“Emekçileri tabutla uğurlamayalım artık”

İnşaat sektörü dünya üzerinde gerek istihdam kapasitesi bakımından, gerekse de üretim ve ekonomiye olan katkılarından dolayı en büyük hacimli sektörlerdendir.

İnşaat sektörü dünya üzerinde gerek istihdam kapasitesi bakımından, gerekse de üretim ve ekonomiye olan katkılarından dolayı en büyük hacimli sektörlerdendir.
Bunun yanında tüm dünyada da, inşaat sektörü ölümlü işkazaları listesinde de başı çekiyor. Ama ne yazık ki, bir sonuç alınamıyor. Aksine 2018 son yılların en çok iş kazalarının yaşandığı bir yıl oldu. Elde edinilen bilgilere göre 2018 yılında 10 işçi inşaattan düşerek hayatını kaybetti. 2019 yılının da ilk günlerinden itibaren bu ölümler devam etti.
Ülkemize inşaatlarda çalışmaya gelen işçileri ne yazık ki, tabut içerisinde memleketlerine uğurluyoruz. İktidarda olan hükümetlerin çalışma ve sosyal güvenlik bakanları bugüne kadar nitelikli ve uygulanabilir bir “iş sağlığı ve güvenliği” yasası üzerinde çalışma yapamadılar.
En son dörtlü koalisyon, Tufan Erhürman hükümetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, tüm zamanların bakanları içerisinde bakanlık yaptığı dönemde en fazla iş kazası yaşanarak hayatını kaybeden işçilerin zirve yaptığı bir bakan olarak tarihe geçti.
Hatta, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu yılın başında Şubat ayının sonunda, Gönyeli’de bir inşaatta yaşanan ve ölümle sonuçlanan iş kazası ile ilgili yaptığı açıklama basında şöyle yer almıştı;
“Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Gönyeli’de bir inşaatta yaşanan ve ölümle sonuçlanan iş kazası ile ilgili açıklama yaptı. Çalışanın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Gürcafer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in konuyla ilgili sergilediği tavrı eleştirerek, “İş Sağlığı ve güvenliği konusu, emeği sermayeye, sermayeyi emeğe düşman ederek çözülmez. Çeler, popülizm uğruna toplumu bölüyor. Kendisi için bu sorun gerçekten çok önemli olsaydı, bir ayda çözerdi” ifadelerini kullandı.”
Malesef şovla başlayan Çeler’in ilk bakanlık tecrübesi işte bu işçi ölümleriyle zirve yaparak tarihe geçti. Bunu biz değil İnşaat müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer söyledi.
Ancak Ersin Tatar Hükümeti’nin tecrübeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, bir süredir üzerinde çalıştıkları uygulamaları tüzüğe dökerek bakanlar kurulundan onaylatarak geçmesini sağladı.
Gerçekten bakıldığında, devlete yük getirmeyecek ama işvereni daha ciddi ve sağlıklı önlemler almaya itecek, sorumluyu belirleyecek ve iş kazaları sonrasında gariban işçileri tabutla memleketlerine göndermeyecek “üç bacaklı” bir tüzüğü hayata geçirdiler.
Tüzüğü incelediğimizde, gerçekten uygulanması durumunda işçi ölümlerinin % 80 azalacağından emin oldum. Tüzükteki en önemli madde ise işvereni önlem almaya itecek ve inşaatları denetleyecek olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı istihdam edilmeden inşaat ruhsatının verilemeyecek olması. Bu önemli bir ayrıntı.
Sayın Faiz Sucuoğlu’nun hayata geçirdiği, üç bacaklı “Sertifikasyon- İş Sağlığı ve Güvenliği-Risk Değerlendirmesi” tüzükleri, büyük oranda inşaatlarda güvenliği sağlayarak, bu kazaları dolayısıyla ölümleri azaltacak umarım.
Umarım ki, emekçileri tabutla memleketlerine uğurlamayalım bundan sonra...

Bu haber 9815 defa okunmuştur

:

:

:

: