DENKTAŞ: GİDER GELİRDEN FAZLA

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı dün görüşmeye başladı. Bakanlar Kurulu’ndan 7 milyar 705 milyon TL olarak onaylanan bütçe yasa tasarısında, bütçe açığı 825 milyon TL olarak öngörülüyor.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı dün görüşmeye başladı. Bakanlar Kurulu’ndan 7 milyar 705 milyon TL olarak onaylanan bütçe yasa tasarısında, bütçe açığı 825 milyon TL olarak öngörülüyor. İlk sözü alan Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, mali disiplin içeren düzenlemelerin Maliye Bakanlığı’nda devam ettiğini ve bunları takdir ettiğini ancak 4’lü koalisyon hükümetinin reform yapamadığını ileri sürdü. Yeni mali protokolün anlaşma noktasından henüz çok uzak olduğuna işaret eden Tatar, bütçe açığı rakamına bakıldığında bunun düşündürücü olduğunu vurguladı. 2019, 2020 ve 2021’de bütçe açığının 2.5 milyar TL olacağını, bunun çok korkunç bir rakam olduğunu ifade eden Tatar, bu tabloyla bir borç ödemesinin de mümkün olmayacağını belirtti.

TATAR: 4’LÜ KOALİSYONLA OLMAZ

Hükümetin, reform değil, geriye gidiş yarattığını ileri süren Tatar, zorlama bir 4’lü koalisyon hükümetiyle ileriye gidişin mümkün olmayacağını savundu. Ülkede, ekonominin gerçekten kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çeken Tatar, ekonominin iyi yönetilebilmesi için ülkede iç borçların da konuşulması gerektiğini kaydetti. Orta vadeli bir planlama yapıldığında, ekonomin boğulacağını, bunun için de ciddi anlamda bir performans gerektiğini belirten Tatar, bunun için de Türkiye ile olan ilişkilerin iyi olması, reformların yapılması ve protokollerin hayat bulması gerektiğini anlattı. Ercan konusuna da değinen Tatar, havalimanından büyük bir gelir beklendiğini ve bunu çok dikkatli takip etmek gerektiğini söyledi. Tatar, terminal binasının hala yapılmamış olmasını da eleştirdi.

ARIKLI: 13. MAAŞLAR ÖDENECEK Mİ?

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da vatandaşın kafasındaki ilk sorunun ‘maaşlar ve 13. maaşları ödenebilecek mi?’ olduğunu söyledi. Bu kadar ekonomik sıkıntı varken piyasaya para aktarılacak olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Arıklı, bu konuda Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı tebrik etti. Bütçedeki 825 milyon TL açığa işaret eden Arıklı, bu durumda TC’den gelecek kaynakların kesintisiz gelmesinin önemine değindi ve KKTC’nin ev ödevlerini iyi yapmaması durumunda kaynak akışında meydana gelebilecek sıkıntılara değindi. Ek mesailer konusuna da işaret eden Arıklı, bu konun bütçede çok büyük bir yara olduğunu, bunun dile getirildiğini, ancak her yıl da bütçenin bu kaleminin istikrarlı olarak artırıldığını kaydetti. Arıklı, ek mesailer konusunda yapılacakları ve alınacak tedbirlerin yanı sıra piyasanın ucuzlatılması için neler yapılacağını sordu.

DENKTAŞ: ÖDEMELER BUGÜN BAŞLIYOR

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, eleştirilerin yanıtladığı konuşmasında, müteahhitlerle esnafın hak edişlerinin ve öğrencilerin burslarının bugün itibariyle ödenmeye başlandığını dile getirdi. Kendisinden bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili talep edilen rakamları aktaran Denktaş, döviz nedeniyle zamlar yapılsa da devletin vergi artırımına yönelik hiçbir adım atmadığını belirtti.

800 milyondan fazla olan açık nasıl kapatılacak sorusuna geçen yıl öngörülenin üzerinde gerçekleşen ek gelir artışına işaret ederek cevap veren Denktaş, gelecek yıl özellikle maaşlarla ilgili vergi düzenlemeleri yapılacağını, teşvik kapsamında belirli bir süredir alınmayan vergilerin alınmaya başlanacağını ve bunun gelir artışı sağlayacağını dile getirdi. “Zorlama dörtlü koalisyon” eleştirisini yanıtında “kim zorlamış bilemiyorum… Biz çok gönüllü kurduk, çok gönüllü yürütüyoruz” dedi.



Piyasaların rahatlatılması lazım

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde söz alan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, TL’nin değer kaybı nedeniyle yaşanan sıkıntılara işaret etti. Uluçay, 2019’un da nasıl olacağını dünden söylemenin mümkün olmadığını, bu nedenle 2019 için katılımcılardan gelecek öngörülerin yol gösterici olacağına inanç belirtti. Öngörülerin alınacak tedbirler konusunda bir yol haritası ortaya koyacağına inanç belirten Uluçay, milletvekillerinden gelecek önerilerle bu yol haritasının 2018’de yaşanan olumsuz durumun giderilmesi ve 2019’da doğabilecek olumsuz durumların giderilmesi için yapılacakların ön plana çıkacağı bir bütçe görüşmesi öngörüsünde bulunduğunu söyledi. Kamu sektörünün yaşadığı ve yaşayacağı durumun önüne geçmek için ciddi tedbirler öngörüldüğünü ifade eden Uluçay, ancak özel sektörün içinden geçtiği durumu anlamak ve sıkıntıları gidermek için tedbirlere ihtiyaç olduğunu, özellikle iş insanlarının durumlarını çözmek için adımlar atılması gerektiğini belirtti. Uluçay, özel sektör çalışanlarının alım güçlerini artırmak için çalışmak gerektiğine de işaret ederek, piyasaların rahatlatılması için çalışmak gerektiğini söyledi. Uluçay, elbirliğiyle hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

‘Ek mesai sürdürülemez’

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, devamlı surette artan ve 2018 yılında 152,9 milyona ulaşması beklenen ek mesai ödemelerinin kamu maliyesi yönünden sürdürülebilirliği olmadığını kaydetti.

Denktaş ek mesai konusunu, verimlilik, adalet, istihdam açısından sorgulanması ve bu konuda ivedi tedbir alınması gerektiğini belirtti.

Ülkenin en büyük sorunlarından birinin, giderlerin gelirlerden fazla olması olduğuna dikkat çeken Denktaş, bu durumun borçlanma veya ödemelerin ötelenmesi sonucunu doğurduğuna vurgu yaptı.

Denktaş şöyle devam etti:

“Sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması, gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplininin sağlanarak, kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesini teminen uygulanan maliye politikaları ile bütçe disiplini sağlanarak cari açığımızın kontrol altına alınma çabalarında şu ana kadar başarılı bir seviyeye ulaşılmakla birlikte, 2018 yılında yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak 2019 bütçesinde yer alan yüksek açık rakamı kuşkusuz ki sorumluluklarımızı daha da artırmaktadır. Tüm idarelerin bu ortak sorumluluk paydasında hareket etmesi kaçınılmaz bir olgudur.
Buna ilaveten kalkınmayı önleyici ve mali istikrarı bozan iç borç yükünü azaltacak ödeme planlaması ile ödeme takviminin oluşturulmasına ağırlık verilecektir”

Bu haber 84 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER