Dünya’daki 17 milyon çocuk

Sosyal medyada bu ara karşınıza çıkabilecek hareketlerden biri de “zıpla veya tekerleme söyle” akımıyla bizi buluşturan “serebral palsi” farkındalık etkinliği…

Sosyal medyada bu ara karşınıza çıkabilecek hareketlerden biri de “zıpla veya tekerleme söyle” akımıyla bizi buluşturan “serebral palsi” farkındalık etkinliği…
Peki, neden zıplamak veya tekerleme söylemek?
Serebral Palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen, fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Serebral palsi kas hareketlerini etkilemekle birlikte, kaslardaki ya da sinirlerdeki bir problemden kaynaklanmaz. Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde söz konusu olan anormalliklerden kaynaklanır. Serebral palsi görülen çocukların çoğunluğu bu bozuklukla doğar, ancak bozukluk aylar ya da yıllarca tespit edilemeyebilir. Bu nedenle semptompların iyi bilinmesi; oldukça önemlidir.
6 Ekim Cerebral Palsy Günü’nde gönüllüler zıpladığı veya tekerleme okuduğu video kayıtlarını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyor. Her gönüllü 3 arkadaşına meydan okuyarak bir yandan arkadaşlarının Cerebral Palsy hakkında farkındalıklarını artırırken bir yandan da kampanyaya destek vermeye davet ediyor. Cerebral Palsy’li çocuklar çoğunlukla yürüyemiyor, koşamıyor, zıplayamıyor ve tekerleme söyleyemiyorlar. Araştırmalarıma göre 2015 yılında yapılan bu etkinlik; bu sene yine karşımıza çıkıyor.
2017 yılında ise Serepral Palsi’ye yönelik farkındalığı artırmak adına projeler oluşturulmuş ve en iyilerine ödüller verilmiştir. 6 Ekim 2017 tarihinde ödül alan projeleri https://worldcpday.org/awards-2017/ adresinden girip; görmenizi tavsiye ederim.
Dünya’da şu an 17 Milyon çocuk ve dolayısıyla onların aileleri bu rahatsızlıktan etkilenmiş durumda. Erken zamanda teşhis; çocukların yaşamını daha iyi durumda sürdürebilmeleri açısından oldukça önemli.
Serebral palsinin (SP) ilk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. En yaygın olanları istemli hareketler sırasında kas koordinasyonu eksikliği (ataksi); kaslarda katılık ya da sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite); tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme; ayak uçlarında yürüme, eğilerek yürüme ya da makaslayarak yürüme; aşırı katı ya da aşırı gevşek kas tonusudur.
Haydi hep birlikte zıplayan resmimizi paylaşalım… Serebral palside farkındalık oluşturmak adına, 3 kişiye değil; hepinize meydan okuyorum.
Bu haber 440 defa okunmuştur

:

:

:

: