Hükümet kış uykusundan uyanmalı

Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi’ni kapsayan emirname büyük tartışmaların ardından geçen ay yürürlüğe girdi.

Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi’ni kapsayan emirname büyük tartışmaların ardından geçen ay yürürlüğe girdi.
Müteahhitler Birliği emirnameye çok sert tepki gösterdi. Hükümet günün sonunda bir uzlaşmaya varmak ve direnişi kırmak için her ne kadar bu emirnamenin bir yıl için yürürlükte olduğunu söylese de yeni imar planının altı ay içinde hazır olacağı vaadinde bulundu.
Hatta Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, hükümetle vardıkları uzlaşma gereği 2019 sonunu beklemeden bölge bölge planlaması biten yerlerin imara açılacağını söyledi. Bunun için bazı bölgeler için mart ayı gibi yakın bir tarihte bile imar planının hayata geçeceği vurgulandı.
Emirname çıkalı bir ay oldu. Ama dün Ada TV’ye çıkan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın anlatımlarından biz şunu çıkarıyoruz.
Hükümetin yılsonunu beklemeden altı ay içinde çıkarmayı hedeflediği imar planı için daha ne yasa hazır, ne de kimin yapacağı belli.
Sayın Özersay, “Şehircilik faaliyeti ya da şehir planlamayla ilgili alınacak kararlar asla Müteahhitler Birliği’ne devredilmedi” dese de kamuoyunda bu konuda yaygın bir kanaat oluştu.
“Devlet Müteahhitler Birliğine teslim oldu” diye yaygın bir eleştiri her kesimde mevcut.
Sayın Özersay, dün Ada TV’de daha katılımcı bir imar planı için yasa değişiklikleri olması gerektiğine vurgu yaptı.
Daha önce verilen sözlerin aksine yine kısa zamanda imar planının çıkarılması vaatlerini adeta unutarak yıl sonundan söz etti.
Bir örnek vermek gerekirse, konuyu şöyle ele alabiliriz.
Siz 20 katlı bir bina yapmaya kalkıyorsunuz. Ama daha temeli atmamışsınız. Sonra da o binayı kısa sürede bitirmekten söz ediyorsunuz. Bu iş nasıl olacak?
Burada temel nedir? Temel imar planını kimin çıkaracağının belli olması demektir. Daha yasası çıkmayan imar planı nasıl bu yıl içinde bitirilip yürürlüğe girecek?
Yoksa daha bu emirnamenin başında korkulduğu gibi “Ne yapalım, imar planını yetiştiremedik. Bari bu emirnamenin süresini uzatalım” diyerek 2019’da geçerliliği biteceği sözüne rağmen bundan geri mi döneceksiniz.
Şu an emirnameyle yüzde 60-70’i patates tarlasına çevrilen bölgede, kazanan ve kaybeden kesimler oluştu.
Emirnamenin yapılış aşamasında içeriden bilgi sızdıran bir kesim için şu an ortam güllük gülistanlık. Onların acelesi yok. Bu emirnameye göre yatırımlarını yönlendirdikleri için onlar kazanan tarafta.
Ama bir de de kaybedenler var. Onlar için her geçer zaman büyük servet kayıplarına neden oluyor.
Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer hükümetle vardığı uzlaşmayı açıklarken şunları söylemişti:
“55-89 sayılı değişecek. İmar Üst Kurulu diye bir üst kurul oluşturulacak. Bu üst kurul paydaşlardan oluşacak. Bundan sonra bu ülkenin imar planları bu kurul tarafından yapılacak. Bununla ilgili yasal çalışma hemen başlayacak.”
Bunu tam bir ay önce söylemişti. Ancak şu an bugün Star Kıbrıs’ın manşetinde de sözünü ettiğimiz gibi tam bir kış uykusu söz konusu. Bekleyecek zaman yok. Hükümet bir an önce bu kış uykusundan uyanmalı. Daha bir ay önce verdiği sözleri tutmalı.

Bu haber 286 defa okunmuştur

:

:

:

: