İlginç ama yasaklar!

Yasak deyince çoğunlukla akılımıza,insanların sağlık sorunlarını olumsuz yönde etkileyen, bağımlılık yapan kimyasal maddeler ya da tehlikeli araçlar gereçler geliyor.

Yasak deyince çoğunlukla akılımıza,insanların sağlık sorunlarını olumsuz yönde etkileyen, bağımlılık yapan kimyasal maddeler ya da tehlikeli araçlar gereçler geliyor. Ancak özellikle sık sık seyahat eden biriyseniz görmüşsünüzdür ki bazı ülkelerin gerçekten kendine has ve bir hayli ilgi çekici yasakları var.
Mesela Kanada’da bebek yürüteci yasaklılar listesinde.
Peki sebep?
Kanada’da bebeğiniz yürüme alışkanlığı edinmek için biraz daha eski yöntemleri kullanmak zorunda kalacak. İlk duyduğunuzda kulağa oldukça ilginç bir yasak gibi geliyor ve hatta insan nedenini anlamakta biraz da zorlanıyor. Ancak Kanada hükumeti kendi içerisinde yaptığı araştırmalar sonucunda yürütecin bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kanıtlamış, bunun neticesinde ise ülkede yürüteçi yasaklamış.
Fransa bakalım; Fransa’da patates kızartması üzerine ketçap dökmek yasak.
Peki sebep?
Avrupa’nın bu ünlü ülkesinde okul kantinleri içerisinde ketçap kullanmak yasak. İlk olarak düşünüldüğünde sağlık açısından zararlı olduğunu ve bu nedenle yasaklandığını düşünebilirsiniz. Ancak yasağın bununla bir ilgisi yok. Fransız usulü kızartılan patateslerin yapısının bozulmaması için ketçap kullanılması yasaklanmış durumda.
Ve Çin..
Bu ülkede de hükümet izni olmadan reenkarnasyon
Peki nedir reenkarnasyon?
Önce onu bir anlamaya çalışalım.
Reenkarnasyon izin almaktı. Yok, durun olay karıştı. Çin hükumetinin yasaklar listesine geçen en ilginç durumlardan biri de kesinlikle şu ki, ülkede hükumetin izni olmadan geçmiş yaşamlarınıza dönemiyorsunuz. Aslında hükumet izni olduğunda da dönebileceğinizden pek emin değilim. Ama gene de Çin’e gidenlerin dikkatine, modern bir insan olarak gidip Antik Mısırlı bir prensese dönüşebilirseniz hatta tutuklanabilirsiniz.
İran’a bakalım.
İran’da aslan yelesi yasak.
Elbette aslan avlayıp yelesini kullanmak gibi bir niyetimiz yok zaten diyebilirsiniz ancak bu farklı bir yasak. İran içerisinde erkeklerin hükumetin batıya özenmek olarak kabul ettiği saç modellerinden herhangi birini uygulayamıyorsunuz. Bunların içerisinde aslan yelesi ve at kuyruğu modelleri de var.
Bir başka ilginç yasak da Küba’da.
Elektrik Ampulü..
Evet yanlış okumadınız.
Küba özellikle doğayla bütünleşmeyi sevenler ve keşfetmek isteyenler için kuşkusuz ki harika bir tatil bölgesi. Ve bu tatil ülkesinde en mantıklı yasaklardan biri de Küba’dan geliyor. Dünyanın hemen hemen her yerinde hükumetler eski tip elektrik ampulleri yerine tasarruflu modellerin kullanılmasına teşvik etmeye çalışıyor. Ancak Küba bu sorunu bir hamlede kökten çözmek istemiş ve ülke kapsamında elektrikli ampulleri yasaklamıştır.
Bir yasak da Amerika Birleşik Devletlerinden.
Ne mi?
Sürpriz yumurtalar.
Birçoğumuzun çocukluğumuzun en tatlı hatıralarından biri olan sürpriz yumurtalar Amerika’da yasak. Hatta Kanada’dan Amerika’ya geçerken çantasında sürpriz yumurta olduğu için hukuksal problemlerle boğuşanlar da mevcut. Nedeni ise gayet mantıklı. Gıda dışı bir madde ile kombin olan sürpriz yumurtaların içerisindeki plastik kısmın yutulması riski olduğundan ülke sınırları içerisinde yasaklanmış bulunuyor.
Ve Bangladeş,
Burada da plastik torba yasağı var.
Bangladeş çevreyi korumak amacı ile 2005 yılında bir trend başlattı ve ülke çapında plastik torbaların kullanılmasını yasakladı. Aslında tün bu plastik ürünlerin çevreye verdiği zararlar düşünüldüğünde bu kararından dolayı Bangladeş’i tebrik etmek gerekiyor.
Ve Singapur.
Singapur’da sakızın üretim ve ithal edilmesi dahil olmak üzere kesinlikle yasak.
Peki ya Kuzey Kıbrıs’ta yasaklar ne durumda?
Kitap yasak, kitap okumak yasak, kitap dağıtmak yasak..
Peki neye göre, kime göre!
Kim veyahut kimler karar veriyor buna..


Bu haber 230 defa okunmuştur

:

:

:

: