LEFKE VE APLIÇ NİHAYET AÇILDI

Kıbrıs’ta kapalı geçiş noktalarından Lefke’deki Aplıç Kapısı ile Gazimağusa’daki Derinya Kapısı karşılıklı geçişlere açıldı.

Kıbrıs’ta kapalı geçiş noktalarından Lefke’deki Aplıç Kapısı ile Gazimağusa’daki Derinya Kapısı karşılıklı geçişlere açıldı.

1955 yılından bu yana kapalı olan Lefke Aplıç kapısının açılışına bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Folklor gösterileri eşliğinde yapılan açılış öncesi kapıda toplanan kalabalığa hitap eden Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade, 1955 yılından bu yana kapalı bulunan önemli bir geçiş noktasının bugün yeniden karşılıklı geçişlere açıldığını belirtti.
Kıbrıs’ta hiçbir geçiş noktasının açılışının kolay olmadığını ve Aplıç kapısı için ilk kapının açıldığı 23 Nisan 2003’ten bu yana uğraş verdiklerini belirtti.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, Güney Kıbrıs’tan gelip 60 yıl sonra ilk kez bu kapıdan Kuzey’e geçiş yapan 2 Kıbrıslı Rumun içlerindeki özlemi hissettiğini belirtti.
Lefke’ye uzun bir süre “çıkmaz sokak” muamelesi yapıldığını, ciddi bir göç yaşandığını ve yatırımların yapılmadığını anlatan Kaya, kapının açılmasıyla bunun tersine döneceğine olan inancını da dile getirdi.

Kaya, Solya ve Erenköy bölgesinden insanların da 15 yıldır kapının açılması mücadelesi verdiklerini belirtti.

KKTC’ye geçiş yapan bazı Kıbrıslı Rumların da konuşma yaptığı açılışta, kurdele kesilerek kapı yaya ve araçlı geçişlere açıldı. Daha sonra barışın simgesi beyaz güvercin uçuruldu.

DERİNYA MAĞUSA’DAKİ İKİNCİ KAPI OLDU

Derinya Sınır Kapısı ise Gazimağusa’da 2,5 Mil olarak bilinen Akyar Sınır Kapısı’ndan sonra ikinci sınır kapısı oldu. İlk saatlerde Güney Kıbrıs’tan geçişlerin KKTC’ye oranla çok daha yoğun olduğu gözlemlendi. Saat 12.00’yi gösterdiğinde yaklaşık 500 kişilik Rum yaya grup KKTC’ye toplu geçiş yaptı. Grubun en önünde ise beyaz zemin üzerine Rumca ve Türkçe “Barış” yazılı flama taşındı

İlk saatlerde KKTC’den geçişlerin büyük çoğunluğu yaya olarak gerçekleşti. Araçlarını Derinya Sınır Kapısı güzergahındaki yola park eden yüzlerce kişi yaya olarak geçmeyi tercih etti.

Günün anısına her iki taraftan da kısa süreli geçiş yapıp geri dönenlere de rastlandı.
Önceden açıklandığı üzerine geçişlerin açılması nedeniyle tören düzenlenmedi.
Mağusa Kültür Derneği yetkilileri, günün anısına Gazimağusa Belediye Başkanı ile Derinya Belediye Başkanı’na verilmek üzere, üzerlerinde anaokulu çocuklarının yaptığı kalp şeklindeki magnetlerin asılı olduğu 2 adet zeytin fidanı getirdiler.

Derinya Belediye Başkanı zeytin fidanını alırken, her iki zeytin fidanının iki kapı arasındaki bölgeye dikilmesini önerdi. Gazimağusa Belediyesinin fidanını ise Belediye Başkanı adına Meclis Üyesi Ulus Irkad aldı.

Öte yandan KKTC tarafındaki sınır kapısında, gümrük, sigorta işlemlerini yapıldığı ofislerin yanında Turizm ve Çevre Bakanlığının Enformasyon Ofisi de yer alıyor. Bu ofiste Gazimağusa’yı tanıtıcı broşürler yer alıyor.

Bu haber 55 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER