DÜNYAYA DEMOKRASİ DERSİ VERDİK

KKTC demokratik olgunluğunu dün yapılan yerel seçimlerden de bir kez daha tüm dünyaya gösterdi

KKTC demokratik olgunluğunu dün yapılan yerel seçimlerden de bir kez daha tüm dünyaya gösterdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı dün Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi için bir kez daha sandık başına gitti.

Kıbrıs Türk halkı bir kez daha demokratik olgunluğunu ortaya koyarak, dünyaya demokrasi dersi verdi.

Devlet ve hükümet yetkilileri ile parti başkanları da oy kullandıktan sonra yaptıkları açıklamalarda seçimin sükunet içerisinde geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

CUMHURBAŞKANI AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, 2018 Yerel Seçimler çerçevesinde oyunu Şehit Ertuğrul İlkokulu 226 numaralı sandıkta kullandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının 42 yıldır kendi yerel yöneticilerini demokratik bir biçimde seçtiğini söyledi.
Akıncı, Rum tarafında yerel yönetim seçimlerinin Kıbrıslı Türklerden 10 yıl sonra, 1986 yılında yapılmaya başladığına dikkat çekerek, “Ne mutlu ki Kıbrıs’ta kimsenin burnu kanamadan bu süreçler yıllardır yaşanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yerel seçimlerin 1976 yılından bu yana, doğrudan halkın oyuyla yapıldığını söyledi.

Kıbrıs’ta belediyelerin ortak seçiminin 1953 yılında son kez yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, 1958 yılı öncesinde Rum ve Türk belediyelerin tek olduğunu, üyelerin mecliste karma olarak temsiliyetleri bulunduğunu aktardı.

O dönemde belediye meclislerinin Rum ve Türk üyelerinin seçildiğini, onların arasından da bir kişinin belediye başkanı olarak belirlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1958 yılında belediyelerin ayrıldığını, 1960 Anayasası’nda ise Kıbrıs’ın 5 büyük kentinde ayrı Türk ve Rum belediyelerin olacağının kayda geçirildiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ancak bu hiçbir zaman Rum tarafınca kabul görmediği için, yaşam bulamadı” dedi.

Kıbrıs Türk halkının, 1963 olayları ve 1974’ten sonra Kuzeyde topluca yaşamaya başlayınca yerel yönetimlerini demokratik biçimde seçtiğini ifade eden Akıncı, “O günden beridir bu seçimler düzenli olarak yapılıyor. Rum tarafında yerel yönetim seçimleri bizden 10 yıl sonra, 1986’da başladı” şeklinde konuştu.

Vatandaşların iyi görev yaptığını düşündüğü yerel yöneticileri yeniden göreve getirdiğini, iyi olmadığını düşündüğü isimleri ise değiştirdiğini ifade eden Akıncı, “Ama bu demokratik olgunluk içinde yapılan bir süreç” dedi.
Seçilecek Kişiler

Seçilecek kişileri önemli görevlerin beklediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, yerel yönetimlere seçilen kişilerin halka en yakın, halkla iç içe kişiler olduğunu, dolayısıyla bu kişilerin halkın sorunlarını da en iyi görüp, bilenler olduğunu söyledi. Akıncı, seçilecek kişilerin görevlerini, etkileşim içinde, katılımcı şekilde sürdürmeleri halinde halkın sorunlarının asgariye indirileceğini; halkın daha iyi, güzel günlere ulaşacağını; şehirler, kasabalar, köyler ve mahallelerin daha güzel, iyi ve temiz olacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yerel yönetimlere seçilecek kişilere başarılar diledi.

ULUÇAY

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, seçimlerin demokrasinin temeli olduğunu vurgulayarak, yerel seçimlerde yerel yönetimlerin icraatlarının değerlendirildiğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, oyunu Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’ndeki 30 numaraları sandıkta, eşi Rana Uluçay ile birlikte kullandı.
Meclis Başkanı Uluçay, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin önemine değinerek, halkın bunu içselleştirdiğini belirtti ve “Halkımız doğru tercihleri yapacağını düşünüyorum” dedi.

“Halkımızın yeni dönemde en iyi hizmetleri alabilmek için; ona göre seçim yapacağını düşünüyorum” diyen Uluçay, yerel yönetimlerin sürdürülebilir mali yapıya kavuşturulması ve rasyonel hizmetler vermesinin önemine değindi.

Uluçay, seçimlerin hayırlı olması dileğinde bulundu.

BAŞBAKAN ERHÜRMAN

Başbakan Erhürman, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada 'Yerel seçimler de en az genel seçimler kadar önemli” dedi.

Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, oyunu Gönyeli İlkokulu’ndaki 67 numaralı sandıkta kullandı.

Oy kullanmaya eşiyle birlikte giden Erhürman, oyunu kullandıktan sonra basına açıklamalarda bulundu.

“OLGUNLUK İÇİNDE”

Erhürman, açıklamasında yerel yönetimlerin en az genel seçimler kadar önemli olduğunu ve olgunluk içerisinde bir seçim kampanyası dönemi geçirildiğini söyledi.
Kampanyaların türlerinde de değişimler olduğunu belirten Erhürman, demokratik ve ciddi bir vukuatın yaşanmadığı bir kampanya dönemi geçirilmiş olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

4 yıl süreyle görev yapacak yeni yerel yönetimlerin belirlenmiş ve göreve başlamış olacağını söyleyen Erhürman, seçimin tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.

NARİN ŞEFİK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, Şehit Tuncer İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Şefik, oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada “sakin bir seçim günü “ olduğunu, sadece bir gazete hakkında şikayet aldıklarını, bunun söz konusu gazetede bir adayın propagandasıyla ilgili olduğunu, konunun tezekkür edileceğini ve bilahare bilgi verileceğini söyledi.

HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN

Ana muhalefet, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 216 numaralı sandıkta oyunu kullandı.
Özgürgün, oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ülkeye ve herkese hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bölgelere gidecek hizmetlerin, projelerin ve geçmişte belediye başkanı olanların yaptıkları hizmetlerin, adayların yapacaklarının halk tarafından nasıl algılandığının bugün yerel yönetim seçimi sonucunda sandıklara yansıyacağına dikkat çeken Özgürgün, UBP’nin 20 bölgede belediye başkan adayıyla, 7 bölgede de bağımsız adaylara destek vererek, hemen hemen ülkenin tamamında çok geniş bir katılımla seçime hazırlandığını aktardı.

“Birebir halkı ilgilendirir”

Yerel yönetimlerin önemine işaret ederek, çok yoğun bir seçim süreci geçirildiğini vurgulayan Özgürgün, kararı halkın vereceğini, yerel yönetimlerin verdiği hizmetlerin birebir halkı ilgilendirdiğini kaydetti.

Yerel seçimler sonucunda, halkın o bölgede dört yıl hizmet verecek yöneticilerini belirleyeceğine dikkat çeken Özgürgün, yerel yönetimler seçiminin genel siyaseti de etkileyebilecek özellik gösterdiğini, bugün ise öyle bir sonuç çıkıp çıkmayacağının seçim sonrasında görüleceğini sözlerine ekledi.

ÖZERSAY

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ve eşi Aliye Ummanel, Beylerbeyi İlkokulu’nda 74 numaralık sandıkta oy kullandı.

Kudret Özersay, oy kullandıktan sonra basına yaptığı kısa açıklamada, “Halk en doğru kararı verecektir. Hayırlı olsun” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, seçimlerden bağımsız olarak, belediyelerde reforma ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Özersay, seçimler sonrasında belediyelerde gelir artırımı, israfın giderilmesi, personel yapısının gözden geçirilmesi için belediye reformunun şart olduğunu söyledi.

SERDAR DENKTAŞ

Maliye Bakanı ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve eşi Müge Denktaş, Gönyeli Belediyesi’ndeki 70 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Denktaş, oyunu kullanan ilk siyasi oldu.

Denktaş, dün sabah saat 09.00’da oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, ülkede kısa sürede ikinci seçimin gerçekleştirildiğine işaret ederek 2020 yılına kadar yeni bir seçim öngörülmediğini söyledi.

“İstikrarlı bir dönem”

Bir sonraki seçime kadar daha istikrarlı bir dönemden geçileceğine inanç belirten Denktaş, bugünkü yerel seçimin önemine işaret etti.

Vatandaşların kendilerine en iyi hizmet edeceğine inandığı yerel yöneticiyi seçeceğini belirten Denktaş, düzeyli bir seçim ve propaganda süreci geçirildiğini kaydetti.
Serdar Denktaş, seçimin herkese hayırlı olması temennisinde bulundu.

CEMAL ÖZYİĞİT

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yerel seçimlerde oyunu 9 Eylül İlkokulu’ndaki 193 numaralı sandıkta kullandı.

Özyiğit oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, günümüzde yerel yönetimlerin öneminin arttığına dikkat çekti ve köy, mahalle ve beldelerde görev yapan yerel yöneticilerin görevlerini doğru yapmasının önemine işaret etti.
Belediyeler Reformu için Anayasa değişikliği gerektiğini fakat genel seçimlerin hemen ardından yerel seçimin gelmesinin bu konuda olumsuzluk yaşattığını belirten Özyiğit, dünkü yerel seçimlerde halkın en iyisini bilip en doğru kararı vereceğine olan inancını dile getirdi.

Seçimin hayırlı olmasını dileyen Özyiğit, yarınların bugünden daha güzel olması temennisinde bulundu.

ERHAN ARIKLI

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, yerel seçim için oyunu, saat 10.30’da Lefkoşa’da 9 Eylül İlkokulu 187 numaralı sanıkta kullandı.
Oy kullanmaya ailesiyle birlikte gelen Arıklı, oy vermesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Arıklı, Kıbrıs tarihinde ilk kez bu kadar heyecansız bir seçim geçirildiğini ifade ederek, reform yapmadan batık belediyelere başkan seçmenin çarpık anlayışı içinde seçime gidildiğini belirtti.

Bunu defalarca dile getirdiğini, önce belediyelerin sıkıntılı durumdan kurtulması gerektiğini anlatmaya çalıştığını fakat başaramadığını kaydeden Arıklı, YDP’nin bir tek Lefkoşa’da sembolik bir aday gösterip, 15 beldede belediye meclis üyesi adayı belirlediğini ifade etti.

Halka mutlu bir seçim günü geçirmelerini dileyen Arıklı, günü tatilsiz geçirecek basın mensuplarına da teşekkür etti.
Bu haber 76 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER