ÇOCUĞUNUZA NASIL HİTAP ETTİĞİNİZİ HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

Arayan babasına telefonu efendim çocuğum diye açan bir yetişkin hayal edin. Çocuğunuza nasıl hitap ediyorsunuz ?

Arayan babasına telefonu efendim çocuğum diye açan bir yetişkin hayal edin. Çocuğunuza nasıl hitap ediyorsunuz ?

• ANNECİĞİM, BABACIĞIM
• PRENSESİM, PAŞAM, MELEĞİM, HAYATIM, AŞKIM, SEVGİLİM gibi isimlendirmeler…
• BECERİKSİZ, YARAMAZ, APTAL, TERBİYESİZ, UKALA, POLİTİK, ÇOK ZEKİ, MERAKLI, DUYGUSAL gibi sıfatlamalar…


Çocuğunuza ’’Oğlum, kızım, yavrum, çocuğum…’’ gibi size ait olduğunu gerçekten belirten sıfatlandırmalar varken neden yukarıdaki örnekler veya türevleri ile hitap ediliyorsunuz hiç düşündünüz mü? Trajikomiktir ki akranım bir arkadaşımın arayan babasına telefonu efendim çocuğum diye açtığını bizzat duydum. Bu satırı okuduktan sonra bir duraksama yaşadınız diye düşünüyorum. Ebeveyn anneciğim, babacığım diyebiliyorken genç bir yetişkin bir neden çocuğum demesin ki ?
Sevgili ebeveynler, çocuğunuz bir birey. Hatırlayın çocuğunuz doğacağı haberini aldıktan sonra belki de yaklaşık 9 ay boyunca ona isim aradınız. Çocuğunuza ismiyle hitap ederek onun sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Anne olan kadınlardan da duyuyoruz eşinden bahsederken babamız demesini maalesef. Doğru mu bu hitap tarzı ? Çocuğunuzun babası mı? Sizin babanız çocuğunuzun dedesi değil mi? Çocuğunuzun babası da sizin eşiniz.
Çocuğunuza duyduğunuz hislerin gücüyle ona sadece ismiyle hitap etmek yetersiz geliyor olabilir ancak çocuğunuza anneciğim veya babacığım diye hitap etmek size karşı olan bağımlılığını arttırabilir. Ayrıca çocuğunuzun bireyselliğini kazanabilmesi açısından ismiyle hitap etmenizde yarar olacağını unutmamanız gerekir.
Peki hitap etmek neden önemli ?
İletişim hitap etmekle başlar. Hitap deyip geçmeyin. Düşünün öfkeliyken nasıl hitap etmeye başlarsanız çoğunlukla o tarzda devam etmiyor mu cümleleriniz? Sadece çocuğunuzla iletişiminizi baz almayın eşiniz veya bir arkadaşınız ile iletişiminiz nasıl başlıyor nasıl devam ediyor? Bu zamana kadar düşünmediniz belki ama bir sonraki iletişiminizi kurmaya başlarken düşüneceksiniz.
Kuzum kelimesi ne kadar da klişe geliyor kulağa. Size özel mi sizce? Kuzu bir hayvan.‘’M’’ harfiyle bitirilerek kuzum diye hitap edilmesi ne kadar anlamlı?
Unutulmamalıdır ki yaşamımıza rollerimiz var. Bir ailemiz var ise o aile de ya ebeveynizdir ya da çocuk… Veya abla, abi, teyze, amca… Amcam kelimesini bir yeğen kullanmalı yani amca yeğenine amcam diye hitap etmemeli. Rollerden bahsetmeye başlamışken birde yaramaz oğlum veya sabırsız kızım diye hitap örneklerini değerlendirelim. Çocuğunuza nasıl hissettirir hitap ederseniz çocuğunuz bir süre sonra o role bürünmeye başlar. Çocuk söylenilene inanır biz yetişkinler gibi duyduğu sıfatlandırmayı sorgulamaz. Tembel dediğinizde tembel olmasa bile belli bir zaman dilimi içinde tembel olduğuna inanacak ve tembel gibi davranmaya başlayacaktır.
Birkaç blogger annenin psikologları hitap şekliyle ilgili olan yaklaşımlarından dolayı eleştirilerine rastlamıştım. Asla yadsınamaz bir konudur. Sevgili ebeveynler bu alışkanlığı değiştirmek zamanınızı alacak olabilir. Ama değişime bugün den başlayın. Lütfen çocuğunuza evlat rolünü düşünerek hitap etmeyi ve onu hayatınızın merkezine koyarak yaşamadan yaşamınıza kaldığınız yerden devam edin.
Sizde bir bireysiniz ebeveynde rolünüz de olsa yaşamınızdaki rollerden sadece birinin ebeveynlik olduğunu unutmayın.

Bu haber 913 defa okunmuştur

:

:

:

: