“SU, DEVLET TARAFINDAN YÖNETİLECEK VE KONTROL EDİLECEK”

Meclis Genel Kurulu’na su ve vatandaşlık konusu damgasını vurdu…

Meclis Genel Kurulu’na su ve vatandaşlık konusu damgasını vurdu…

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, suyun devlet tarafından yönetilecek ve kontrol edileceğini söyledi. Şahali, “Su devlet tarafından yönetilecek, kontrol edilecek. Hem yerel, hem Türkiye’den gelen su. Anlaşmada yer alan ‘idare’, Su İşleri’dir. Temel yaklaşım verimli bir işletme yaratılmasıdır. Yatırımlarda halkın her noktada suyu kullanması amaçlanıyor” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkan Vekili Hüseyin Alanlı başkanlığında toplandı. Toplantının gündeminde “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” yer aldı.

Onaya sunuşlarda, Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP-UG), Anayasa, Meclis İç Tüzüğü Siyasal Partiler Yasası Seçim ve Halk Oylaması Yasaları için kurulan komitede görevli DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu yerine Serdar Denktaş’ı görevlendirmesine ilişkin kararı genel kurulda oybirliğiyle kabul edildi. Genel Kurul'da komitelerinde onaylanan yasa tasarılarının genel kurulda görüşülmesi de oybirliği ile onaylandı.

DİNÇYÜREK, SU VE SÜT KONUSUNA DEĞİNDİ

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, hükümetin su konusunda Türkiye’de yaptığı görüşmelerle ilgili tartışmaların sürdüğünü, bu kapsamda Meclis’in bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Süt konusunda da “çöpe boşaltıldığı” duyumları olduğunu, bunun da sütün kayıt altına alındıktan sonra yapılmasının “beceriksizlik” olduğunu savunan Dinçyürek, hükümetten açıklama yapılmasını istedi.

ÇAKICI: “HÜKÜMET DÜŞME NOKTASINDA”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, hükümeti oluşturan partilerin su konusundaki görüş ve tavırlarını da anlayamadıklarını kaydetti. Su konusunda uzlaşılanın “Özelleştirme mi, özerkleştirme mi, özel kamu işletmesi” mi olduğunu anlayamadıklarını ifade eden Çakıcı, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün açıklamalarını anımsatarak, hükümetin suyu “özelleştireceğini” iddia etti. Çakıcı, “özelleştirme ile beraber hükümetin de sallandığını” öne sürerek, her gün su, ekonomik protokol ve diğer konularda sıkıntı yaşayan hükümetin düşme noktasında olduğunu savundu.

“VATANDAŞLIKLAR KKTC YASALARINA GÖRE VERİLİR”

Çakıcı, vatandaşlıklar konusunda Türkiye’den gelen taleplerin “müdahale” olduğunu savunarak, “Kimin vatandaş yapılacağını devlet belirler, başka biri belirleyemez, talep edemez” diye konuştu. “Her ülkenin kendi gerçeği var, küçük bir ülkeyiz. Herkesi vatandaş yapamayız, ancak yaşamı kolaylaştıran beyaz kimlik veriyoruz” diyen Çakıcı, vatandaşlığın insanlık hakkı olduğunu kaydetti.

ŞAHALİ: “2 TON SÜT DÖKÜLDÜ ÇÜNKÜ TOPLANMADIĞI İÇİN BOZULDU”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, süt konusunda sıkıntı yaşandığının doğru olduğunu, çünkü bu dönemde süt üretiminin arttığını ve fazlalık oluştuğunu kaydetti. Şahali, üreticinin perişan olduğunu, sütlerin döküldüğünü, bundan da üzüntü duyduklarını çünkü pazar sorunu yaşadıklarını kaydetti. Şahali, son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuda tedbirler almak için karar ürettiklerini, 1 Şubat-31 Mayıs tarihleri arasında 1 TL ilave teşvik uygulayacaklarını; kilo başına tüm ürünlere 3,5 TL teşvik vereceklerini söyledi.

“AMAÇ, SUYU EN ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANMAK”

Su konusuna da değinen Şahali, Hükümetin “çatırdadığı” konusunda çok haber olduğunu ancak Türkiye’de 4 bakanın çok verimli görüşme yaptıklarını kaydetti. Şahali, amacın Türkiye’den gelecek suyu en etkili şekilde kullanmak olduğunu vurguladı. Şahali, “Su devlet tarafından yönetilecek, kontrol edilecek. Hem yerel, hem Türkiye’den gelen su. Anlaşmada yer alan ‘idare’, Su İşleri’dir. Temel yaklaşım verimli bir işletme yaratılmasıdır. Yatırımlarda halkın her noktada suyu kullanması amaçlanıyor” dedi.

“SIKINTI BELEDİYELERLE İLGİLİ”

Sıkıntının belediyelerle ilgili olduğunu ve belediyelerin bazı haklarıyla varlıklarının anlaşmaya göre devlete geçmesinin sözkonusu olabileceğini kaydeden Şahali, özerk olan belediyelerin rıza gösterip, bu haklarını devlete veren bir karar alması gerektiğini söyledi. Şahali, “Günün sonunda karar KKTC’de uygulanacağı için KKTC’nin vereceği kararın uygulanması önemlidir. Su, baraj, boru ve depolarda halkın kullanımı için bekliyor. Yakın bir zamanda sorun çözülecek” dedi.

DENKTAŞ; “BİR AN ÖNCE NE YAPILACAĞI AÇIKLANMALI”

DP-UG Milletvekili Serdar Denktaş da, “madem bu konuda anlaşma var neden açıklanmadığını ve zaman kaybedildiğini” sorarak, bir an önce ne yapılacağının açıklanmasını istedi. Denktaş, kaybedilen zamanı “ciddiyetsizlik” olarak niteledi.

Denktaş, süt ve suyun denize döküleceğine, “şebekeye verilmesini ve vatandaşın süt banyosu yapmasını” esprili bir dille isteyerek, “Pazar yok” demenin kabul edilemeyeceğini, yeni pazarlar aranmasını ve teşviğin de buna verilmesini talep etti.

“BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NI” ONAYLANDI

Konuşmaların ardından Genel Kurul’da “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı” görüşüldü. DPUG Milletvekili Hasan Taçoy, KKTC’de faaliyet gösteren bankaların ülkedeki yasalara göre faaliyet göstermesinin önemine işaret etti. UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, yasanın esas amacının kredi kartı faizlerini kontrol altına almak olduğunu ifade ederek, bu yasanın geçmesiyle vatandaşın mağdur edilemeyeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı kabul edildi. “Banka Kartları ve Kredi Kartları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, asgari ödeme tutarını yeniden düzenlerken, kredi kartlarının asgari ödeme oranlarının, Merkez Bankası’nın görüşü de alınarak Bakanlık tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak bir tüzükle düzenlenmesini kurala bağlıyor. Yasayla, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranları da değiştiriliyor.

“YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI” ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” da oy birliğiyle onayladı. Tasarı, “Daimi İkamet İzni”ni, “Daimi İkamet İzni Yasası uyarınca düzenlenmiş ve sürekli olarak KKTC’de ikamet etme hakkı veren izin” olarak tanımlıyor. Geçerli bir Daimi İkamet İznine sahip kişiler ve/veya bu kişileri çalıştıran işveren niteliğindeki gerçek veya tüzel kişiler, bu Yasa ve bu Yasa uyarınca çıkarılan tüzüklerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmiş sayılacaklar ve çalışma ve daimi ikamet izni almış addedilecekler.

BEROVA; “SAĞLIK SİSTEMİ TÜKENMİŞLİK İÇİNDE”

Meclis Genel Kurulu’nda son olarak güncel konuşmalar yapıldı. Bu bölümde ilk sözü alan DP UG Milletvekili Özdemir Berova “Sağlık yasaları” ile ilgili konuşma yaptı. Sağlık sisteminin tükenmişlik içinde olduğunu söyleyen Berova, bu durumun uzun süredir devam ettiğini belirtti.

Hükümet programında sağlık konusunda verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini söyleyen Berova, buna örnek olarak genel sağlık sigortasını gösterdi ve bu konuda herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

İZBUL: “SAĞLIKTE ZOR ŞARTLARDA HİZMET VERİLİYOR”

Sağlık Bakanı Salih İzbul da , sağlıkta çok zor şartlarda hizmet verildiğini dile getirdi. Çok acil olan hekim ve yüksek hemşire kadrolarını artıran değişikliğin Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini ve Meclis’e geleceğini anlatan İzbul, “Şu anda 112 acilde hizmetler duruyor. Biz teşkilat yasasındaki kadro artırımını bekleyelim. Yazışmalarına başlayalım. KHK sınav sırası versin ve ondan sonra bunları alalım… Doğru, böyle yapmamız lazım! Ama şeker sudadır! Bunun farkında olmamız lazım” diye konuştu.

Hastanelerde çok başarılı işler de yapıldığına işaret eden İzbul, Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun fiziki sorunlarının farkında olduklarını bu nedenle yeni hastaneyi en kısa zamanda hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti. Genel sağlık sigortasıyla ilgili hazırlanan bir taslak olduğunu dile getiren İzbul, en kısa zamanda yasayı Meclis’e sevk etmek istediklerini dile getirdi.

ÇAVUŞOĞLU: “EMİRNAMELERE RAĞMEN KAÇAK YAPILAR VAR”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, emirnameler konusunda ise pek çok şehircilik emirnamesi çıkarılmasına rağmen birçok kaçak yapının yapıldığını ifade etti. Çavuşoğlu, emirnamelerle değil, ülkesel fizik plan ve imar yasalarıyla düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Diğer konuşmaların ve sorular bölümünün ardından Meclis Genel Kurulu dünkü toplantısını tamamladı. Genel Kurul sonraki toplantısını 15 Şubat Pazartesi günü yapılacak.
Bu haber 150 defa okunmuştur
  • LONDRALI  UK - 12.02.2016 BORU PATLADIGINDA SU BORULARINI KIM TAMIR EDECEK COK MERAK EDERIM ..

:

:

:

:

DİĞER HABERLER