YUNANİSTAN KAŞINIYOR

Rum yönetiminin, İtalyan ENI şirketinin Türkiye’yi, 3’üncü parseldeki “ablukasını” kaldırmaya ikna edebileceği beklentisinin, ENI CEO’su Claudio Descalzi’nin “bölgedeki durum bizim kontrolümüzde değil” açıklaması ile boşa çıktığı haber verildi.

Rum yönetiminin, İtalyan ENI şirketinin Türkiye’yi, 3’üncü parseldeki “ablukasını” kaldırmaya ikna edebileceği beklentisinin, ENI CEO’su Claudio Descalzi’nin “bölgedeki durum bizim kontrolümüzde değil” açıklaması ile boşa çıktığı haber verildi.

Politis haberi “ENI de Pes Etti… Herkes Günlerin Geçmesini ve 22 Şubat’ın Gelmesini Bekliyor… Hükümetin, İtalyan Devinin Türk Hükümetini Supya’nın Ablukasını Kaldırmaya İkna Edebileceği beklentisi Boşa Çıktı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, yürüttüğü diplomatik perde gerisinden artık hiçbir beklentisi kalmayan Rum yönetiminden sonra ENI’nin de, bölgedeki duruma etki etmekteki zafiyetini alenen açıkladığını kaydetti ve “artık herkes Türkiye’nin savaş gemilerine bölgeyi terk etmeleri emri mi vereceği yoksa yeni bir Navteks yayımlayarak tatbikatlarına ve Supya’daki sondajı engellemeye devam mı edeceğini görmek için 22 Şubat’ı bekliyor” ifadesini kullandı.

Rum makamlarının, mevcut Navteks’in değiştirilmesi veya yeni bir Navteks yayınlanması olasılığı için sürekli Antalya’daki Koordinasyon Merkezi’ni takip etmekte olduğunu belirten gazete, düne kadar hiçbir değişiklik olmadığını belirtti.

Gazete, Rum yönetiminin, “yoğun” diye nitelediği, İtalya ve Fransa hükümetleri ile bazı AB yetkililerinin de müdahil olduğu perde gerisine rağmen herkesin, Türkiye’nin niyetini teşhis edemediğini, sondajın 22 Şubat’tan sonra yapılıp yapılamayacağını bilmediğini, söylemediğini “hayretle” kaydetti.

ENI CEO’su Claudio Descalzi’nin dün, Milano’da ENI’nin mali raporlarını açıklarken “durum şirketin kontrolünde değil. Fransa, İtalya, Kıbrıs, Türkiye ve AB’nin yönettiği diplomatik bir mesele” dediğine dikkat çeken gazete şirket yetkililerinin, Doğu Akdeniz’deki krizin yatıştırılması çabasına doğrudan katıldığını, Türk hükümetinin ve diğer mercilerin yetkilileri ile temas ettiklerini, Rum yönetiminin de bu temaslara büyük umut bağladığını belirtti.

“O SONDAJ OLACAK”

Öte yandan Alithia “O Sondaj Olacak!... Yunanistan’dan Türkiye’ye Açık Müdahale-Cevap” başlıklı manşet haberinde, icra edilmekte olan tatbikat nedeniyle Saipem 12000’in 3’üncü parsele girişine 8 gündür izin verilmezken ve yoğun diplomatik perde gerisi çabalar sonuç vermezken Yunanistan’ın dün Türkiye’ye “3’üncü parselde sondaj olacak” mesajı verdiğini yazdı.

Gazeteye göre, Yunanistan’ın Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrugalos dün Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’yi “asabi davranmakla” suçladı.

Ege’de tırmanan gerilimin kısmen gerilediğini ancak Yunanistan’ın uyanık olması gerektiğini savunan Katrugalos “şu ya da bu şekilde Kıbrıs’ta da, sondajların devamıyla alakalı açık cephe var. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin parselindeki sondaj devam edecek” dedi.




Türkiye: Kocias haddini aştı



Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın Türkiye'ye yönelik açıklamalarına ilişkin, Kocias'ın, siyasi pozisyonunun gerektirdiği sorumluluktan uzak, barışçıl olmayan ve haddini aşan bir yaklaşımı benimsediğini belirtti.



Sözcü Aksoy, Kocias'ın, bir TV kanalına yaptığı açıklamalarda kullandığı ifadeler hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.



Aksoy, Yunan Dışişleri Bakanı Kocias'ın bazı basın organlarına yansıyan ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı 'barışçı olmayan davranışlarda' bulunabileceğine yönelik ifadelerinin 'kaygı verici ve esefle karşılandığını' vurguladı.



Başbakan Binali Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, birkaç gün önce telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlatan Aksoy, şunları kaydetti:



'Bu görüşme hakkında Başbakanlığımız tarafından yapılan basın açıklamasından da görüleceği üzere görüşmede, Ege Denizi'nde komşumuz Yunanistan'la son dönemde yaşanan gerginlikten rahatsızlık duyduğumuz, tansiyonun düşürülmesi için Yunanistan'ın gerekli tedbirleri almasını beklediğimiz vurgulanmıştır. Nitekim, görüş farklılıklarına rağmen olumlu bir havada cereyan eden görüşmede, sorunların diyalog yoluyla çözümüne ağırlık verilmesi ve güven arttırıcı önlemlerin pekiştirilmesi üzerinde durulmuştur.'



Aksoy, bu çerçevede, Türkiye'nin Ege'deki gerginliğin azaltılması taraftarı olduğuna dikkati çekerek, 'Ancak, maalesef görünen o ki, Yunanistan Dışişleri Bakanı (Kocias), siyasi pozisyonunun gerektirdiği sorumluluktan uzak, barışçıl olmayan ve haddini aşan bir yaklaşımı benimsemektedir. Dolayısıyla, Sayın Başbakanlar (Yıldırım ve Çipras) arasındaki görüşmedeki müşterek temennilere uygun biçimde Yunan Dışişleri Bakanı’nı aklıselime davet ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bu haber 259 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER