Esas sorun devlet labaratuvarının işlevi değil izlenen yoldur

Aşağıda okuyacağınız açıklama önceki hafta Sağlık Bakanlığından geldi.

Aşağıda okuyacağınız açıklama önceki hafta Sağlık Bakanlığından geldi.
Sağlık Bakanlığı diyor ki, Devlet Laboratuvarı’nın şu anda çalışmalarını dünyada tüm laboratuvarlarda kullanılan resmi metotlarla gerçekleştiriyormuş.
Bakanlık kullanılan cihazların tüm dünyadaki laboratuvarlarda kullanılan cihazların aynıları olduğunu da belirtmiş.
Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor; Bakanlığa bağlı Devlet Laboratuvarı Dairesi’nin çalışmaları hakkında basında çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve Devlet Laboratuvarı Dairesi Müdür Yardımcısı ve Pestisit Bölüm Müdüründen alınan bilgiler doğrultusunda çalışmaların dünyada tüm laboratuvarlarda kullanılan resmi metotlarla gerçekleştirildiği belirtildi.
İddialar arasında yer alan ve pestisit taramaları sorgulanan Devlet Laboratuvarı’nda yaşanan yangından önce 312 adet pestisit taraması yapıldığı belirtilen açıklamada, yangından sonra ise bu rakamın 258 adet olarak devam ettiği, aradaki 54 adet pestisitin uzun yıllardır pozitif olarak bulunmayan pestisitler olduğu kaydedildi.
Yangından sonra devam eden çalışmalarda pek çok pestisit limit üstü olarak tespit edildiği ve bunların gazetelerde haftalık olarak açıklandığı vurgulanan açıklamada, “Bu da göstermektedir ki şu anda Devlet Laboratuvarı Pestisit Kalıntı Analizleri Bölümü çalışmalarını son derece düzgün bir şekilde devam ettirmektedir. Şu anda devam eden çalışmalarla da taranan pestisit sayısı Eylül sonu 312’ye yılsonu da 400’e çıkartılacaktır” denildi.
Halkın bu konuda hiçbir kuşku ve endişeye kapılmaması istenen açıklamada “Sağlık Bakanlığı olarak halk sağlığı adına gösterdiğimiz hassasiyet her konunun üstündedir. Devlet Laboratuvarı Dairesi de bu hassasiyeti gözetmeye devam edeceğiz” Denildi.
Peki gerçekten öyle mi?
Sanırım burada bir detay gözden kaçırılıyor.
Şöyle ki; sorunun laboratuvarın yaptığı test olmadığı göz ardı ediliyor.
Asıl sorunun laboratuvara giden ürünlerin nasıl seçildiği, nereden alındığı, limit üstü kalıntı bulunan ürünlerin eğer dalında ise takibinin yapılıp yapılmadığı, eğer dalından koparılmış ise imha edilip edilmediği ve ürünlerin bazen laboratuvara hiç gitmeden direk sofralara gidebilmesidir.
Esas sıkıntı buradadır.
Kaldı ki güya bir hal yasası çıkacaktı ürünlerin tarladan sofraya takibini kontrol edebilen mekanizmanın sağlıklı işlemesi için.
Peki ona ne oldu?
Bir de yangından sonra Devlet Laboratuvarında hala yapılamayan testler var, ya onların durumu nasıl izah edilecek?
Testler yapılıyor.
Eyvallah.
Bu noktada standartları belli olsa da örneklerin nasıl toplandığı önemli değil mi?
Pestisit analizleri yapılmıyor, hoş bununla birlikte laboratuvarda hala yapılmayan analizlerin olduğu bilgisi var. Örneğin sulardaki kimyasal analizlerin hala yapılamadığı gerçeği ortada duruyor.



Bu haber 248 defa okunmuştur

:

:

:

: