TATAR “SİGARAYI BIRAKIN'

Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’nun organize ettiği “Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı” başladı.

Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’nun organize ettiği “Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı” başladı.

Girne Vuni Palace Otel’de yer alan çalıştay, 2 gün sürecek.

'Bilinçli Medya, Bilinçli Toplum' sloganıyla düzenlenen Çalıştay, devletin ilgili tüm birimleri, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’den gelen uzmanların katılımıyla yapılıyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Çalıştayın açılışına Başbakan Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, diğer yetkililer ve konuklar katıldı.

Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı; “Bağımlılıkla mücadelede medyanın rolü, bağımlılıkla mücadelede medya örgütlerinin etik sorumlulukları, bağımlılıkla mücadelede medyanın etkisi, sorumlulukları, mevcut yasal durum ve öneriler; sosyolojik bakış açısıyla bağımlılıkla ilgili medya yayınlarının birey, aile ve toplum üzerine etkileri ve çözüm önerileri; bağımlılıkla mücadelede medyaya yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları” olmak üzere 5 ana başlıkta gerçekleştirilecek.


HEP BİRLİKTE MÜCADELE VERMELİYİZ, SİGARAYI BIRAKIN


Başbakan Ersin Tatar, uyuşturucu illetinden kurtulmak için devlet hükümet toplum ve medyanın hep birlikte mücadele vermesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, sigara ve alkolün de insan sağlığı açısından zararlarına işaret ederek, vatandaşlara 'sigarayı bırakın' çağrısında bulundu.

Tatar: “Sigaradan vazgeçin. Hiçbir faydası yok, zararlı. Bu çağda hala sigara içenin aklına şaşarım. İçer içer bypass olunca bırakır. İçme de bypass’a gerek kalmasın” şeklinde konuştu.

“NASIL BU İLLET ÜLKEMİZE GELMEYE DEVAM EDİYOR?”


Başbakan Ersin Tatar, uyuşturucu illetinden kurtulmak için devlet hükümet toplum ve medyanın hep birlikte mücadele vermesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, sigara ve alkolün de insan sağlığı açısından zararlarına işaret ederek, vatandaşlara 'sigarayı bırakın' çağrısında bulundu.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun düzenlediği 'Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı' açılış töreni yapıldı.

Başbakan Ersin Tatar, açılışta yaptığı konuşmada, çalıştayı düzenleyen komisyonu kutlayarak, komisyonun bağımlılıkla mücadelede önemli bir görev üstlendiğini belirterek, hükümetin komisyonun çalışmalarına tam destek olacağını söyledi.
Tatar, gençliğe sahip çıkmak adına önemli görevler üstlenen komisyona başarılar dileyerek, toplumda duyarlılık artmasına rağmen rakamlardaki artışın kendisini ürküttüğünü kaydetti.

“BU İLLETİ AZALTMAK GÖREVİMİZDİR”

Komisyonun çalışmalarına değer verdiklerini, önemli olanın netice almak olduğunu belirten Tatar, şöyle devam etti:

'Gençlerin esenliği için bu illet nasıl artıyor dağıtılıyor bulunmalı. Bu rakamlar nasıl, neden yükselir, sebebi ne, geri kalmış bölgelerde nasıl artıyor, fakirlik mi, eğitim düzeyi mi. Çalıştayın sonuçlarını önemseyeceğiz. Gereken duyarlılık ve hassasiyeti göstereceğiz. Aile eğitimi, toplum duyarlılığı ve medya ile birlikte çalışmalar yapmak ve bu illeti azaltmak görevimizdir.

Nasıl bu illet ülkemize gelmeye devam ediyor. Güvenlik önlemlerimize rağmen nasıl geliyor, polis ve tüm birimlerle bu konuda seferberlik başlatmalıyız.

Eğitimde, okulda, aile içinde bu illetin zararı anlatılmalı. Öğretmenlere ailelere büyük görevler düşüyor. Altyapı güvenlik tedbirleri artırılmalı. Devlet denetimleri artırmalı.
Medya bu illeti Afişe etmek değil kurtulmak için destek vermeli.'

“BU KÜÇÜK ÜLKEDE BU İLLETLE MÜCADELE DAHA KOLAY OLMALI. POLİSİ GÖREVE DAVET EDİYORUM'

Tatar, çalıştayın sonucunda ortaya çıkacak sonuçlara destek vereceklerini ifade ederek, 'KKTC dünyanın en güzel ülkelerinden biri, bu küçük ülkede bu illetle mücadele daha kolay olmalı. Polisi göreve davet ediyorum' dedi.

'SİGARADA DÜNYA ORTALAMASI ÜZERİNDEYİZ. VAZGEÇİN, BIRAKIN BU SİGARAYI'
Tatar, sigara rakamlarının kendisini ürküttüğünü de belirterek, 'Sigarada dünya ortalaması üzerindeyiz. Vatandaşlarımıza sesleniyorum; vazgeçin bırakın bu sigarayı' dedi.

Tatar, “Sigaradan vazgeçin. Hiçbir faydası yok, zararlı. Bu çağda hala sigara içenin aklına şaşarım. İçer içer bypass olunca bırakır. İçme de bypass’a gerek kalmasın” şeklinde konuştu.

KARAOKÇU: 'BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ'

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, bağımlılık ile mücadelede toplumun, devletin, hükümetin ve tüm kesimlerin güçlerini birleştirmesi çağrısında bulundu.

Karaokçu, 'Bağımlılıkla Mücadelede güçlerimizi birleştirmeliyiz, Medya devlet hükümet meclis ve topluma önemli görevler düşüyor. Yüzleşelim kabullenelim çözüm üretilelim' dedi.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun düzenlediği 'Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı' açılış töreni yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Karaokçu, uyuşturucu madde ile bağımlılıkta yüzleşme, kabule geçme ve çözüm üretmenin önemine vurgu yaptı.

Karaokçu, çalıştaya katılan ve destek veren herkese teşekkür ederek, komisyonun çalışmalarını anlattı.

Komisyonun kurulmasının, uyuşturucu ile mücadelede bir devlet politikası olduğunu net olarak ortaya koyduğunu vurgulayan Karaokçu, komisyona bu konuda ağır bir sorumluluk verildiğini söyledi.

Bağımlılıkta 'Yüzleşme kabule geçme ve çözüm üretme' üçlüsü olmadan çözümün mümkün olmadığını ifade eden Karaokçu, uyuşturucunun tüm boyutları ve bağımlılıkla toplumun yüzleşmesi ve bilinçlenmesi için adımlar attıklarını, ayrıca uluslararası destekler de aldıklarını anlattı.

Bağımlılığın bir hastalık olduğunu, tıbbi bir süreçle mücadele edilmesi gerektiğini, bir utanç olmadığını belirten Karaokçu, şöyle konuştu:

'Bağımlılıkların en iyi iyileşmesi toplum içinde olur, toplum dışlarsa sorun büyür. Kamu menfaati adına bağımlıları hapse atmak başarı değildir, hatta bu uygulama kullanıcı artışı yaratır. Bağımlılıkla mücadelede, okulundan, işinden, evinden atılmakla da çözüm alınması mümkün değildir.

Bağımlıları ötekileştirme, toplum dışına itmek, çözüm değildir. Medyada deşifre etmek internette ömür boyu tutmak insanlık suçudur.

Böyle yaparak bağımlıları uyuşturucu çemberi içine ve uyuşturucu tacirlerinin kucağına itiyoruz, gençleri ve çocukları acımasız şartlara itiyoruz.'

Karaokçu, bu konuda ilgili kurumlara, medyaya önemli görevler düştüğünü belirterek, bu kişileri dışlayarak ötekileştirerek işinden evinden okulundan atmanın çözüm olmadığını, yüzleşmenin önemli olduğunu kaydetti.

'Mücadelede güçlerimizi birleştirmeliyiz, medya devlet hükümet meclis ve topluma önemli görevler düşüyor' diyen Karaokçu, 'Yüzleşelim kabullenelim ve çözüm üretilelim' ifadelerini kullandı ve çalıştaya gösterilen desteğin kendilerine gelecek için ümit verdiğini söyledi.

Karaokçu, çalıştayda başarılı sonuçlar elde edeceklerine inanç belirterek, Başbakan'a komisyona verdiği güven ve destek için teşekkür etti.

ÇAKICI: “DENEME YAŞI ARAŞTIRMALARINDA İLKOKULLARDA SON SINIFLARDA UYUŞTURUCU KULLANIMI SON 4 YILDA 2 KATTAN FAZLA ARTTI”

Komisyon Üyesi Mehmet Çakıcı da, çalıştayı düzenleyen Karaokçu'ya teşekkür ederek, duyarlılığın arttığına işaret etti.

Çakıcı, çalıştayın açılışında 'KKTC'de Madde Kullanımının Özellikleri ve Mücadelede Son Durum' konulu sunum yaptı.

KKTC'nin yasadışı uyuşturucu geçişi olan Balkan Yolu ve Doğu Akdeniz rotası üzerinde olduğunu, ülkede Bonzai ile ilgili ciddi sorun bulunduğunu ifade eden Çakıcı, KKTC'de bilimsel çalışmaların önemli olduğunu, bu çalışmalar olmazsa mücadelenin neye göre verileceğinin bilinemeyeceğine işaret etti.

Deneme yaşı araştırmalarında ilkokullarda son sınıflarda uyuşturucu kullanımının son 4 yılda 2 kattan fazla arttığını, İlkokullarda Lefkoşa surlariçi ve Gazimağusa Maraş bölgelerinde uyuşturucu kullanımının 2015-2019 arasında ülke genel ortalamanın 3 kat üzerine çıktığını ifade eden Çakıcı, şöyle devam etti:

'Ortaokullarda yasadışı madde kullanımı yaklaşık 2 kat arttı, KKTC liselerinde yasadışı madde kullanımı 20 yılda 2 kat arttı, Üniversite öğrencisi madde kullanımı yüzde 10'larda. KKTC genelinde 18-65 yaş grubunda yasadışı madde kullanımı son 15 yılda 3 kat arttı.

“ALKOL İLE İLGİLİ CİDDİ PROBLEM VAR. SİGARA KULLANIMI DÜNYA ORTALAMASI ÜZERİNDE”

Alkol ile ilgili ciddi problem var. Sigara kullanımı dünya ortalaması üzerinde. Esrar bonzai kullanımı arttı. Yatıştırıcı sakinleştirici ilaç kullanımı çok yüksek ve bağımlılık yaratır. Statikler uyuşturucu kullanımının giderek arttığını söylüyor.'

Çakıcı, KKTC'nin uyuşturucu ile etkin bir mücadele programı hazırlaması gerektiğini, ülkede uzun süre uyuşturucu kullanımının reddedildiğini ve bunun yanlış sonuçlar getirdiğini söyledi.

Eğitimde bir an önce adımlar atılması, tedavide yeniliklerin takip edilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, 'Türkiye'de bu konuda çok ciddi ilerlemeler var. Güncel tedavide gerideyiz. Günceli yakalamak için çalışıyoruz' dedi.

Bu haber 76 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER