Sadece 2 bin istisnai vatandaşlık mı yani sıkıntı!

Önce hükümet adına Başbakan Tufan Erhürman sonra da İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri açıkladı.

Önce hükümet adına Başbakan Tufan Erhürman sonra da İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri açıkladı.
Bir önceki hükümet tarafından verilen 2 bin civarı istisnai vatandaşlıklar incelenecek.
Yani bu duruma göre önceki hükümet tarafından yapılan 13 bin civarı vatandaşlık işleminin sadece 2 bin civarı sıkıntılı.
Öyle mi?
Bu hesaba göre öyle.
Dolayısıyla geriye kalan 11 bin vatandaşlık meşru.
O halde onlar mercek altına alınıp incelenmeyecek.
Bu durumda geriye istisnai olarak verilen 12 bin vatandaşlık incelenecek.
Peki nedir bu istisnai vatandaşlıklar ve kimlere verilir?
Yasa şunu söylüyor istisnai vatandaşlıklar üzerine;
“Bakanlar Kurulu kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilmektedir. Bu istisnai durumlara sahip kişiler özel şartlara bakılmaksızın vatandaşlığa kabul edilmektedir. Bakanlığın önerisiyle de vatandaşlık bu kapsama girmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığını herhangi bir nedenden kaybetmiş olan kişilerin sonradan doğan, reşit yaşa gelmiş çocukları, KKTC’de ticaret, turizm, sanayi alanlarında yatırım yapmış olan ya da siyaset, teknik, kültür alanlarında olağanüstü bir hizmet göstermiş olan kişiler, yurttaşlığa alınmaları, herhangi bir nedenle uygun görülmüş ya da zorunlu kabul edilmiş kişiler doğrudan KKTC vatandaşlığına alınacaktır. Bu tür vatandaşlık kazanımında Kıbrıs Harekatıyla ilgili özel hususlar da yer almaktadır.
Barış Harekatına katılmış olanlar ile onların eşleri,çocukları; harekatta şehit düşenlerin dul eşleri ve çocuklarıyla birlikte anne ve babaları Bakanlar Kurulu kararı ile Kıbrıs vatandaşı olabilecektir.
Türk Mukavemet teşkilatı alanında 1 Ağustos 1958 tarihinden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hizmet veren kişiler de yine Bakanlık kararı ile vatandaşlığa alınabilecektir. İstisnai durumları olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı almış kişilerin eşi, reşit olmamış çocukları doğrudan vatandaşlık hakkı kazanacaktır. Bu durumdaki kişilerin vatandaşlık alabilmeleri için sadece başvuru yapmaları yeterli olacaktır. Gerekli işlemler tamamlandığında vatandaşlık belgelerini alabilirler.”
Özet olarak istisnai vatandaşlıklar herhangi bir Bakan’ın 2 dudağı arasında verilebilir.
İstisnai vatandaşlıktan anladığım bu benim.
Tabi ki buna rağmen bir takım kriterler belirlenmiştir.
Şimdi bu 2 bin istisnai vatandaşlık incelenirken bu kriterlere haiz olanlar ve olmayanlar diye ayrılacak.
Bakalım bunların kaçı gerçekten yatırım amaçlı vatandaş yapılmış, kaçı teknik ya da kültür alanlarında olağan üstü bir hizmet göstermiş de böyle bir hakkı kazanmış.
Bunlar kolay.
Ve açıkçası 30 iş günü içerisinde yapılabilecek bir çalışma ile ortaya çıkartılabilir meşru olan veyahut olmayan istisnai vatandaşlıklar.
Lakin bugün geriye kalan, yani istisnai olmayan 11 bin civarı vatandaşlığın ve tabi ki bunun öncesinin yasalara ne denli uygun olarak yapılıp yapılmadığını kim iddia edebilir?
Hiç kimse..
Kaldı ki bu ülkeye daha da öncesi öğrenci statüsünde gelip siyasi idareye yakın duran bir takım insanların da hiç bir kritere uygun olmadığı halde vatandaşlık aldığını biliyoruz.
Turist vizesi ile giriş yapıp vatandaşlık alanları hiç saymıyorum bile.
Peki onlar ne olacak?
Buradan bildiğim ve bu kapsamda vatandaşlık verilen ve hatta bu ülkenin devlet kadrolarına kadar girmeleri sağlananlar ne olacak?
Var mı bunların cevabını verebilecek olan?




Bu haber 306 defa okunmuştur

:

:

:

: