35 BİN BÖBREK HASTASI

Dr. Oygar, 14 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) konuştu. Nefroloji ekibinden Dr. Ahmet Behlül ve Dr. Salahi Ataç’ın da katıldığı röportajda ülkeyle ilgili rakamlar paylaşıldı.

Dr. Oygar, 14 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) konuştu. Nefroloji ekibinden Dr. Ahmet Behlül ve Dr. Salahi Ataç’ın da katıldığı röportajda ülkeyle ilgili rakamlar paylaşıldı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Duriye Deren Oygar, ülkede böbrek hastalıklarının görülme sıklığının yüksek olduğunu belirterek, “Kıbrıs’ta her 10 kişiden biri böbrek hastası. Dünyada genetik geçiş yüzde 5’in altında… Bizde yüzde 9” dedi.

Ülkede 35 bin civarında böbrek hastası olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Oygar, “Nüfusla ilgili net rakam yok.Nüfusun bilinmemesi istatistiklerde de belirsizliğe neden oluyor” şeklinde konuştu.

Hastalıklar konusunda toplumsal farkındalığın düşük olduğunu da söyleyen Deren Oygar, ‘Kalp, kanser, böbrek hastalığı çok fazla diyoruz’ ama bunun altında yatan, fazla tuz tüketimini, yüksek tansiyonu, obeziteyi, diyabeti, egzersiz azlığını konuşmuyoruz. Böbrek sağlığını korumak için sağlıklı beslenmek, tuzu azaltmak, kan basıncını ve kiloyu kontrol altında tutmak önemli” dedi.


Deren Oygar, “Diyalize giren 220 hasta var. 130 kişi de nakli oldu… Nakil listesinde bekleyen hasta sayısı 160 civarında. 2015’ten bu yana ülkede 16’sı kadavradan, 15’i canlı vericiden olmak üzere 31 böbrek nakil gerçekleştirildi” dedi. Oygar, 2018’de 7 beyin ölümü gerçekleştiğini, bu kişilerden 4’ünün organlarının bağışlandığını belirti.

Bugüne kadar 350 civarında bağış olduğunu söyleyen Oygar, “Bağış konusunda kötü değiliz ama istediğimiz düzey bu değil. Daha fazla kampanya düzenlemeliyiz” şeklinde konuştu.

“BÖBREK HASTALIĞI SİNSİ SEYREDİYOR…”

Deren Oygar, kronik böbrek hastalığının 5 evreye ayrıldığını, evre 5’teki hastaların böbreklerinin yüzde 10’un altında çalıştığını, bu hastaların diyalize girdiğini ve yaşı ve durumu uygun olanların nakil beklediğini söyledi.

Böbrek hastalıklarının idrarda protein ve kan kaybıyla başladığını ve sinsi seyrettiğini belirten Oygar, “İlk evrelerdeki hasta sayısı son evredekinden çok daha fazla” dedi.

Oygar, “Böbrek hastalıklarıyla ilgili ilk sinyali kan tahlilinden önce idrar tahlil verir” açıklamasında da bulundu.

Kıbrıs’taki gibi Türkiye’de, Almanya ve Amerika’da da böbrek hastalıklarının sık görüldüğünü belirten Oygar, “İngiltere’de bu oran bizimkinin 3’te biri kadar. Avrupa ülkelerinde de oran düşük” dedi.

'35 BİN HASTA, 160'I NAKİL BEKLİYOR'

Ülkede 35 bin civarında böbrek hastası olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Oygar, nüfusla ilgili net bir rakamın olmamasının istatistiklerde de belirsizliğe neden olduğunu söyledi.

Oygar, “Diyalize giren 220 hasta var. 130 kişi de nakli oldu…Nakil listesinde bekleyen hasta sayısı 160 civarında. 2015’ten bu yana ülkede 16’sı kadavradan, 15’i canlı vericiden olmak üzere 31 böbrek nakil gerçekleştirildi” dedi. Oygar, 2018’de 7 beyin ölümü gerçekleştiğini, bu kişilerden 4’ünün organlarının bağışlandığını belirti.
Bu haber 95 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER