Stratfor raporu

Türkiye 2018 yılında ekonomik anlamda büyük sıkıntılar geçirdi. Dolar ve Euro bazlı ekonomik operasyonlar sonrası Türkiye de bir çok firma konkardato ilan etti ve halen de 2018 den devam edegelen ekonomik dalga devam etmektedir.

Türkiye 2018 yılında ekonomik anlamda büyük sıkıntılar geçirdi. Dolar ve Euro bazlı ekonomik operasyonlar sonrası Türkiye de bir çok firma konkardato ilan etti ve halen de 2018 den devam edegelen ekonomik dalga devam etmektedir. Hatırlarsak 'beyaz Saray' ın Türkiye üzerine ticari anlamda yaptırımları sonucu doların aşırı tepki ile 7 tl seviyelerine kadar gelmesi Türkiye de faizleri ve enflasyonu tetikledi. 

Tl ,dolar karşısında değeri çok düştü . Dolar tarihi seviyelere kadar yükseldi. Bu doların yükselmesi yatırımcı ve tüketiciyi etkileyerek ekonomik anlamda Türkiye'yi bir sürece soktu. 

 

Türkiye de ki bu süregelen durum tekrar bir şok a dayanacak gücü zor görünmektedir. Türkiye ki şirketlerin aynı durumla karışı karşıya kalırsa toparlanması için 2019 yılında ödemesi gereken 200 milyar dolar bir bedel karşılarına çıkacaktır. Bununla beraber yüksek enflasyon ve faizler yatırımcı üzerinde etkili olmakta tüketim azalarak ekonomik çarkları başta inşaat sektörü olmak üzere etkili olmaktadır. Rahip Brunson davası ile gerilen ilişkilerden sonra doların tepki ile yukarı seviyelere gelmesi Türkiye ekonomisini kırılgan hale getirdi. Şuan bir toparlanma evresine girilmek istenmektedir .

 

Yukarıda  ki söylemlerimize binaen ABD Başkanı D Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kürt'lere karşı yapılacak operasyonda Türkiye'yi en şiddetli şekilde yaptırımlarla ile karşı karşıya getireceklerini yazdı . Saldırı durumu devam ederse tekrar ekonomik anlamda yaşanılanların bir daha yaşanabileceğinin altı Trump tarafından tekrar çizildi. 

 

 

 

Yukarı da bahsettiğimiz olaylara binaen bugün stratfor raporu açıklandı . Rapor çok önemli Notlar ile dolu ve Türkiye yi içeriden süzenlerin teknik verileri ile dolu. Bu rapor Türkiye hakkında a dan z ye her konuyu rapor etmiş . Türkiye nin zayıf tarafları raporda tek tek not edilmiştir. 

Bunlar nelerdir tek tek sizlere söyleyeyim;

 

-Başka ekonomik yaptırımları ve stratejik olarak baskı kurulabilir deniliyor. Özellikle Türkiye nin Rusya ,İran , Çin ve Venezuela ilişkileri üzerinden gidilip baskının arttırılabileceğinin altı çiziliyor.

         
-ABD nin Türkiye karşısında 4. En büyük ithalat kaynağı olduğu ve 5. En büyük ihracat durağı olduğu belirtilmektedir . Ama ABD açısından Türkiye bu anlamda ilk 20 ye bile giremediği söylenmektedir . Türkiye de ki büyük gelir kaynağı olan inşaat firmalarının ABD de çok etkili olmadığı belirtilmekte ,bunları Türkiye ye karışı kullanılamayacağı söylemektedir . 

 

 

       
- THY yollarından bahsedilmektedir. ABD nin THY uçaklarına vergi ve uçuşlarına engel koyabilirse bu firmasının gelirlerinin %10,6 sına mal olacağı raporda belirtilmiştir.

 

       
- ABD nin Türkiye karşısında çelik ve Aleminyum İçin ticari vergiler koyması da gündeme alınmış. Ticari anlamda kotalardan bahşedilmiş . Brunson davasında olanlar ve koyulan kotaların zararları raporda tek tek yazılmış.

 

         
- Aslında en önemlisi bu konudur. Tarım konusunda kotalar getirilmesi gerektiği belirtilmektedir . GSYİH in %6 sonu oluşturan ve vatandaşların %20 sini istihdam eden tarım raporda izahat ile üstünde durulmuştur. Tarım bölgelerinden ak parti ye Recep Tayyip Erdoğan a büyük destek geldiği belirtilmiş . Ak parti nin kalbi konumunda olduğu anlatılmıştır. ABD tütün ihracatının %8 ini oluşturan tütün konusu da raporda var . Buna kota koyarak ak parti ye verilen desteğin çekilebileceğinin altı çizilmiştir . 

 

- Pamuk Türkiye açısından önemli olduğunun altı çizilmiştir. ABD açısından da önemli olduğu belirtilmiş. ABD nin %25 pamuk ithalatı yaptığı belirtilmiş. Buna binaen Trump ın alacağı karar ile Türkiye ekonomisine zarar verebileceği belirtilmiş. Pamuk üretiminin durdurulması demenin tekstil i de beraberinde krize sokacağı belirtilmiş.

 

- Tüm bunların dışında Türkiye - İran ilişkilerinin ambargo sonrası kesilmediği bu konu üzerinden Türkiye ye siyasi baskı aracı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.  

 

 

Ayrıca ,ABD den silah alım konusunda Türkiye nin iyi bir müşteri olduğunun altı çizilmektedir.  Kaşıkçı olayı ile gerilen ilişkilerden dolayı ABD - Türkiye ilişkisinin gerilmemesi gerektiği belirtilmektedir . Türkiye ve ABD nin orta doğu konusunda müttefik olduğu tam anlamıyla kopma olmayacağını söylenmektedir.

 

 

 

Raporda Türkiye nin yumuşak karnı Donald Trump ve Ekibine tüm detayları ile sunulmuş. Bunları yapmak ya da yapmamak ABD hükümetine kalmaktadır  Stratfor aslında 'Gölge CIA ' diye adlandırabiliriz. 15 temmuz da Recep Tayyip Erdoğan ın uçağının koordinatlarını darbeciler görsün diye Twitter üzerinden paylaşanlar da bunlardı. George friedman tarafından kurulmuştur. 15 Temmuz darbe girişimi olduğu sırada Marmara denizi üzerinde ki Erdoğan ın uçak kordinatları 3 kez Twitter'dan paylaşılmış. Ayrıca Twitter üzerinden Erdoğan hakkında yalan yanlış Bilgileri de bu kuruluş paylaşmıştır.dünya üzerinde 175 ülke hakkında bilgiler paylaşıyor .Stratfor'un Genel Yayın Müdürü olan David Judson ise Türkiye'deki 8 yıllık geçmişiyle dikkati çekiyor. Doğan Medya Grubu altındaki Referans gazetesinde genel koordinatör olarak çalışan Judson, daha sonra Hurriyet Daily News'in yayın yönetmeni olarak görev yaptı. Diğer görevliler de CIA de görev yapmaları dolayısıyla her yayınları büyük kitlelerin dikkatini çekmektedir. 



Bu dönemlerde böyle yayınların yapılması da aslında arkasında kasıt aranması gerekmedir. Özellikle yaklaşan Türkiye yerel seçimleri öncesi ak parti seçmenini etkilemeye yönelik tehdit içerikli analizler göz korkutmaya yönelik adımlardır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın oy potansiyelinin kırılması İçin nerelere müdahale edilebileceğinin belirtilmesi de ayrıca tartışma konusu olabilir 

 

Bu haber 1296 defa okunmuştur

:

:

:

: