Kuzey Kıbrıs’ta karne heyecanı

Kuzey Kıbrıs’ta bugün karne heyecanını yaşayacak olan çocuklarımızın yeni dönem ilk ders zili 18 şubat pazartesi günü çalacak.

Kuzey Kıbrıs’ta bugün karne heyecanını yaşayacak olan çocuklarımızın yeni dönem ilk ders zili 18 şubat pazartesi günü çalacak.
Akademik Başarı Sadece Çocuğa mı Ait ?

Karne başarılı veya zayıf olsun ebeveyn çocuğundan önce ben ne kadar destek oldum bu sürece emek verdim diye kendine sormalı. Karne akademik başarının yanı sıra çocuğun aile için iletişim becerilerinin, aile içi tutum ve davranışların ve ailenin çocuğa karşı olan farkındalığını gösteren bir araçtır. Bu nedenle zayıf notlar gören ebeveynler ani ve olumsuz tepkiler vermekten kaçınmalılar. Bunun yerine bu akademik başarısızlığın altında yatan nedenleri araştırmalılar. Çünkü her çocuğun ilgi alanı, kapasitesi ve çabası farklıdır.

Akademik başarısızlığın görüldüğü çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve disleksi akla gelmelidir.

En sık gördüğümüz durum geç fark edilen hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğudur.

Hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğu üç farklı şekilde görülebilir.

• Birincisi kısa süreli dikkat ve aşırı hareketliliktir.
• İkincisi çocuğun dikkati normaldir ancak aşırı derecede hareketlilik gözlemlenir.
• Üçüncü durum ise hareketsiz olarak gözlemlediğimiz çocuğu dikkati iyi olmayabilir.

Bu gözlemleri ebeveyn ve öğretmen yapabilir. Ancak üçüncü durumda çocukta davranışsal herhangi bir olumsuz durum gözlemlenmediğinden durumun farkedilmesi maalesef hem öğretmen tarafından hem de ebeveyn tarafından geç olabilir.

Akademik başarıya etki eden diğer nedenler, çocukta görülen depresyon, kaygı bozuklukları ve bazı psikolojik sorunlardır.

Ebeveynlerin Karneye Gösterdikleri Tutum Ne Derece Önemli ?
Başarılı bir karne ile karşılaşmadığınızı düşünelim!
• Öncelikle sınıf arkadaşları diğer çocuklar ve kardeşlerle çocuğunuzu asla kıyaslamayın.
• Şiddet ve sert dil kullanımından kaçınarak varsa iyi notları üzerinden motive edici cümleler kurulmalı olumsuz gördüğünüz notları bu cümleler içine pay etmekten kaçınmalısınız.
• Çocuğunuzun takdir edilecek yönlerini takdir etmeyi ihmal etmeyin.
• Varsa olumsuz gördüğünüz notların nedenlerini birlikte araştırın ve bu süreçte çocuğunuzun yanında olacağınızı ona hissettirin.
• Geçmiş başarılarını örnek göstererek olumsuz notlarını düzeltmesi yolundayken motive edebilirsiniz.
• Sömestr tatili eğitime kısa bir mola vermektir. Ve bu molanın amacı çocuğunuzun dinlenmesini sağlamaktır. Karne sonucu ne olursa olsun dinlenmek her çocuğun hakkıdır.
• Ebeveyn olarak vereceğiniz tepkiler çocuğun olumsuz geçen sürecini iyileştirmez aksine bu süreçten sonraki yani gelecek süreci olumsuz etkilemesi kuvvetli muhtemeldir.
• Çocuğunuzu cesaretlendirmeyi ve karşılaştığı her kaygı da onu motive edin.

Öğrenmek hayat boyu sürecek bir süreçtir. Her çocuğun başarı ve yeteneklerini birbirinden farklı alanlarda görebiliriz. Çocuğun hangi alanda başarısı, yeteneği ve ilgisi varsa bu alanda ilerlemesi için destek verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki eğitim uzun soluklu bir süreçtir inişler çıkışlar görülebilir.

Bu haber 550 defa okunmuştur

:

:

:

: