YOLSUZLUK DOSYASINI KİM ENGELLİYOR

YDP Başkanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a KKTC’nin kendi imkanları ile ödemeler yaptığını söylediğini hatırlatarak, Türkiye’den para geldiğinin neden açıklanmadığını sordu.

YDP Başkanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a KKTC’nin kendi imkanları ile ödemeler yaptığını söylediğini hatırlatarak, Türkiye’den para geldiğinin neden açıklanmadığını sordu.

Arıklı, Türkiye’den ciddi miktarda bir para geldiğinin görüldüğünü ancak bunun açıklanmadığını savundu.


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığındaki toplantı, saat 10.40’ta başladı.
Geçen hafta 5 gün boyunca yeterli milletvekili sayısı olmaması için yapılamayan ve düne kalan toplantının gündeminde, Temmuz ayında verilen hayat pahalılığı artışıyla ilgili kanun hükmünde kararnamenin yasalaştırılması bulunuyor.

Genel Kurul’un gündeminde ayrıca, Ulusal Birlik Partisi Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek için oluşturulan komitenin raporu ile Dilekçe ve Omdusman Komitesinin raporları yer alıyor.
Toplantıda Kanser Hastalığı Bildirim Yasa Tasarısı ile Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısının üçüncü görüşmesi de yapılacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak bilgiye sunuşlar yapıldı.

Bu bölümde, Meclis Başkanlık Divanı’nın Cenevre’de yapılan Parlamentolararası Birlik Toplantısı’na Meclis’ten bir heyetin katıldığı milletvekillerinin bilgisine sunuldu.
Heyetin CTP milletvekili Fikri Toros, UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve HP milletvekili Erek Çağatay’dan oluştuğu belirtildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bazı tasarılarla ilgili tezkereleri onaylandı.
İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanlığının komite gündeminde bulunan Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oyçokluğuyla kabul edildi.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın Genel Kurul gündeminde bulunan ve sözlü soruya çevrilen yazılı sorularını geri çektiğine ilişkin tezkeresi de bilgiye getirildi.


Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname oybirliğiyle kabul edildi.

KOOPERATİF LEVAZIM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kooperatif levazım konusu ele alındı.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, 62. madde uyarınca “Kooperatif Levazım’da Neler Oluyor” konusunda bir konuşma yaptı.

Taçoy konuşmasının başında nisap sorununa değinerek, nisabı sağlamanın hükümetin görevi olduğunu söyledi.

Kooperatif Levazım’da maaş kesintisi için personelden baskı ile imza alındığını, Yönetim Kurulu üyelerinin istifa ettiğine ilişkin duyumlar aldıklarını söyleyen Taçoy, kooperatiflerin çok önemli olduğunu kaydetti.

Kooperatifçilik konusunun hükümet programında da yer aldığını dile getiren Taçoy, söz konusu maddeyi okudu.

Taçoy, bazı CTP milletvekillerinin muhalefette iken denetim konusunda kurumun Yönetim Kurulu’nu eleştirdiğini ancak bugün iktidara geldikleri halde denetim yapmadıklarını savundu.

Kooperatif Levazım’da neler yapıldığı konusunda milletvekillerine bilgi verilmesini isteyen Taçoy, KTHY döneminde işe girenler ve CAS çalışanları için de yapılabileceklerin ortaya konması gerektiğini belirtti.

MUHACERET

Genel Kurul’da daha sonra Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

UBP milletvekili Hasan Taçoy söz alarak, muhaceret konusunun önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Taçoy, Ercan Havalimanı’nda iki küçük odada 60 kişiye kadar insanın muhacerette tutulduğunu, bu durumun giderilmesini istedi.

Taçoy, deport edilen insanların Ercan Havalimanı’ndan deport edilmediğini kaydetti.

TEZKERE VE KARARNAME

Genel Kurul’da Aile Evlenme ve Boşanma (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi’nde daha sonra Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname ve Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesinin Kararnameye İlişkin Raporu görüşüldü.
Komite Başkanı CTP milletvekili Fikri Toros raporu okudu.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) 2018 Mali Yılı Bütçe Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Tasarıya ilişkin raporu komite başkanı Fikri Toros okudu.

Ardından ilk sözü UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu aldı. Amcaoğlu kurumların kamu yararına faaliyet yürüttüğünün aşikar olduğunu kaydetti.

Amcaoğlu, bütçe yetersizliğinden bahsedildiğini, gerekli sübvanse ve teşviklerin doğru zamanda ve tam anlamıyla yapılamadığını söyledi.

Süt Endüstrisi Kurumu için bundan sonraki süreçlerde neler tasarladığının önemli olduğunu belirten Amcaoğlu, gerekli açıklamaların yapılmasını istedi.

Amcaoğlu “Tarım Strateji Belgesi hazır mı? Destekler Tarım Master Planı’na göre mi yapılacak, küçükbaş hayvan sayısının artmasına yönelik hangi çalışmalar olacak? Hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılması çalışmaları hangi aşamada?” sorularını sordu.


“KOOP-SÜT DEVLET DAİRESİ DEĞİL, FİYATI DEVLET KONTROL EDEMEZ”

“Kooperatif Süt Fabrikası devlet dairesi değildir, dolayısıyla oradaki ürün fiyatını devletin kontrol etmesi gibi bir durum yoktur” diyen Şahali, sütün kontrollü ürün yapılabileceği ancak bunun da bir bedeli olduğunu anlattı.

Teşvik sistemine yapılan eleştirilere işaret eden Şahali, ülkede üretilen sütün yüzde 91’inin üretenle ilişkisi olmadığını anlattı.

Geriye kalan yüzde 9’la ilgili ise SÜTEK’in ülkede üretilen sütün tamamının üreticiden toplanması ve pazarlanmasından sorumlu olduğunu kaydeden Şahali, üreticinin aynı zamanda imalatçı olması nedeniyle elde ettiği avantajın, devletin toplama ve pazarlama görevi yapmaması durumunda ortaya çıkacak dezavantajdan oldukça az olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.
Bu haber 54 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER