AĞAÇLAR KORUNMUYOR, YAKILIYOR

Yeşil Barış Harekâtı Başkanı Doğan Sahir,son yıllarda odun sobası kullanımında artış olduğunu, bunun kaçak ağaç kesimini tetiklediğini ifade ederek, “Soba veya şöminelerde yakacak kadar ağacımız yok” dedi

Suna ERDEN

Yeşil Barış Harekâtı Başkanı Doğan Sahir,son yıllarda odun sobası kullanımında artış olduğunu, bunun kaçak ağaç kesimini tetiklediğini ifade ederek, “Soba veya şöminelerde yakacak kadar ağacımız yok” dedi

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, hayat pahalılığı, yüksek elektrik fiyatlarından dolayı KKTC’de odun sobası kullanımının yaygınlaştığını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Sahir, ısınma ihtiyacını elektrik yolu ile karşılayamayan dar gelirlinin odun sobası kullandığını, bunun da kaçak ağaç kesimini tetiklediğini dile getirdi. Son günlerde kaçak ağaç kesiminin yoğunlaştığını, çok değerli ağaçlar olan zeytin ağaçlarının katledildiğini kaydeden Sahir, yetkililerin bu konuda denetim yapmadığını söyledi. Doğan Sahir, odun alamayan bazı vatandaşların, evlerine kurdukları odun sobasında ısınmak için lastik, yanmış makine yağı ve Petrokök gibi ucuz maddeleri yaktığını ifade ederek, “Bunlar oldukça tehlikeli ve çevreye zarar veren maddelerdir” dedi.

AĞAÇLAR SOBALAR İÇİN DEĞİLDİR

KKTC’de ağaçları korumaya yönelik bir yasa olmadığını, sadece orman yasası bulunduğunu belirten Sahir, kaçak kesim ile ilgili caydırıcı cezalar bulunmadığını, böyle bir suçu işleyenlerin para cezası ile kurtulduğunu dile getirdi. Yine son yıllarda odun sobası kullanımında yaşanan artışa değinen Sahir, “Bu ülke odun sobası kullanmaya uygun bir yer değildir. Soba veya şöminelerde yakacak kadar ağacımız yok. En kısa zamanda kaçak kesimlerle ilgili denetimler başlanmalı, odun satıcıları denetlenmeli ve ağaç katliamının önüne geçilmelidir” şeklinde konuştu.

ODUN ALAMAYANLAR DA TEHLİKELİ MADDELERİ YAKIYOR

Sahir, odun alamayan bazı vatandaşların, evlerine kurdukları odun sobasında ısınmak için lastik, yanmış makine yağı ve Petrokök gibi ucuz maddeleri yaktığını ifade ederek, geceleri soba borularından çıkan ve etrafa yayılan dumanların çevreyi kirlettiğini söyledi. Doğan Sahir, “Bazı köylerden, ucuz olduğu için dünyanın en tehlikeli yakıtları arasında bulunan petrokök kullanıldığına dair şikâyetler alıyoruz”dedi. Sahir, havaların iyice soğuması ile birlikte birçok ihbar aldıklarını belirterek şunları ifade etti: “Petrokök, 3 yıl önce fabrikalarda kullanılmak üzere ülkemize ihraç edilmeye başlandı. Petrol atığından üretilen bu madde dünyadaki en tehlikeli maddedir. İnsanlar kaçak olarak aldıkları petrokökü yakmaya başladı. İnsanlar ucuz ve daha çok ısı verdiği için tercih ediyor ancak ne kadar tehlikeli bir madde olduğunun farkında değiller. Odun da olsa odun kömürü de olsa bu maddeler havanın kalitesinin düşürmektedir.”

ÇEVRE KİRLENİYOR

Tehlikeli bir yakacak türü olan atık yağ konusuna da değinen Sahir, “Çoğu kişinin 400 TL verip odun alacak maddi olanağı yok. Bu nedenle petrokök gibi ucuz ve çok ısıveren maddeler ile yanmış makine yağı gibi maddeleri sobalarında yakıyorlar. Yanmış yağ kullanımı da oldukça tehlikeli ve çevreye zarar veren maddelerdir ”şeklinde konuştu.
Bu haber 128 defa okunmuştur
  •    - 21.12.2014 Sanki agaclari babasi dikmis. sana ne yesilci! o kadar yesillige merakliysan al bi tane hiyar ye.
  • h .oglu  londra . - 21.12.2014 KKTC,nin en buyuk sorunlatindab biri ve en kisa zamanda da bu sorunun cozulmesi lazim ,sorunun uzerine gidilmezse ,degil yakacak odun meyve toplayacak agac kalmayacak cogu memleketlerde her kontrollu kesilen agacin yerine 5 veya 10 yeni fidan dikilir , acaba kktc,de her kesilen agacin yerine kac fidan dikilir bilen var mi ?

:

:

:

:

DİĞER HABERLER