Ticaret Odası, et ithalatına izin verilmesini istedi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, et ithalatına izin verilmesini istedi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, et sektörüyle ilgili tartışmaların arttığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“Üzülerek görüyoruz ki korumacılık içgüdüsü ile hareket edilerek hiçbir ekonomik akılla bağdaşmayan, üstelik pahalılık yaratarak tüketicinin alım gücünü düşüren mevcut uygulamalarda ısrarcı davranılmaktadır. Bunun sonucu olarak da pazara arz edilen etlerin fahiş oranlarda artan fiyatlarının yanı sıra, sağlıksız koşullarda ve kaçak olarak Güney’den getirildiğine tanık olmaktayız.”

Et ithalatına karşı duruşta ifade edilen ‘‘niteliksiz et getirme’’ söylemlerini en sert ifadeyle reddettiğini ifade eden Ticaret Odası, aksine hükümetin et ithalatına izin vermesinin gıda güvenliği standartlarını gündeme getireceğini ve ülkenin, tüketici sağlığına saygılı bir konuma geleceğini kaydetti.

Yasal yollarla et ithal edilmesinin kaçakçılığa ve kayıt dışılığa karşı kalıcı bir önlem teşkil edeceği de ifade edilen açıklamada, kaçak olarak getirilen etlerin hiçbir kontrolden geçmediği gibi, sağlıksız koşullarda taşındıkları da dikkate alındığı zaman tüketici sağlığının ciddi şekilde tehlikeye atıldığı belirtildi.

Gıda güvenliği eksikliğini ve pahalılığı öne sürerek tüketicilerin et ihtiyaçlarını Güney Kıbrıs’tan temin etmeye yöneldiği ifade edilen açıklamada, “Güney Kıbrıs’ta, AB ülkelerinden çeşitlendirilmiş et ürünleri ithal edilerek tüketicilere geniş bir seçenek sunulmakta ve bir cazibe yaratılmaktadır. Dolayısıyla izlenmesi gereken yol, AB standartlarına uygun ve tüketicinin özgür seçimi doğrultusunda arz yaratacak bir politika oluşturmak ve uygulamaktır” ifadelerine yer verildi.

“ÜRETİM KAPASİTESİ PAZAR NÜFUSU KARŞISINDA YETERSİZ”

Ticaret Odası açıklamasında, yerel hayvancılık sektörünün üretim kapasitesinin ülkede sürekli olarak büyümekte olan pazar nüfusu karşısında yetersiz kaldığı ve bu nedenle son yıllarda et fiyatlarının sürekli olarak yükseldiği de belirtildi.

“Sonuç olarak bütünlüklü bir program çerçevesinde ve eş zamanlı olarak yapılması gerekenler üretim standartlarını AB ile uyumlaştırmak, et ithalat politikalarını kademeli olarak liberalize etmektir” denilen açıklamada, “sağlıklı bir ekonominin temeli olan arz talep kuralları doğrultusunda ve artan pazar nüfusu da dikkate alınarak ithalat yasakları ve sınırlamalarının kaldırılmasının fiyat artışlarını kontrol altına alıp dengeleyeceği” ifade edildi.
Bu haber 366 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER