Göz hastalıklarını bir doktor kadar doğru tespit eden yapay zeka

Google'ın sahibi olduğu DeepMind şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka 50'den fazla göz hastalığını uzman bir doktor kadar doğru bir şekilde tespit edebiliyor.

Google'ın sahibi olduğu DeepMind şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka 50'den fazla göz hastalığını uzman bir doktor kadar doğru bir şekilde tespit edebiliyor.


Google'ın 2014 yılında 400 milyon pound karşılığında satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind; satranç ve go oyunu için geliştirdiği yapay zekalarla ünlü. Buna karşılık şirketin sağlık sektöründe sessiz bir devrim başlattığını söylemek mümkün. Londra merkezli şirket tarafından geliştirilen ve göz hastalıklarının tespiti ve tedavi yöntemlerine odaklanan yapay zeka, bir süredir İngiltere'deki Moorfields Göz Hastanesi'nde test ediliyordu. Asıl amacı doktorlara destek sağlamak olan yapay zekanın test sürecine ilişin ilk sonuçlar oldukça başarılı.


İki yıl önce test edilmeye başlanılan yapay zeka, test sürecinden önce görme kaybına neden olabilecek hastalıkları tespit etmek için anonimleştirilmiş binlerce hasta verisinden faydalandı. Hastaların gözlerindeki sağlık problemleri ve görme kayıplarına ilişkin veriler makine öğrenme sistemi tarafından analiz edildi. Buna ek olarak yapay zeka her kullanıldığında yeni bir veriye de ulaşarak kendisini geliştirir hale geldi.

Hızlı ve başarılı Geliştirilen yapay zeka optik koherens tomografi(OCT) taramalarını inceleyerek hastaların gözündeki problemlere eğiliyor. Tabi günümüzde alanında uzman doktorlar da OCT taramalarının sonuçlarına bakarak görme kaybına neden olabilecek hastalıklar konusunda başarılı teşhisler koyabiliyor ancak küresel olarak nüfusun yaşlanması göz hastalıklarının artmasına neden oluyor. Bu da doktorların iş yükünü artırıyor. Bu durumun sonucunda ilk OCT taraması ile tanı ve tedavi arasında çok uzun bir süreç hastayı bekliyor ve bu süre zarfından hasta görme yetisinde geri döndürülemez bir kayba uğrayabiliyor.

Her gün 1000'den fazla tarama analizinin gerçekleştirildiği Moorfields Göz Hastanesi işte bu yoğun iş yüküyle DeepMind için oldukça anlamlı bir test alanı. Science dergisinde yayınlanan erken sonuçlara göre söz konusu yapay zekanın koyduğu teşhisler, alanında uzman sekiz doktordan oluşan ekibin koyduğu teşhislerle yüzde 94 oranında örtüşüyor. Bu da yapay zekanın, teşhis notkasında uzman doktorlar kadar başarılı olduğunu gösteriyor.


DeepMind'ın yapay zekasını sağlık sektöründe görev alan diğer yapay zekalardan ayıran en önemli unsur ise verdiği kararlarda neye dayandığını açıklaması. Tarama sonucundaki hangi etkene dayanarak teşhis koyduğunu ve bu teşhise uygun tedavi sürecini nasıl belirlediği doktorlarla paylaşan yapay zeka böylece hem doktorlar için daha güvenilir bir yardımcı hem de doktrolar tarafından eğitilebilen bir araç haline geliyor.

Tabi söz konusu yapay zeka şu an için sadece doktorlara tavsiyede bulunuyor. Yani nihai karar yine hastanedeki doktorlar tarafından veriliyor ancak birkaç yıl içinde bu durum değişebilir. DeepMind tarafından yapılan açıklamaya göre yapay zekanın çok daha fazla veriyle test edilmesi ve birkaç yıllık sürecin ardından klinik test aşamasını tamamlaması planlanıyor. Bu sürenin 3 ila 5 yıl sürebileceğini belirten yetkililer daha sonra ilgili makamlara başvurarak yapay zekanın hastanelerde aktif olarak kullanılmasını hedefliyor.
Bu haber 27 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER