeteneklere, alışkanlıklara ve davranışlara sahip olur, ilerleyen yaşlarda bu onun seçeceği mesleği için en önemli etken olur. Birçok ülkede çocukluk yaşlarından itibaren çocukları meslek konusunda bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılmaktadır, ülkemizde maalesef bu lise çağlarında yapılmaya başlanır ve o da herkes bir kafadan bir şey söylediği için meslek seçimi yapacak gencimiz olumsuz yönde etkilenmektedir.
Meslek seçiminin yapıldığı lise çağlarında maalesef gençlerimizin aklını dış faktörler olumsuz yönde etkilemektedir. Bu dış faktörler nedir? Bu soruya vereceğimiz ilk yanıt iş bulabilme kaygısıdır.
Gençlerimiz ailelerinin ve çevresinin de etkisiyle devlet kurumunda garanti bir iş bulmak umuduyla çabalamakta ve çok daha iyi kazanç sağlayabileceği turizm, sanat ve zanaat konularına uzak durmaktadır. Son zamanlarda etrafımıza baktığımız zaman rahatlıkla turizm ve zanaat alanlarında çalışacak gencimizin yetişmediğini görebiliriz. Birçok insan turizmi çalışma düzeni olmayan zanaatı ise okumayan insanların yaptığı bir meslek türü olarak görmektedir. Birçok aile çocuklarını, kendileri vakti zamanında maddi imkanları olmadığından okuyamadığı için ısrarla okutmaya çalışmaktadır ama bilinmesi gereken bir gerçek var ise ülkenin sanatkar ve zanaatkara ihtiyacı var, çok yetenekli gençlerimiz olmasına rağmen gerektiği şekilde yönlendiremediğimiz için ve her insan her işi yapamadığı için günlük hayattaki işlerimizi düzgün ve dürüstçe yapacak insan bulamıyoruz. Örnek verecek olursak dülgerlik sürekli kendini yenileyen ve sürekli iş bulma imkanı bulunan bir meslek. Bu sektöre baktığımız zaman iş durumlarının iyi olduğunu fakat usta bulmakta ve arkadan yetişen genç çırakların yetişmediğini gözlemleyebiliriz. Bu gözlemi birçok meslekte gözlemleyebiliriz. Örneğin turizm sektörüne baktığımız zaman devamlı olarak çalıştırılacak K.K.T.C vatandaşı ara elaman arandığını görebiliriz fakat vardiya usulü çalışma yöntemlerine bizler tam uyum sağlayamadığımız için bu sektörde çalıştırılmak üzere başka ülkelerden işçiler çalıştırılmaktadır.
Sonuç olarak bir ada ülkesi olan ülkemizde turizm mesleğine gençlerimizi yönlendirmeliyiz, gençlerimize bu sektörde fikirleriyle birlikte kendilerini gösterme fırsatları vermeliyiz, ayrıca zanaat mesleklerine de gerekli önemi vermemiz ve gençlerimizi bu alanlara yönlendirmemiz gerekir, çünkü zanaat hiçbir zaman yok olmaz sadece teknoloji ile harmanlanarak gelişmelere devam eder, o halde devlet ve aileler olarak gençlerimize teknolojinin de yardımıyla zanaat mesleklerini sevdirmemiz gerekir.
Herkes her işi yapamaz. Bizimde ülke olarak çalışkan, dürüst, teknolojiyi takip eden başarılı gençler yetiştirmemiz gerekmektedir, meslek altın bileziktir…

Bu haber 406 defa okunmuştur
  • Senem   Sürekli eğitim - 23.11.2014 Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Egitim doğduğun günden itibaren başlar. Ve sürekliliği olmalıdır. Tebrik ederim yaziniz icin. Başarılarınızın devamını dilerim.

:

:

:

: