8 Mart’a tecavüz etmeyin!

8 Mart Kadınlar günü, “sevgililer”, “pıtırcıklar”, “çiçek, böcek”, “hediye alma” günü değildir…Saçma sapan yemeklerin verildiği, eşlerin karılarına hediye aldıkları ucuz bir gün değildir… Ve 8 Mart aslında bütün kadınlar için de yoktur… Tarihe bakın biraz… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kimindir bir anlayın...

8 Mart Kadınlar günü, “sevgililer”, “pıtırcıklar”, “çiçek, böcek”, “hediye alma” günü değildir…Saçma sapan yemeklerin verildiği, eşlerin karılarına hediye aldıkları ucuz bir gün değildir… Ve 8 Mart aslında bütün kadınlar için de yoktur… Tarihe bakın biraz… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kimindir bir anlayın...



Mart 1857’de tekstil işçisi kadınların yaptığı bir grev var… 1908’de yine tekstil işçisi 15 bin kadın oy hakkı, çalışma saatlerinin azaltılması, çocuk işçi çalıştırılmasının yasaklanması gibi taleplerle yürüdüler. Sloganları ise “Ekmek ve Güller”di. Ekmek ekonomik adaleti ve güvenceyi, gül ise daha iyi yaşam koşullarını simgeliyordu. Ve 1909’da Amerikan Sosyalist Partisi Şubat ayının son pazarının Kadın Günü olarak kutlanması kararını aldı. 1910 yılında Kopenhag’da toplanan 2. Sosyalist Kadınlar Konferansı 8 Mart’ın Uluslararası Kadın Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Louise Zeitz’ın Gleicheit’ta yazdığı kadınlar günü önerisini Clara Zetkin bu toplantıda önerge haline getirdi. Konferans sonuç metninde çıkan kararın tam metni ise şöyleydi:


“Her ülke proletaryasının, sınıf bilinçli, siyasi ve sendikal örgütlerinin anlaşmasına göre, tüm ülkelerin Sosyalist kadınları her yıl bir günü Kadınlar Günü olarak kutlayacak ve öncelikli hedefleri de kadınların oy hakkını kazanmasını desteklemek olmalı. . Bu talep, tüm kadın sorununun Sosyalist ilkelerle bağlantılandırılmasıyla ele alınmalıdır. Kadınlar Günü enternasyonal bir karakterde ve dikkatle örgütlenmelidir.”


Yani 8 Mart; sizin saçmalaştırdığınız bir günden çok daha ötededir…


Yani, 8 Mart kadınların yerelde ve uluslararası alanda verdiği bütün mücadelelerin ürünüdür. Kadınlar hiçbir zaman tek bir sorunun mücadelesini vermediler. Kadınları isyan ettiren sorunlar, kamusal ve özel alanda yer alanlar cinsiyete dayalı yapısal eşitsizliklerin ve diğer toplumsal eşitsizliklerin varlığı nedeniyle çok boyutludur. Kadınlar, isyanlarını ve taleplerini 19. Yüzyıl sosyalist ve anarşistlerin açtığı yolun devamında, ama her zaman kendilerince ifade ettiler. Yani, 8 Mart kutlamaları, kadınların isyan ve yaşamı simgelerini kullanarak, hep renkli, coşkulu ve çeşitli oldu. O yüzden adı ne olursa olsun, 8 Martı 8 Mart yapan, kendine özgü sokak kutlamaları ve bu kutlamalardaki isyandır…

Yani 8 Mart, emekten bir haber, tek derdi mağaza, mağaza dolaşıp elbisesine uygun çizme bulmak olan kadının günü değildir… Kendisinin asla sahip olamayacağı bir eşyayı hayal ederken çalışan bir gündelikçinin günüdür; elinde törpüsüyle, cımbızıyla, makyaj yaparken onu izleyen bir kadının değil….

Üzüm gibi ezilen kadının günüdür…Korkmayan, yılmayan, direnen kadınların günüdür.

Hediye, çiçek, mesaj beklemeyen kadınların günüdür.

Çalışan emekçi kadınların başkaldırısını saygıyla anarak, en azından bugünü kirletmeyelim… 8 Mart’a da tecavüz etmeyelim….




Bu haber 950 defa okunmuştur

:

:

:

: