İZİNSİZ İSKELEYE 20 ASGARİ ÜCRET

İzinsiz yapılan iskelelere cezaların asgari ücretin 20 katına kadar artırılmasını öngören İskeleler (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis’te görüşüldü. Tasarı haftaya oylanacak

Meclis Genel Kurulu’nda dün izinsiz yapılan iskelelere idarenin doğrudan para cezası verebilmesini, daha önce 100 Kıbrıs Lirası olan ve mahkeme tarafından verilebilecek cezanın asgari ücretin 20 katına kadar çıkarılmasını ve mahkeme yolunun da aynen devam etmesini düzenleyen “İskeleler (Değişiklik) Yasa Tasarısı” görüşüldü.

Değişiklik yapıldı

Meclis’teki görüşme sırasında bazı milletvekilleri tasarıda gördükleri eksiklikleri dile getirirken, tartışmalar sonucunda, izinsiz inşa edilen iskelelere verilen para cezasını belirtilen sürede ödeyip ödemediğine bakılmaksızın konunun mahkemeye taşınabilmesini düzenleyen bir değişiklik yapıldı.

Buna göre, izinsiz iskele yaptığı için para cezası alan bir kişi, bu cezayı ödese de dava edilebilecek.

Tasarıda yer alan geçici maddeyle ise halihazırda izinsiz başlatılmış işlemlerin de yasa kapsamına gireceği öngörülüyor.

Uluçay ayrıntılı bilgi verdi

Tasarının okunmasının ardından ilk sözü alan Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkan Vekili, CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, komitede tasarıyla ilgili görüşmeleri anlatarak, yasada yapılan değişikliklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Angolemli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise “iskele” kelimesini görünce Mağusa’da çöken iskeleyle ilgili karar alınacağını sandığını belirterek, Mağusa iskelesinin kötü durumu hakkında bilgi vererek bakımının bir an önce yapılmasını istedi.

Mağusa gümrüğüyle ilgili de bir dizi eleştiride bulunan Angolemli, bu tasarının “İskele değil özel sektöre kıyak yasası” olduğunu ileri sürdü.
Tasarıyı bu şekilde görmesine neden olan maddelerini okuyan Angolemli, izinsiz yapılacak iskelelerin yıkılma sürecini ve yıkım aşamasını anlattı.

Bu tasarının zengin kesimin izinsiz iskele yapmasının önünü açmak için hazırlandığını ileri süren Angolemli, hazırlanan yasanın da kimseyi fazla bağlayıcı olmadığını söyledi.

Gündüz

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, çok eski bir yasa olan İskeleler Yasası’nın gemilerin yük boşaltma yerlerini kapsadığını belirterek, artık iskele değil rıhtımların söz konusu olduğunu kaydetti.

Bu yasanın Sahilleri Koruma Yasası içerisinde yer alması gerektiğini ifade eden Gündüz, bu yönde çalışma yaptığını belirtti.

Gündüz, bir otelin mevcut iskelesi konusunda hangi kurallara uyacağının belli olması gerektiğini de kaydetti.

Angolemli

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli bir maddeyle ilgili yeniden söz alarak “kaçak yapı yakalandıktan sonra yıkılır” ifadesinin yer alamamasının yaratacağı sorunları yeniden anlattı.

Dinçyürek

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek ise yasanın bu maddesinde kendince de muğlaklık olduğunu ve kaçak yapılarla ilgili müeyyidelerin yer alması gereken tasarıda yaptırımların net olmamasının suistimallere neden olacağını kaydetti.

Çeler

Daha sonra kürsüye gelen TDP Milletvekili Zeki Çeler, tasarının okunması ve sorulara cevap verilmemesini eleştirerek bu görüşmelerde milletvekillerinin sorularına cevap alamayacaksa tasarının genel kurulda okunmasının anlamsız olduğunu söyledi.

Salonu terk ettiler

Hükümetin sorulara cevap vermemesi üzerine CTP ve TDP milletvekilleri Meclis Genel Kurulu salonunu terk etti.

Nisabın düşmesi nedeniyle oturuma 10 dakika ara verildi.

10 dakika ara ardından genel kurul yeniden toplanarak, İskeleler Yasası’nı yeniden madde madde görüşülmeye başladı.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, konu komitede görüşülürken kendilerinin görüş ve oyunun olumlu olduğunu anımsatarak, bu konuyu yoruma kapalı tutacak şekilde bir komite toplantısına daha ihtiyaç olduğunu kaydetti. Konunun yargıya taşınmasıyla ilgili endişeler olduğunu söyleyen Şahali, bu konuda daha sarih, daha net ifadeler için bir kez daha ele alınması önerisinde bulundu.

Dürüst

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, bu yasanın kendilerinin hükümete gelmesinden öncesinde hazırlanıp, Meclis’e sunulduğunu anımsatarak, bu konuda komiteye giren ve komiteden oy birliğiyle geçen tasarı hakkında CTP’nin neden bugün sesiz kaldığını sordu.

Konu hakkında komitede CTP’nin oy birliği olmasına rağmen, neden komiteye geri çekilmesini önerdiğini soran Bakan Dürüst, konu hakkında Başsavcılık kararı bulunduğunu, sorun olmadığını belirterek, yasa tasarısının bugün oylanması gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, yasama gününde değil, denetim günlerinde de Bakanların Meclis’te olması ve kimin ne söylediğini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Para cezası ödenip ödenmediğinde hükmün ne olacağı konusunda endişeler bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bunun komite aşamasında fark edilememiş olabileceğini kaydetti. Yorgancıoğlu, bunun düzeltilebileceğini, bu kadar büyütülecek bir durum da olmadığını belirtti.

Arabacıoğlu

DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, komitede olumlu bir havada çalışıldığını kaydederek, maddeyle ilgili endişelerin burada yapılacak bir öneri ile giderilebileceğini kaydetti.

Özdenefe

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, genel kurulun nihai süzgeç olduğunu ve bir problem olduğunda burada görülebilmesi için yasaların Meclis’e geldiğini anımsatarak, ilgili değişikliğin komiteye geri gitmesini temenni ettiklerini ancak, bu istenmiyorsa bir öneri sunulabileceğini, bunun hazır olduğunu ancak bunun bir komite üyesi tarafından sunulması gerektiğini kaydetti.

Özdenefe, yasa tasarısında kafalarda soru işareti bırakan maddeyle ilgili önerinin hazır olduğunu belirterek, isteyen varsa bunun bir komite üyesi tarafından sunulabileceğini söyledi.

Gürçağ’ın önerisi kabul edildi

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da ilgili maddenin değiştirilmesi için bir öneri sundu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Tasarının üçüncü görüşmesi ve bütünün oylanması ise ivediliği olmadığı için bir sonraki birleşime bırakıldı.

Güvenlik Kamu Görevlileri

Ardından Meclis Genel Kurulu’nda Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Tasarı madde madde okunurken söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, sağlık nedeniyle askere elverişliliğini yitiren kişilerin yaşamını devam ettirebilmesi için düzenlenen yasadaKİ değişikliğin amaca hizmet edebilmesi için daha net bir mevzuata olduğuna inanç belirtti. Ardından tasarı madde madde okunarak kabul edildi.

Daha sonra gruplar arası mutabakat sonucu Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı.

Bir sonraki birleşim bugün saat 10.00’da yapılacak.
Bu haber 106 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER