“KIBRIS’TA ÇÖZÜM VE EKONOMİ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözüm ve Ekonomi” konulu panelin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinde daha önce rastlanmayan şekilde iki lidere de destek verildiğini ve Kıbrıs’ın değişim sürecine girdiğini söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözüm ve Ekonomi” konulu panelin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinde daha önce rastlanmayan şekilde iki lidere de destek verildiğini ve Kıbrıs’ın değişim sürecine girdiğini söyledi.

Akıncı, varılacak anlaşmanın ancak halkın referandumda onay alması halinde yürürlüğe gireceğini yineleyerek değişimin sancılı bir süreç olduğunu ancak göze almak gerektiğini belirtti. Lefkoşa Merit Hotel’de saat 14.30’da başlayan ve açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Şadi ile TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun yaptığı panelin moderatörlüğünü Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası üstlendi.

Panelde Güney Kıbrıs İşveren ve Sanayiciler Federasyonu (OEB) Başkanı Christos Michaelides, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve İŞAD Yönetim Kurulu üyesi Necdet Ergün konuşma yaptı.

AKINCI: “KIBRIS DEĞİŞİM SÜRECİNE GİRDİ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, panelin açılışında yaptığı konuşmada TÜRKONFED yetkililerine verdikleri destek için teşekkür etti. Müzakere sürecinde her iki lidere de destek verildiğini ve buna daha önce rastlanmadığını anlatan Akıncı, “Yakın zamana kadar böyle şeyler işitmek mümkün değildi. Yıllar önce bunları tahayyül etmek de mümkün değildi” diye konuştu.

“BARIŞA RAKAM KALINAN DÖNEMLER YAŞANDI ANCAK”

Kıbrıs’ın bir değişim sürecine girdiğini anlatan Akıncı, geçmişte de barışa ramak kalınan dönemler yaşandığını ancak bunların hep hüsranla sonuçlandığını dile getirdi.

“SÜRECE SAHİP ÇIKILMASI MEMNUN EDİCİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, şu anda devam eden sürece olan inancın kendisinin mutlu ettiğini kaydederek, sürece sahip çıkan örgütler olmasının da memnun edici olduğunu ifade etti. Süreçten memnun olanlar yanında endişe edenler de bulunduğunu kaydeden Akıncı, oluşan bilgi kirliliği nedeniyle yanlış anlamalar da olabileceğini söyledi.

“VARILACAK ANLAŞMA REFERANDUMDA ONAY ALIRSA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

Anlaşmanın halkın referandumuna sunulmayacağı yönündeki haberlerin de bunun örneği olduğunu anlatan Akıncı, böyle bir şeyin mümkün olmadığını, varılan anlaşmanın ancak referandumda onay alması halinde yürürlüğe gireceğini tekrarladı.

“SANCILI BİR SÜREÇ AMA SANCILARI GÖZE ALMAMIZ GEREK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, değişimin sancılı bir süreç olduğunu ifade ederek, “Kolay değil ama bu sancıları göze almamız ve adım adım her iki toplumu bu değişime hazırlamamız gerek” diye konuştu. Sadece ekonomi değil insani değerler açısından da Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası hukukun bir parçası haline gelmesi, herkesin “malına mal diyebilmesi” için ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların huzur içinde yaşayabilmesi için de çözüme ihtiyaç olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin haklarını korumanın ödevi olduğunu ancak diğer toplumun da halklarını gözetmek ve adil, dengeli bir çözüme ulaşmak gerektiğini vurguladı.

Akıncı, bunların aynısını karşı taraftan da beklediğini ifade etti. Federal bir çözümden sonra Kıbrıs Türk toplumunun AB’nin parçası olacağını, bu nedenle bir harmonizasyon sürecinin gerekli olduğunu belirten Akıncı, hellim konusunda yaşanan gelişmelere de değindi. Cumhurbaşkanı Akıncı, tescille birlikte hellimin belirli standartlar içerisinde üretilmesi gerekeceğine işaret etti.

“SÜREÇ BM SÜRECİ”

Müzakere sürecinin AB süreci değil BM süreci olduğunu yineleyen Akıncı, müzakerelerin BM parametrelerine göre ilerlediğini tekrarladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, barışın ekonomik refahı da beraberinde getireceğine işaret ederek, “En büyük umudum gelecek kuşakların huzur içinde yaşaması” dedi.

Çözüm sürecinde ekonomik örgütlere de büyük görev düştüğünü belirten Akıncı, Kıbrıs’ın geleceği için Türkiye ve Yunanistan’ın refah ve huzurunun önemli olduğunu kaydederek, Türkiye’ye huzur, barış, istikrar ve Yunanistan’a daha iyi bir gelecek diledi.

ŞADİ : “ÇÖZÜM EŞİTTİR REFAH”

İŞAD Başkanı Metin Şadi, panelin açılışında yaptığı konuşmada müzakere sürecinin olumlu bir atmosferde devam ettiğini dile getirerek, bu olumlu havadan haklı ya da haksız şekilde memnun olmayan kesimler bulunduğunu söyledi. “Bunlardan kimin uyarıcı, kimin ise salt kendi şahsi menfaatleri ile konuştuğunun tespiti ve ayıklanması gerekecektir” diyen Şadi, Kıbrıs sorununda varılacak bir çözümün ülkeye refah getireceğine işaret etti.

KADOOĞLU: “ÇÖZÜM SÜRECİNDE AKTİF ROL OYNAMAK İSTİYORUZ”

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ise panelin açılışında yaptığı konuşmada, dernek olarak bundan sonraki süreçte Kıbrıs’taki çalışmalarını yoğunlaştırmak ve çözüm sürecinde aktif rol oynamak istediklerini kaydetti. Türkiye’deki çözüm sürecinde hayata geçirdikleri Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi’nin (BORGİP) bir benzerini Kıbrıs’ta hayata geçirmek istediklerini anlatan Kadooğlu, “Kıbrıs’ta çözüm Kıbrıs’ın Avrupa Birliği içerisindeki gücünü artıracak, Türkiye ve Yunanistan için de yeni fırsatlar yaratacaktır” dedi.
Bu haber 156 defa okunmuştur
  •    - 01.08.2015 TABELADAKI YAZIDA BIR HATA VARDIR.BUSINESSMAN (ISADAMI) YANLISTIR.DOGRUSU BUSINESMEN(ISADAMLARI) OLACAKTIR.INGILIZCEDE TEKIL-COGUL,YANI SINGULAR-PLURAL KURALI VARDIR.A ILE YAZARSAN ISADAMI,E ILE YAZARSAN ISADAMLARI OLUR.MESELA TC``DEN TUSIAD``IN INGILIZCE ADI TURKISH INDUSTRIALIST AND BUSINESS ASSOCIATION OLARAK YAZILIR.YANI TURKIYE SANAYICI VE ISADAMLARI DERNEGI.YUKARIDAKI TABELA YAZISI YANLISTIR.HEMEN DEGISTIRIN!

:

:

:

:

DİĞER HABERLER