Ne yazık ki akıllı telefon kullanımı trafik kazalarında önemli etken olmaya devam ediyor?

Hayatımıza yaklaşık olarak 18 sene önce giren akıllı telefonlar, kısa süre içerisinde vazgeçemediğimiz temel ihtiyaçlarımızdan biri oldu.

Hayatımıza yaklaşık olarak 18 sene önce giren akıllı telefonlar, kısa süre içerisinde vazgeçemediğimiz temel ihtiyaçlarımızdan biri oldu.
Biran olsun bile yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımız, çoğu zaman hayatımızı kolaylaştıran birer obje görevi görse de, bazı durumlarda bizlerin hayatına da mal olabiliyor.
Trafik kazalarının yüzde 8.1’inin nedeni cep telefonları!
Amerika’da The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA – Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi) tarafından yapılan bir araştırma, ortaya pek de hoş olmayan sonuçların çıkmasına neden oldu.
Araştırma sonuçlarında, 2015 Ocak ve 2015 Haziran arasında gerçekleşen ölümlü trafik kazalarında 16.225 kişinin hayatını kaybettiği ve bu kazaların yüzde 8.1’inin telefon kullanırken gerçekleştiği ortaya çıktı.
İnsanların araç kullanırken, cep telefonu kullanma yasağına uymadıklarını belirten NHTSA yetkilileri, bu sayının akıllı telefon kullanımının artmasıyla doğru orantılı olarak daha da artabileceği belirtiliyor.
Bilindiği üzere ülkemizde de araç kullanırken cep telefonu kullanmak yasak. Fakat bu yasağı da maalesef pek dikkate alan yok.
En azından kendi adıma her gün yollarda gözlemlediğim bu oluyor maalesef.
Ve çok üzücüdür iki bacağının arasına cep telefonunu yerleştirmiş ve otomobille yolda seyir halindeyken gözleri telefonunda olan bir çok insana rastlıyorum.
Ya da benzeri bir şekilde seyir halinde kullandığı otomobilin dümenine yerleştirdiği telefonla meşgul olan insanlar görüyorum.
Ve maalesef sürekli bu şekilde otomobil kullanan çok insan görüyorum yollarda.
Otomobil kullanırken bir anlık dalgınlığın, bir saniyelik dikkatsizliğin nelere mal olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz.
Almanya, Avusturya ve İsviçre'de yapılan Yol Güvenliği Araştırması, trafik kazalarının yüzde 60'ının cep telefonu kullanımı nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koydu.
Yapılan araştırmada, son üç yılda kaza yapan sürücülerin yüzde 60'ının kaza sırasında cep telefonlarını kullandıkları tespit edildi.
Allianz Teknoloji Merkezi (AZT) tarafından Almanya, Avusturya ve İsviçre'de yapılan Yol Güvenliği Araştırması, sayısı artan trafik kazaları ile araçlarda kullanılan bilgi, iletişim ve eğlence teknolojileri arasındaki ilişkiyi inceledi.
Institute for Applied Psychology ve Makam Market Research iş birliğiyle, bin 600 şoförle görüşülerek yapılan araştırmada, sürücülerin trafikteyken teknik cihazlara odaklanmaları nedeniyle kaza riskinin önemli ölçüde arttığı kanıtlandı.
Araştırmada, son üç yılda kaza yapan sürücülerin yüzde 60'ının kaza sırasında cep telefonlarını kullandıkları tespit edilirken, kaza yapmayan sürücülerde ise cep telefonu kullanma oranının yüzde 37 olduğu ortaya konuldu.
'ARACA ENTEGRE TEKNİK CİHAZLAR DA DİKKAT DAĞITIYOR'
Araştırmaya göre, sürücülerin yüzde 46'sı, yani yaklaşık her iki sürücüden biri cep telefonu kullanmama kuralını ihlal ediyor. Sürücülerin yüzde 74'ü ise araca entegre teknik cihazların dikkatlerini dağıttığını belirtiyor.
Sürücülerin yüzde 39'u navigasyon sistemini, yüzde 58'i ise ön paneldeki menü aracılığıyla radyo sistemini kullanıyor. Sürücülerin yüzde 15'i trafikteyken SMS yazıyor ve yüzde 24’ü akıllı telefonlarını kullanarak mesajlarını okuyor.
24 yaş altı katılımcılar arasında bu oranın çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 23'ü araba kullanırken mesaj yazıyor ve yüzde 27'si mesajlarını okuyor.
Tüm yaş gruplarındaki katılımcıların yüzde 29'u ise kimin kendilerine mesaj veya çağrı gönderdiğini görmek için cep telefonlarını kontrol ediyor.
Araştırma sürücülerin yüzde 52'sinin dikkatinin yolcuların yaptığı telefon konuşmaları nedeniyle dağıldığını da ortaya koyuyor.

Bu haber 245 defa okunmuştur

:

:

:

: