“SON NOKTAYI KIBRIS’TA YAŞAYANLAR KOYAR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta son noktanın, ancak Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından, Türkiye ve ilgili diğer taraflarla da diyalog içinde konulabileceğini vurgulayarak, “Umarım bu son nokta kaybedenin olmayacağı, insanların mutlu olacağı iyi ve barışçı bir nokta olur” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta son noktanın, ancak Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından, Türkiye ve ilgili diğer taraflarla da diyalog içinde konulabileceğini vurgulayarak, “Umarım bu son nokta kaybedenin olmayacağı, insanların mutlu olacağı iyi ve barışçı bir nokta olur” dedi.

Ülkedeki nüfus politikasından herkesin rahatsız olduğunu ifade eden Akıncı, yıllarını bu topraklara vermiş, kendini buralı ve Kıbrıs’a ait hisseden insanların yurttaş olmasına karşı olmadığını fakat gelişigüzel dağıtılan yurttaşlıklar mevzusunun samimi bir iletişimle konuşulmasının gerekliliğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunları konuşmayınca bu sorunlar yok olmuyor” dedi.

Var olan sorunların üstünün örtülmesinin toplumsal sıkıntılara neden olacağına, üzeri örtülen her sorunun bir nifak tohumuna dönüşeceğine dikkat çeken Akıncı, toplumun yaşadığı sorunları samimiyetle dile getirmesinden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini kaydetti. Akıncı, “İlişkiler ancak bu şekilde daha iyiye evirilebilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, dün akşam üç televizyon kanalının ortak canlı yayınına katılarak, BRT Haber Amiri Cem Emre, Kıbrıs Genç TV Haber Müdürü Fatma Kişmir ile Kıbrıs TV Programcısı Hasan Hastürer’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

MARAŞ KONUSU

Birkaç gün önceki Kapalı Maraş toplantısıyla ilgili yaptığı açıklamada dile getirdiği rahatsızlıkların gerekçeleri sorulan Cumhurbaşkanı Akıncı, Maraş konusunun kişisel bir mesele olmadığını vurgulayarak, “Maraş konusu benim kişisel rahatsızlığım üzerinden açıklanamaz. Konu, toplumsal ve uluslararası boyutları olan bir mesele. O nedenle bütün boyutları dikkatle ele almak gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, hükümet yetkilileri ve Meclis’te yer alan tüm siyasi parti başkanlarının katılımıyla Cumhurbaşkanlığı’nda 18 Temmuz 2017’de yapılan toplantıda, Crans Montana sonrasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunun birlikte ele alındığını, Maraş konusunun da bu toplantıda gündeme geldiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı geniş katılımlı üst düzey toplantıda önceliğin Maronit açılımına verilmesi konusunda uzlaşıya varıldığını ifade etti.

Akıncı, BM ve uluslararası boyutu olan Maraş konusunun iyi incelenip çalışıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılacak bir diğer toplantıda yeniden ele alınarak ortak karar üretilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

“MARAŞ YERİNE MARONİT AÇILIMINA YOĞUNLAŞMA KARARI ALINMIŞTI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Maronit açılımı konusunda Cumhurbaşkanlığı Müsteşarının başkanlığında önemli çalışmalar yapıldığını, ayrıntılı bütçe çalışmasının tamamlandığını, alt yapı projelerinin hazırlandığını, son aşamada, dörtlü hükümetin, “siyasi karar alındı, Cumhurbaşkanlığı’nın bundan öteye dahil olmasına gerek görmüyoruz, biz yürütme organı; hükümet olarak bu işi götüreceğiz” diye açıklama yaptığını ancak devamının gelmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Maraş konusunda Temmuz 2017’deki toplantıda varılan mutabakatın yerine gelmediğini, dörtlü koalisyon döneminde ‘hükümet olarak bu işi biz yürüteceğiz’ demesinin ardından, bir sonraki UBP-HP hükümetinin de aniden Maraş’ı açmak hedefiyle envanter çalışmasına başlayacağını açıkladığını belirterek, “Envanter Cumhurbaşkanlığı’nda var, yıllar önce yapılmış ama fazlası göz çıkarmaz, yapılabilir dedik” diye konuştu.

“KIBRIS’TA SON NOKTA ANCAK KIBRIS’TA YAŞAYANLAR TARAFINDAN KONABİLİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, kapalı Maraş toplantılarını organize eden Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB), Ankara’da düzenlediği “Kıbrıs’ta Son Nokta” paneliyle ilgili soru üzerine yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:

“Ankara’da bir toplantı yapılıyor. Adı da ‘Kıbrıs’ta Son Nokta’. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve hep tek taraflı görüşlerin olduğu ortamda, Kıbrıs’ta son nokta konacak! Kıbrıs’ta son nokta ancak Kıbrıs’ta yaşayanlar tarafından konabilir. Elbette Türkiye ile de diyalog içinde, diğer ilgili taraflarla da diyalogiçinde ve umarım ki bu son nokta da iyi bir nokta olur, barışçı bir nokta olur, çözüm doğrultusunda olur, insanların mutlu olacağı, kaybedenin olmayacağı bir nokta olur. Ama sırf bu Maraş olayı ve kendi bakış açıları temelinde ‘biz artık son nokta koyuyoruz’ demeye, doğrusu öyle bir toplantıyı yetkili görmem. Bizim halkımız da öyle görmez. Dünya da bunu öyle görmez ve kabullenmez. Dolayısıyla daha işin başında adı yanlış konmuş bir toplantı olduğunu söylemek lazım.”

Cumhurbaşkanı, “Bir takım sonuçlar üretme yönünde atılacak dar görüşlü adımlar, hem bizim, hem Türkiye’nin başını daha da büyük dertlere sokabilir” diye konuştu.
Bu haber 235 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER