OKULDA AÇLIKTAN BAYILANLAR VAR

Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, ülkemizde çocuk haklarının hiçe sayıldığını, korunup kollanacakları bir sistem oluşturulmadığını ve devlet güvencesinde olması gereken çocukların okullarda açlıktan bayıldığını ifade etti

Suna ERDEN 

Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, ülkemizde çocuk haklarının hiçe sayıldığını, korunup kollanacakları bir sistem oluşturulmadığını ve devlet güvencesinde olması gereken çocukların okullarda açlıktan bayıldığını ifade etti

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili adayı Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde, ülkemizdeki çocuk hakları ve sorunlarıyla ilgili Star Kıbrıs’a konuştu. Başel, Kuzey Kıbrıs’ta çocuklara yönelik taciz ve tecavüzün son zamanlarda artış gösterdiğini, buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını, bu nedenle rakamların giderek artacağını dile getirdi. Başel, çocukların haklarının gözetilmediğini, koruma programları olmadığını ifade ederek, “Okullardan gelen ihbarlarda açlıktan bayılan çocuklar olduğunu öğrendiklerini, yeterli beslenemeyen yoksul ailelerin çocuklarının yaşadığı bu durumun insanlık ayıbı olduğunu vurguladı.

YILLAR GEÇTİ, BİRŞEY DEĞİŞMEDİ

Başel, ülkemizde Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları sözleşmesinin kabulünden bu yana 21 yıl geçtiğini, 1996 yılında doğan çocukların bugün yetişkin olduklarını, geçmiş hükümetlerin 21 yıldır bütüncül bir çocuk koruma sistemi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve çocuk tecavüzleri ile ölümlerine bile sessiz kaldığını dile getirdi. Başel, sözleşme koşulları bir yana olmazsa olmaz haklar olan ‘şemsiye hakların’ dahi yerine getirilemediğini ifade etti. Şemsiye hakların çocuklar arasında ayrım gözetmeden korunması, sağlıklı yaşam ve gelişimleri için tüm devlet kaynaklarının kullanılması gibi maddeleri içerdiğini kaydeden Başel, devletlerin çocuklar ve haklarını korumak için maddi ve manevi tüm kaynaklarını harekete geçirmekle yükümlü olduklarını dile getirdi.

BAYILAN ÇOCUKLAR VAR

Başel sözlerine şöyle devam etti:“ Günümüzde ilkokullarda açlıktan bayılan çocuklar var. Yoksul ailelerin çocukları olan ve yeterli beslenemediği için fiziksel ve zihinsel gelişimi sekteye uğrayan bu çocukların duruma sessiz kalmak insanlık suçudur. Sağlıklı beslenemeyen çocukların gerek zihinsel gerek bedensel gereklilikleri yerine getirememeleri 20 yıl sonra sisteme geri dönüşü de korkunç boyutta olacaktır. Bu da ortaya koyuyor ki bu ülkede devletin yoksullukla mücadele etmemesi nedeniyle çocuklar sağlıklı gelişim hakkında mahrum kalmaktadır. Ayrıca yasalarımıza göre okulda beslenme verilmesi gerekmektedir.”

ÇOCUK İŞÇİLER İSTİSMARA AÇIK

Ülkedeki çocuk işçiliğine de değinen Başel, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası tarafından verilen çıraklık eğitimlerinin hem devlet güvencesi altında olması hem de çocukların daha profesyonel beceri kazanması açısından olumlu olduğunu ancak bazı çocukların iş için gönderildikleri yerlerde fiziksel istismar ve aşağılamaya maruz kaldıklarını dile getirdi. Başel, çocukların nasıl işyerlerine gönderilecekleriyle ilgili kriterler oturtulmamıştır. Ayrıca Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı denetleme yapmamaktadır ”dedi. Başel, ülkeye turist vizesiyle giriş yapan 15 veya 16 yaşlarındaki çocukların da inşaatlarda kaçak olarak çalıştırıldığını ifade etti.

HER ÇOCUK RİSK ALTINDA

Çocuklara yönelik cinsel istismar veya tecavüz vakalarının da son zamanlarda arttığını, konuyla ilgili istatistiki çalışmaların devam ettiği ve yakın bir zamanda rakamların açıklanacağını kaydeden Başel sözlerini şöyle sürdürdü: “Cinsel istismara yönelik rakamlar her geçen gün artıyor. Buna rağmen gerekli tedbirler alınmamıştır. Üzülerek söylemeliyim ki bu rakamlar, devlet gerekli önlemleri almadıkça artarak devam edecektir. ‘Benim çocuğuma bir şey olmaz’ diye kimse düşünmesin, bu ülkede tüm çocuklar eşit risk altındadır. “Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, çocuklarla ilgili en fazla ihbarın öğretmenlerden geldiğini, bu nedenle okullarda gönüllü lider öğretmenler seçilerek kolaylıkla bir gözlem ağı oluşturulabileceğini ifade etti.
Bu haber 336 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER