Meyve ağaçlarının ekimi ve bakımı

Kıbrıs’ta Akdeniz ikliminden dolayı birçok meyve ağacını yetiştirebilirsiniz. Buna rağmen ülkemizdeki kuraklık bizi daha çok susuzluğa dayanıklı meyve ağaçlarını ekmeye yöneltyor.

Kıbrıs’ta Akdeniz ikliminden dolayı birçok meyve ağacını yetiştirebilirsiniz. Buna rağmen ülkemizdeki kuraklık bizi daha çok susuzluğa dayanıklı meyve ağaçlarını ekmeye yöneltyor. Buna örnek olarak nar incir badem zeytin gibi ağaçları seçebilirsiniz. Bu türler susuzluğa dayanıklı olduğu gibi verimsiz ve taşlı topraklarda verim alacağımız türlerdir. Bu yüzden dağlık bölgelerde bu ağaçlara çok sık rastlarsınız.

Meyva türü ağaçlar için toprak iklim ve su şartları çok önemlir. Killi ve kumlu topraklarda meyve ağacı yetiştirmek zor olduğu gibi tuzlu su ile sulama yapma ve verim alma nerdeyse imkansızdır. Yani söylemeye çalıştığım evinizin bölgesine göre meyve ağacı seçmek çok önemlidir. Eğer sulu ve verimli toprakların bulunduğu yerde meyve ağacı ekimi yapılacaksa buraya öncelikle narenciye ağaçlarını kullanabilirsiniz. Bunlardan limon portakal mandalin greyfut gibi ağaçlarından iyi bir verim alabilirsiniz. Piyasamızda narenciye fidanları genelde 1.5-2 yıllık olarak bulunurlar.
Yaz aylarında bu fidanlar öncellikle seradan çıkmış ise bir süre bekletildikten sonra ekilmesi daha uygundur. Ekimin ise akşam üzeri olması gerekir. Fidanların ekimi yapılırken evinizin bahçesini inşaat artıklarından arındırın. Özellikle ağacın ekileceği yeri derin kazın. Taşları temizleyin ve alt tabakaya gübreli ve verimli toprak yerleştirin. Böylece fidanın büyümesini hızlandırmış olursunuz. Sulama işlemini her zaman serinken yapın. Sıcakta sulamanın ağaca zarar vereceği gibi suyun uçup gitmesine de sebep olacaktır. Mümkünse damlama sistemi kullanın. Fidanin kökünü sürekli nemli tutacağından fidanın daha kısa sürede meyve vermesine neden olur.
Kış aylarında gübre kullanın. Gübre fidanın gelişimini hızlandırır.
Fidanların ilaçlanması da çok önemli. Özellikle narenciye türü son yıllarda Akdeniz Sineği ve yaprak galeri güvesi denen salgınlardan dolayı sorunlu. İlaçlama doğru zamanda doğru dozda yapılması çok önemli. Genelde ilaçlama sıcak değil serin havalarda yapılmalı ve ilaçlamadan sonra mutlaka sulama yapınız.

MEYVE AĞAÇLARINA UYGUN YER
Bahçenize yerleştireceğiniz meyve ağaçlarını güneşi güzel gören ve geniş alanları tercih ediniz. Arka bahçeyi meyve ağaçları için tercih ediniz. Bahçe duvarlarına fazla yaklaştırmayınız. Büyümelerine ve meyvelerin rahatça toplanmasına imkan verecek yerleri seçmeniz ileride ağaçların büyüdüğü zaman sorunsuz olmaları için önemli.
Son olarak bahsetmek istediğim konu bu iklim şartlarına uygun olmayan meyve ağaçlarını tercih ederek zamanınızı ve bahçedeki yerinizi boşa harcamayın. Kolay ve sorunsuz büyüyen size güzel meyveler veren Akdeniz İklimine uygun meyve ağaçlarını seçerek kendinize taze ve doğal yollardan yetiştirdiğiniz sağlıklı meyve yeme imkanı yaratırsınız.
Bu haber 601 defa okunmuştur

:

:

:

: