Şiddet şiddet şiddet

KKTC şiddet’te literatür oldu! 25 Kasım 2016 tarihli habere göre ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, İstanbul’da gerçekleşen 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılarak,

KKTC şiddet’te literatür oldu!
25 Kasım 2016 tarihli habere göre ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, İstanbul’da gerçekleşen 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılarak, KKTC’de, bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’ne yapılan Aile içi Şiddet Bildirim Formu istatistiklerine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde son 2 yılda 442 kadının, yani kadın nüfus oranının yüzde 0,4 yani binde 4’ünün aile içi şiddete uğradığının saptandığını söyledi.
İyide bu konuda başka bilgiler de var!
Kadın örgütleri temsilcilerinin tespitleri çok farklı!
ÜLKEMİZDE AİLE İÇİ ŞİDDETİN BOYUTLARI ÇOK CİDDİ
Toplum baskısı nedeniyle birçok mağdur, gördüğü şiddeti dile getiremiyor!
Ülkemizde kadına yönelik şiddetin sadece “dayak” olmadığını belirtip, bunun
EKONOMİK, PSİKOLOJİK VE CİNSEL ŞİDDET’de olabileceğine dikkat çektiler.
Ülkede sadece bir adet kadın sığınma evi olduğunu belirten kadın örgütleri, bu kadın sığınma evinin de birkaç odası bulunduğunu ve güvenlik açısından da çok zayıf kaldığını anlattılar.
Kadının eşleri tarafından şiddet görmeleri durumunda çalacakları pek fazla kapı olmayışına dikkat çeken kadın örgütü yöneticileri, polise başvuran kadınların eşleri ile barıştırılıp
ŞİDDET GÖRDÜKLERİ EVE GERİ DÖNMEK ZORUNDA bırakıldıklarını dile getirdiler.
Akova Kadınlar Derneği Başkanı Aysel Bodi, sadece kendi bölgelerinde değil tüm ülkede kadına yönelik fiziksel şiddet olduğunu söyledi.
Kadınların psikolojik olarak birçok şiddete maruz kaldığını, ancak bunun farkında dahi olmadıklarını açıklayan Bodi, köyde yaşayan kadınların eşleri tarafından engellenerek şehre gidip fırsatlardan yararlanmalarına izin verilmeyişinin bir örnek olabileceğini bildirdi.
Kendilerinin 2008 yılında AB’nin desteği ile yaptıkları projede birçok kadının şiddet konusunda farkındalıklarının artırıldığını açıkladı.
Kıbrıs’ta 4-5 yıl öncesinde kültürümüzden dolayı aile içi şiddet olayına kimsenin inanmadığını ifade eden Bodi, ancak günümüzde konu hakkında bir miktar farkındalık yaratıldığını kaydetti.
BÖLGELERİNDE EN AZ HAFTADA 2 KADININ FİZİKSEL ŞİDDETE
maruz kaldığı için derneklerine gelerek yardım talep ettiğini söyleyen Aysel Bodi, ancak
BU RAKAM GERÇEĞİN ÇOK ALTINDA olduğunu, bunun nedeninde kadınların son raddede kendilerine gelmesi olduğunu dile getirdi.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi (KAEM) Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen,
KARPAZ’DAKİ KÖYLERİN BAZILARINDAN SÜREKLİ ŞİDDET duyumları aldıklarını söyledi.
Şiddetin bu bölgelerde aile içi mahrumiyet veya aile içinde olan bir olay gibi görüldüğüne dikkat çekti.
ŞİDDET HEP VARDI!
Tarih boyunca ülkemizde şiddetin var olduğu, şiddete uğrayan kadının
“NE YAPTIN DA DAYAK YEDİN?” sorusuyla karşılaştığı, ülkemizde kadına yönelik şiddetle ilgili hiçbir istatistik olmadığını, olsa da günümüz şartlarında bu değerlerin gerçeği yansıtmayacağını söyledi.
PSİKOLOJİK ŞİDDET YOĞUN
Mağusa Kültür Derneği (MKD) Başkanı Esen Beyköylü, kadınlara yönelik fiziki şiddeti kendi çevresinde fazla görmese psikolojik şiddete hemen hemen tüm kadınların maruz kaldığını söyledi.
Mormenekşe Kadınlar Birliği Başkanı Erşen Ummanel, Bölgelerinde her türlü şiddete maruz kalmış birçok kadının toplum baskısı yüzünden bunu dile getiremediklerini bunu polise gidip bildirmek istediklerinde zaman tacize maruz kaldıklarını
Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan verilere göre; şiddet konusunda devlet makamlarının ciddi şeklinde bilinç eksikliği olduğunu vurguladı.
Yücel, şiddetin gittikçe artan oranlarda olduğunu ve tüm hayatın içinden yaşamın bir parçası olduğunu gözlemlediklerini aktardı.
Kadına yönelik fiziki şiddetin her 3 kadından birine uygulandığına dikkat çeken Yücel,
‘’ÖZELLİKLE ÇALIŞAN VE EĞİTİMLİ KADINLAR UTANDIKLARINDAN VE KENDİLERİNE BU DURUMU YEDİREMEDİKLERİNDEN DOLAYI SUSMAKTADIRLAR” dedi.
2015 de yapılan KAYAD anketine göre, ankete katılan bin kadının yüzde 33.7’sinin yani yaklaşık her 3 kadından 1’i eşinin veya eski eşinin ona tokat attığını belirtti, ankete katılan kadınlara “arkadaşınızın veya komşunuzun aile içi fiziksel şiddet yaşadığını duydunuz mu?” diye sorulduğunda ise yüzde 99.5 yani nerdeyse katılımcıların tümü “evet” yanıtı verdi.
Yani, kim ne derse desin, gerçekler sırıtıyor
“Devlet makamlarında bilinçsizlik var”
“Her 3 kadından biri fiziki şiddete maruz kalıyor”
“Eğitimli kadınlar utanıyor”
VAY BE, KKTC BU MU?
Bu haber 322 defa okunmuştur

:

:

:

: