Trafik kazaları ciddi bir sorunumuzdur.

Birilerinin canı yanıyor, birilerinin evine ateş düşüyor, birkaç gün konuşuyoruz sonra yeniden kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Birilerinin canı yanıyor, birilerinin evine ateş düşüyor, birkaç gün konuşuyoruz sonra yeniden kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Oysa bugün ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesidir yaşanan trafik kazaları..
Ve maalesef bu kazaların en büyük nedeni de insan kaynaklı olmasıdır.
Dikkatsiz araç kullanmak, aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, araç kullanırken cep telefonu ile meşgul olmak, ikaz levhalarına uymamak gibi birçok nedeni sıralayabiliriz.
Ha yollar bozuktur, yollarda güvenlik bariyerleri yoktur, akşamları yeterli aydınlatma yoktur vs gibi altyapı ile ilgili sıkıntılarımız var.
Ve tabi ki yolların iyi olması, yollarda güvenlik bariyerlerinin bulunması,karanlıkta yeterli aydınlatmanın olması gerekli olandır.
Hatta olması gerekendir.
Lakin bizim ülkemizin ekonomik koşullarında bunların mevcudiyeti yetersiz kalmaktadır.
O halde bizlere düşen nedir?
Dikkatli araç kullanmak, kurallara uymaktır.
Yani 75 km ile gitmemiz gereken yolda 76 km gitmeyeceğiz. Alkol aldıktan sonra araç kullanmayacağız,araç kullanırken cep telefonları ile meşgul olmayacağız, her bir uyarıcı levhayı dikkate alacağız..
Bütün bunlara önem verdiğimiz ve hassasiyetle uyguladığımız gün bu ülkede trafik kazaları bu kadar çok yoğunlukta yaşanmayacaktır.
Trafik bir eğitim işidir.
Bir sorumluluk meselesidir.
Bu eğitime haiz insanlarla bu eğitime tabi olmayan insanlar arasında sadece trafikte değil, hayatın diğer yaşam alanlarında ciddi farklar vardır. Bugün yollarda trafik ikaz levhalarını takmayan, ciddiye almayan, 75 km sürat limitinde gitmesi gereken yolda 120 km ile gitmekte sakınca görmeyen, araç kullanırken cep telefonu ile ilgilenen, alkol aldığı halde araç kullanmaya kalkan herkes trafik bilincinden yoksundur.
Ve bu bireyler toplum içinde potansiyel tehlikedirler.
Dolayısıyla bugün yaşanan trafik kazalarının neredeyse tamamında insan hataları büyük rol oynamaktadır.
İşte tam da bu nedenle trafik bilincinin artırılması ve farkındalığını ortaya koyabilmek amacıyla ilk ve orta dereceli okulların eğitsel alanlarına trafik eğitim mutlaka girmeli. Hatta kamusal alanlarda da yetişkin bireylere yönelik trafik bilincini güncel tutacak ve farkındalık sağlayacak etkinlikler devlet tarafından bir program çerçevesinde ele alınmalıdır.




Bu haber 816 defa okunmuştur

:

:

:

: