LAÜ AÖA için nasıl bir tehdit oluşturuyordu?

Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) arasında geçen Temmuz ayında imzalanan işbirliği protokolünü Atatürk Öğretmen Akademisinin yeni yönetim kurulu iptal etme kararı aldı.

Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) arasında geçen Temmuz ayında imzalanan işbirliği protokolünü Atatürk Öğretmen Akademisinin yeni yönetim kurulu iptal etme kararı aldı.
Malum bu protokol çok tartışılmıştı.
Burada sağlanacak işbirliğinin sadece akademik olmayacağı konusunda bir tedirginlik hakimdi bazı kesimlerde..
Velhasıl protokolün mevcut haliyle Atatürk Öğretmen Akademisinin özerkliğine ve tarafsızlığına yönelik olumsuz koşullar yaratabileceği endişesi protokolün iptalinde gerekçe olarak gösterildi.
Açıkçası bu gerekçe ne kadar gerçekçi tartışılır.
Fakat bugünkü yazı konum bu değil.
Bunu başka bir yazı konusu olarak değerlendiririz.
Tabi ki Atatürk Öğretmen Akademisinin özerkliğine ve tarafsızlığına Lefke Avrupa Üniversitesi ile akademik alanlarda yapılacak işbirliğinin nasıl bir zarar verebileceğini ben anlamış değilim.
Belli ki yapılan protokolde zaman içinde Atatürk Öğretmen Akademisinin lağvedilerek tamamıyla LAÜ bünyesine katılma olasılığı mevcut.
Oysa bu protokol içeriğinde sınırlar sadece akademik iş birliği düzeyinde kalacağı tartışmasız bir şekilde noktalansaydı, bu anlamda yapılacak iş birliği AÖA’ye de LAÜ’ye de akademik anlamda katkı sağlayacaktı.
Keşke bu protokolün bu yönde düzeltilerek işlevselliği sağlanabilseydi..
Lakin Atatürk Öğretmen Akademisi yeni yönetim kurulu bu doğrultuda bir karar vermişse ki vermiş buna da saygı duyarım..
Şimdi o zaman şöyle bir öz eleştiri yapmak durumundayız.
Madem böyle bir karar üretildi Atatürk Öğretmen Akademisi adına, o halde Atatürk Öğretmen Akademisinin bugünün bilgi rekabeti koşullarında akademik düzeyi tartışılmalı.
Zira bu noktadan sonra yapılması gereken budur.
Hatta bu elzemdir AÖA için.
Dolayısıyla madem bu anlamda AÖA herhangi bir üniversite ile iş birliğini yapma durumu çeşitli nedenlerle siyasi bir eylem olarak addediliyor, ve bu akademinin özerk yapısı ve tarafsızlığı için bir tehdit olarak görülüyor, o zaman AÖA ‘nın kendi bünyesinde akademik kadrosu dahil olmak üzere akademik programlarının da her yönüyle ele alınması gerekir.
Bugün dünyada ileri seviyede olan bir çok üniversite dahi akademik iş birliğini uluslararası platformda farklı farklı üniversitelerle sürdürebilmektedirler.Bu anlam da değişim programları ve akademik iş birliği kapsamlarını genişletebiliyorlar..
Ve bunu yaparken hiç bir siyasi öngörüleri olmuyor, ve açıkçası konuya herhangi bir siyasi ideolojiden de bakmıyorlar..
Atatürk Öğretmen Akademisi elbette ülkemiz için çok önemli bir yüksek öğretim kurumu.Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan değerli öğretmenlerimizi yetiştiren ve tarihi bir misyon üslenen bir kurumumuz.
Bunları kimse yok sayamaz elbette..
Ben böyle bir kurumun çok daha ileri düzeyde bir akademik yeterliliği olması gerektiğine inanıyorum.
Kaldı ki 10 yıl önceki eğitim dinamikleri ile günümüz koşullarını içinde barından eğitim dinamikleri farklılıklar gösterebiliyor global ölçekte, ve her gün öğretim teknikleri farklı farklı boyutlar kazanırken ve günün koşullarına göre akademik yapıları güçlendirilirken AÖA gibi çok önemli ve tarihsel işleve sahip bir kurumun mevcut yapıyla akademik yeterlilik kazanmasını kimse bekleyemez..
Bu haber 201 defa okunmuştur

:

:

:

: