Kişi başına düşen milli gelirden pay alanlar

Türkiye - KKTC Ticaret Odası Forumu 1. Ekonomi Konferansında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkan Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ı dinledim.

Türkiye - KKTC Ticaret Odası Forumu 1. Ekonomi Konferansında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkan Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ı dinledim.

Sayın Okyay burada yaptığı konuşmada birçok şey söyledi, Hoş söylediklerinin çoğuna da katılırım. Özellikle ekonomik konularda belli başlı kuralların uygulanması noktasında alınması gereken tedbirlerim artık elzem hale geldiğine dikkat çekmesi ve hükümetlerin bu konuda üzerlerine düşen görevleri kararlılıkla yapması gerektiğini belirtmesi ve kamu özel ortaklığı modeli üzerinde adımlar atılabileceği mesajları konferansın ekonomi üzerine en dikkat çekici açıklamaları idi.

Fuat Oktay;

Özetle Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs’ın kalkınarak, kendine yetebilen, küresel koşullara uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip olmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir dedi.
Bu temennilere elbette içtenlikle katılıyorum.
Lakin burada bir husus vardı ki benim çok ilgimi çekti.
Sayın Fuat Oktay KKTC’de kişi başına düşen milli gelirin 12.500 dolara yükseldiğini ve bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.
Tabi bu rakam nasıl ortaya çıktı, Neyi toplayıp, neyi çıkardıklarını ve neye böldüklerini anlamadım ama bu rakamın doğru bir rakam olmadığı bana göre çok açık.
Peki neden?
Çünkü kişi başına düşen milli gelir önce nüfusa ve ne ürettiğinize bağlıdır, ve tabiki üretilen nihai mal ve hizmetin piyasa değeri ile de alakalıdır bu..
Kısacası ülkede üretilen iğneden ipliğe ne varsa hepsinin piyasa değeri karşılığıdır milli gelir.
Elbette bizim ülkemizde üretimin odağı hizmet sektörüdür. Zira yarıdan fazlası hizmet sektörü ile ilintilidir üretimin.
Yani ürettiğimiz hizmettir.
Lakin burada bizim takıldığımız kişi başına düşen milli gelirden yurttaşlar olarak eşit pay almaz iken nasıl olur da kişi başına düşen 12.500 dolardan bahsedilebiliyor. Elbette bahsedilemez.
Çünkü bunun kağıt üzerindeki hesaplamaları ile toplumsal gerçekliğini örtüşmüyor.
Peki neden?
Çünkü ülkede bariz bir şekilde görülen gelir dağılımı eşitsizliği vardır. Ve bence asıl sorun teşkil eden de budur. En azından kendi adıma şunu çok rahat ifade edebilirim ki bu ülkede çevremde olan yakinen bildiğim birçok insanın kişi başına düşen milli gelir diye nitelenen payda belirtilen rakamlar da faydalanmadığıdır.
Türkiye-KKTC Ticaret Odası Formunun bir başka dikkat çekici yanı da KTTO Başkanı Turgay Deniz’in konuşması idi.
Deniz, TC-KKTC ekonomik protokolüne atıfta bulunarak bir an önce bu protokolün imzalanması gerektiğini, iş insanlarının devletten alacakları olduğunu ve bu alacaklarını tahsil edemediklerini haliyle durum bu olunca yeni yatırımlara da yönelemediklerini belirtti..
Ve evet protokol, devletten alacaklı iş insanları ve ,yatırımlar derken bir de sonuç bildirgesi ortaya çıktı.
Peki ya sonuç.
Sıfıra sıfır elde var sıfır..
Peki şimdi ne olacak?
Sıradaki konferans gelecek tabi ki.
Somut sonuç üretmeyen cinsinden..






Bu haber 695 defa okunmuştur

:

:

:

: