KKTC emekliler cenneti

Bugünlerde ekonomi zora girdikçe en çok sorgulanan gerçek bu olsa gerek gerçekten KKTC emekliler cenneti mi? Erken yaşta emeklilik yasası ile ciddi emekli olan bir gurup oluştu, ancak bunun içerisinde 3-5 tip emekli var.

Bugünlerde ekonomi zora girdikçe en çok sorgulanan gerçek bu olsa gerek gerçekten KKTC emekliler cenneti mi? Erken yaşta emeklilik yasası ile ciddi emekli olan bir gurup oluştu, ancak bunun içerisinde 3-5 tip emekli var.
Devlet emeklileri, sosyal sigorta emeklileri, asker emeklileri, polis emeklileri, sosyal yardım emeklileri. Bunları açmak istemiyorum ancak en katmerli olanı devlet emeklileri. Onlar da kendi için de ayrılıyor. Üst düzey emekliler ve düz memur emeklileri, maaşlarda ciddi farklar var hele de artış verildiği zaman ki en son bu adaletten yoksun uygulamayı CTP-UBP hükümeti bir kez daha yaptı yüzdelik usulü artış. Kimileri 300-500 TL artış alırken diğerleri ise 50-70 TL artış aldı adalet bunun neresinde veya sosyal devlet bu mu?
Askerlik ve polislik riskli bir meslek katılıyorum ve çalıştığı sürece de farklı bir maaş uygulaması gayet doğaldır. Ancak emekli olduğu zaman bunu sürdürmek ne kadar doğaldır, hiç sorgulandı mı?
Sosyal sigorta emeklileri yıllarca çalış ayni işi yap, hatta daha riskli ve zor, emekli olduğun zaman da maaşlarda ciddi farklar. Bu kabul edilebilir mi? Tabi ki hayır, önlem güçlü iktidar bu anomaliyi düzeltebilir. Güçlü iktidar oluştu ancak galiba da buna kafa yoran yok.
Sosyal yardım emeklileri ancak karınları doyabilecek kadar alıyorlar, belki sayıları az ama en zor durumda onlar. Ülkemizde bir emekli grubu var banka mevduatlarına her ay ekleme yapıyor, bir emekli grubu var ancak biraz çocuklarına yardım ediyor. Bir grup var ki ancak karınları doyuyor. Bu da ülkemizde sosyal adaletin olmadığını göstermiyor mu? Sosyal adalet olduğunu iddia eden varsa her platform da tartışmaya hazırım.
Başta AB’ deki uygulamalara bakabiliriz, standartlar nasıl uygulanıyor ve emekliler mağdur edilmiyor. Eğer KKTC bütçesinin %80 cari bütçe harcamaları ise yani halkımızın dilinde maaşlar, bir yerden başlamak gerekiyor diye düşünüyorum.
Çarpık yapı çalışma hayatını da etkiliyor. Yatırım yapılamıyor ekonomi büyütülemiyor iş sahaları kapanıyor, açılacağı yerde ve işsizlik artıyor çıplak göz ile bunu görmek mümkün. Bizim ekonomik çarkımızın dönebilmesi için Türkiye karşılıksız mali destek sağlıyor. Belki Türkiye genel bütçesine göre çok küçük bir rakam, ancak şuna şiddetle karşıyım. Türkiye vermeli. Türkiye verecektir de. Bu verdiği destek KKTC halkına adil olarak yansıyor mu? Esas sorgulanması gereken bu değil mi?
KKTC üst düzey yetkilileri diye bir uygulama yüksek maaşlar, diğer tarafta da gerçekten zor geçinen insanlarımız. Üretici nerede, esnaf, küçük sanayi ve diğerleri, yatırım yapılamıyor ki büyüme sağlansın. Tek bir örnek vereceğim, emekli bir şahıs 5-8 bin TL maaş alırken, büyütmesi gereken çocukları olan genç çalışan iki kişi yani evli çift ancak 3,5-5 bin TL alabiliyor. Yorum size ait değerli okurlar. Bu konuları daha da irdelememiz gerekiyor.

Bu haber 1081 defa okunmuştur

:

:

:

: