Daha somut göstergeler sunulmalı.

Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nin 2020 Mayıs ayı sonuçlarına göre, hayat pahalılığı, bir önceki aya göre yüzde 0.75, bir önceki yılın Aralık ayınagöre yüzde 3.34 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.64 artış gösterdi.

Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nin 2020 Mayıs ayı sonuçlarına göre, hayat pahalılığı, bir önceki aya göre yüzde 0.75, bir önceki yılın Aralık ayınagöre yüzde 3.34 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.64 artış gösterdi.
Ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 21.49 Giyim ve Ayakkabıana grubunda gerçekleşti.
Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 2.52, haberleşme anagrubunda yüzde 1.65, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev grubunda yüzde 1.62, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve DiğerYakıtlar’dayüzde 1.61, Eğitim ana grubunda yüzde 0.72, Eğlence ve Kültür’de yüzde 0.58, Alkollü İçecekler veTütün ana grubunda yüzde 0.29, Sağlık ana grubunda yüzde 0.24, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 0.19 artış, Ulaştırma ana grubunda yüzde 2.25, Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 0.91düşüş meydana geldi.
Öte yandan bir önceki aya göre, endekste kapsanan 398 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 86 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 66.22 Pantolon Yazlık (Kadın İçin), yüzde 57.04 Etek Yazlık (Kadın İçin) ve yüzde 55.77 Tişört Kısa Kollu (Erkek İçin) oldu.
En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 73.19 Dolmalık Biber, yüzde 65.27 Çarliston Biber ve yüzde 60.74 Kabak oldu.
Bu durumda istatistik kurumuna göre
Mayıs ayında Gıda ve Alkolsüz İçeceklerin fiyatları Nisan ayına göre %0.91 ucuzlamış.
Enteresan bir durum.
Bu araştırmalar yapılırken konunun veri toplama aşamasında herhangi bir sorun yok gibi.
Lakin sepetteki ürünler güncelleniyor mu? Hayır.
Dolayısıyla sepetteki ürünler güncellenirken taban yıl da güncellenmelidir. Söz konusu bu araştırmanın daha güvenilir olması için mutlak surette hanehalkı bütçe yoklaması da yapılmalıdır. Bu yöntem tabii ki zaman alabilir.
Fakat ortaya çıkan rakamların daha güvenilir ve gerçekçi bir aralıkta olması buna bağlıdır..
Hoş yıllardır yapılıyor bu çalışmalar.
Bizler de önümüze konan rakamları didik didik etmiyoruz elbette.
Detaylar da herkesin anlayacağı bir dille belirtilmeyince, şöyle göz ucuyla bakıp geçiyoruz.
Oysa bu ve benzeri bilgiler daha açıklayıcı olabilir. Nitekim bu ülkede herkes iktisatçı da değildir.
Velhasıl günün sonunda insanlar bütçelerine yansıyan/yansımayan kısmıyla ilgilenir işin.
Hani diyorlar ya, falan, filan kalemlerde şu kadar ucuzlama, bu kadar artış oldu.
İşte bunun somut bir dengesi olması gerekir.
Sanırım en büyük handikap da burada.
Zira ne ucuzlayanı, ne pahalı olanı anlamıyoruz bu ortamda.Ya da gerçekten böyle olup olmadığını.

Bu haber 781 defa okunmuştur

:

:

:

: