Dünyada İlk Defa Uzaktan Kontrol İle Kalp Ameliyatı Gerçekleştirildi

Robotların ve yapay zekaların giderek geliştiği çağımızda, dünyada ilk kez Hindistan'da bir hastanede, bir robot yardımıyla uzaktan kontrol ile kalp ameliyatı gerçekleştirildi.

Robotların ve yapay zekaların giderek geliştiği çağımızda, dünyada ilk kez Hindistan'da bir hastanede, bir robot yardımıyla uzaktan kontrol ile kalp ameliyatı gerçekleştirildi.

Kalp ameliyatı geçirecek bir hastasın, ama amelitayı yapacak olan cerrah hastanede değil ve aslında ameliyatın yapılacağı yerden 20 kilometre uzaklıkta. Kulağa bir bir kabus senaryosu gibi geliyor değil mi? Aslında pek de öyle sayılmaz.

Söylenenlere göre Hindistan’ın bir hastanesinde, bir cerrah tarafından gerçekleştirilen zorlu bir kalp ameliyatında bir robot kullanıldı. Corindus adlı bir şirket tarafından geliştirilen CorPath GRX robotu, ilk defa 5 farklı hastanın üzerinde uzaktan kontrol edilerek kullanıldı. Bu olay, “uzun mesafeli” kalp ameliyatı olarak adlandırıldı.

Robot, çoklu joystick yapısına sahip bir iş istasyonu kullanılarak kontrol edilebiliyor. Bu sayede cerrahın robotu gerçek zamanlı olarak kontrol etmesine izin veren sistem, üzerine yerleştirilen kameralar sayesinde de anlık olarak görüntü sağlayabiliyor.

Robot, stent adı verilen bir işlemde, plak birikimi yüzünden daralmış olan kalpteki kan damarlarını açmak için kullanıldı. Ameliyatın ardından hastalar, hiçbir işlemsel komplikasyon veya yan etki meydana gelmeden ertesi gün taburcu edildi. Ameliyatta kullanılan robot sistemi ise ameliyatın ardından oldukça olumlu ve yüksek puanlar aldı.

Aslında geçen yıl gerçekleştirilen bu operasyon, şimdiye kadar haberlerin kamuya duyurulması nedeniyle bilinmiyordu. Bu bekleyişin muhtemeler nedeni olaraksa, hastaların tedaviye iyi yanıt vermelerini doğrulamak ve uzun vadede oluşacak izlenimlerin belirlenmesi olduğu düşünülüyor.

Bu zaman aralığında da boş durmayan Corindus, robotu ABD’de birkaç uzaktan test yapmak için de kullandı. Bu sayede de sistemin geliştirilmesi ve oluşabilecek muhtemel sorunların giderilmesi hedeflendi.
Bu haber 1178 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER