Ruso’nun kemiklerini sızlatmayın

Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla dün Küçük Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için törenler yapıldı.

Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla dün Küçük Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için törenler yapıldı.
Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin sembol olmuş isimlerinden Şehit Hüseyin Ruso için yapılan tören hazindi.
Çünkü ailesi, Ruso Anıtı’ndaki törende, “Şehit Hüseyin Ruso artık huzur bulsun. Bırakın 54 yıl sonra artık anıtında uyusun” yazılı pankart açtı.
Biliyorum siyasiler seçim nedeniyle çok yoğun. Sıra kendi meselelerinden Ruso ailesine gelmiyor. Onun da farkındayım.
Ama artık yapılan ayıp olmaya başladı.

Ruso’nun hayattaki tek kardeşi olan 84 yaşındaki ablası Meryem Paralik Ruso’nun gözyaşı yıllardır dinmedi.
Tam kalıntıları bulundu, ebedi istirahatgahında rahat uyuyacak dedik.
Ama şehit denildi mi mangalda kül bırakmayan saygıdeğer devlet büyüklerimiz aileyi de ikna edecek bir çözüm bulamadılar.
Ne yazık ki Ruso dün de toprağa verilemedi. Bu utanç Kıbrıs Türkü’ne yeter de artar bile.

Her fırsatta şehitlerimizin bize bıraktığı gelecek için duacı olan bir millet, Hüseyin Ruso’nun kalıntılarını toprağa vereceği yer konusunda aileyi ikna edemedi.
Ruso’nun öldüğü yerde toprağa verilmesini isteyen ailenin isteği çok mu imkansız onu bilmem.
Ama bildiğim tek şey şehitlerin aziz hatırasına biraz daha saygı göstermemiz gerektiğidir.
Yıllardır onların yokluğunda acı çeken yakınlarının isteklerini de göze alarak bir çözüm üretemeyenler, bir daha şehit lafını ağzına almasın.
Bırakın artık Hüseyin Ruso rahat uyusun…

Her yıl olduğu gibi bu yıl da törende gözyaşlarına boğuldu.
Meryem Paralik Ruso, kardeşinin yıllar sonra bulunan naaşının vurulduğu yere gömülmesini isteyerek, “1963’ten beridir göçmenim. Devletten bugüne kadar hiçbir şey istemedim. Tek isteğim kardeşimin vurulduğu ve anıtının bulunduğu yere gömülmesidir” dedi.
Ruso, Küçükkaymaklı’da, 25 Aralık 1963’te Rum saldırısından sonra Hamitköy’e çekilmeye başlayan Küçükkaymaklı halkının güvenli bir şekilde tahliye edilmesine yardım ettiği sırada, şimdi anıtının bulunduğu yerde, inşaatı yeni biten evinin önünde, Rumlarca vurularak şehit olmuş ve naaşı alınarak kayıp edilmişti.
Yıllar sonra Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmaları çerçevesinde, naaşı Tekke bahçesinde gömülü bulunduğu yerden çıkarılarak DNA testiyle kimliği tespit edilen Ruso, genç yaşına rağmen hem toplumsal mücadelede, hem de ülke eğitiminde ve sporuna önemli katkıları bulunan genç ve idealist bir öğretmen olarak tanınıyor ve seviliyordu.
Bu haber 913 defa okunmuştur

:

:

:

: