‘SAĞLIK TURİZMİ HÜKÜMET PROGRAMINA GİRMELİ’

Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan ve Dünya Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, sağlık turizminin KKTC’de de olması için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Ceren ERCİH

Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan ve Dünya Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, sağlık turizminin KKTC’de de olması için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Ahmet Savaşan ve Emin Çakmak, sağlık turizmine dikkat çekti. KKTC’nin nitelikli turiste ihtiyaç olduğunu belirten Ahmet Savaşan, kitle turizmi ile kaynakların tükendiğine ancak sağlık vb. turizm çeşitleri ile nitelikli turist ihtiyacının arttığını ve bunun sürdürülebilir bir yapı halinde devam ettiğini kaydetti. Sağlık Turizminde devletin de rolü olduğuna değinen Savaşan, sağlık turizminin devlet politikası haline gelmesi gerektiğini belirtti.

AHMET SAVAŞAN; “SAĞLIK TURİZMİ HÜKÜMET PROGRAMINA GİRMELİ”

Turizmde adanın nitelikli turiste ihtiyaç olduğunu ifade eden Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, “Bizim ihtiyacımız nitelikli turisti ülkemize getirmektir. Sürümden kazanma felsefesinden vazgeçmek lazım. Nitelikli hasta turistin gelmesi ve ülkemizde daha fazla katma değerin yaratılması için faaliyet gösterecektir. Biz bu anlamda sağlık turizmini diğer ülkeler gibi bizde bu ülkede kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

“MEDİKAL TURİZM KONUSUNDA TERCİH EDİLEBİLECEK DÜZEYDEYİZ”

Sağlık turizmi için alt yapının olduğunu, özellikle medikal turizm konusunda ilginin KKTC’ye olacağını belirten Savaşan, sağlık turizmin adada diğer zenginliklerle birleştiğinde Kıbrıs’ın tercih edilme oranının da artacağını şu şekilde ifade etti; “ Alt yapımız, teknik personelimiz, hocalarımız ve kullandığımız güncel bilgiler açısından KKTC Medikal Turizm konusunda tercih edilebilecek bir düzeyde. Sadece medikal turizm değil ileri aktif yaş turizmi gibi pek çok konuda alt yapımız yeterlidir ve diğer turistik zenginliklerimizle de birleştirince KKTC’nin tercih edilmesi için çok önemli bir avantaja sahip.”

Sürdürülebilir bir turizmin püf noktalarına da değinen Savaşan, “Sürdürülebilirliğin en önemli püf noktası kaynaklarınızı tüketmemek. Niçin kitle turizmi sürdürülemez? Çünkü kaynak tüketimine dayalıdır. Ne kadar çok turist getirirseniz kaynaklarınız o kadar çabuk tükenir. O kadar fazla liman ve deniniz kirlenir. Dolayısıyla sizin aslında esas ürününüz sıkıntıya girer. Sadece bizim ülkede değil, kitle turizmi yapan tüm ülkelerin sorunu bu” şeklinde ifadelere yer verdi.

Sağlık turizminde KKTC’de yaşanacak en büyük sorunun, sağlık turizminin devlet politikası haline gelmemiş olması olacağını belirten savaşan, sürdürülebilir bir yapı için devletin iradesinin olmazsa olmazlardan olduğunu ise şu şekilde kaydetti; “Ülkemizin sağlık turizminde en önemli sorunu sağlık turizmini devlet politikası yapamamışız. Bakanların kabiliyeti ile sınırlı kalmış.

Gerçek manada ülkede sürdürülebilirliğin sağlanması için olmazsa olmaz devlet iradesidir. Sağlık Turizminin gelişebilmesinde en önemli konu konseyimiz ile Dünya konseyi arasındaki ilişkiler sonucu çıkacak yol haritasının da devleti temsil eden, hükümet partileri ile istişare ederek ortak noktaların belirlenmesi ve sürdürülebilir bir ortak yapıya kavuşturulması için devlet politikası olması şarttır. Sağlık Turizmi ana turizm türlerimizden bir tanesi olarak belirlenmeli, hükümet programına girmeli. Bunun nasıl destekleneceği, teşvik edileceği, devlet eliyle nasıl himaye edileceği ve himaye edileceği ortaya konulmalı.”

EMİN ÇAKMAK; “KIBRIS ASLINDA SAĞLIKLI YAŞAMA VE SAĞLIKLI YAŞLANMA POTANSİYELİ OLAN BİR ÜLKE”

Sağlık turizminin binlerce yıldır yapılan bir yolculuk olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Kıbrıs’ın da bir sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşlanma potansiyeli olduğuna şu sözlerle dikkat çekti; “Sağlık turizmi binlerce yıldır yapılan bir yolculuk. Son yıllarda çok daha hızlı gündeme geldi. Kıbrıs aslında sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma potansiyeli olabilecek bir ülke.”

“ORGANİK TARIMA DA YATIRIM YAPILMALI”

KKTC Sağlık Turizm Konseyi’nin Dünya Sağlık Konseyi’ne yaptıkları mülakattan söz eden Çakmak, şunları kaydetti; “KKTC’de kurulan Sağlık Turizm konseyinin Dünya Konseyi’ne yaptıkları mülakat sonucu 54. ülke olarak akreditasyonunu yaptık. Uluslararası hasta hakları etik kuralarımızı da konsey olarak imzalayarak uluslararası hastalara, uluslararası standartlarda hizmet sunacaklarını Dünya Konseyi’ne taahhüt etmiş oldular. Önemli bir gelişme gerçekleştirdik.”

Sağlık turizminin tek başına etkili olmayacağını da vurgulayan Çakmak, KKTC’de organik tarıma da yatırım yapılması gerektiğini şu sözlerle belirtti; “Eğer sağlıklı yaşam ve yaşlanma merkezi olacaksak organik tarımda paralel bir şekilde yatırımlara sahip olmalı ki insanlar burada sağlıklı bir beslenme elde edebilsin ve GDO’lu gıdalardan uzaklaşmış olsunlar.”
Bu haber 92 defa okunmuştur
  • MAMUR ETDINIZ TURIZIM ISMAIL MEHMET  LONDRA - GIRNE - 22.05.2015 MAMUR ETDINIZ NORMAL TURIZIM DA GALDI SAGLIK TURIZIM KEDILER VE KOPEKLER BILE GULER BU HABERE. TESVIK NE OLACAK HER BIR BOBREK 100 AVRO KALP AMLIYAT 150 AVRO DIS YAPTIRMA 30 AVRO HER DIS ? GULDURME BIZI DUNYA GULER

:

:

:

:

DİĞER HABERLER