Bilişim Yasası ve haber sitelerinin künye zorunluluğu

KKTC'de Bilişim Yasasının Meclis'te oy çokluğuyla kabul edilmesinden sonra, söz konusu yasanın Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmesi halinde artık İnternet üzerinden haber yapkata olan tüm sitelere künye bilgisi zorunluluğu gelecektir.

KKTC'de Bilişim Yasasının Meclis'te oy çokluğuyla kabul edilmesinden sonra, söz konusu yasanın Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmesi halinde artık İnternet üzerinden haber yapkata olan tüm sitelere künye bilgisi zorunluluğu gelecektir.

Künye, bir yayın hakkındaki temel bilgileri okuyucuya verdiği için çok önemlidir. Birçok ülkenin yasasına göre künye; gazete, dergi gibi yayınlarda bulunması zorunlu olan, bir nevi kimliktir. Künyelerde imtiyaz sahibi, genel yayın yönetmeni, sorumlu müdür, editör vs. hiyerarşik bir sırayla yer alır. Ayrıca yayın merkezinin adresi ve iletişim bilgileri de künyede bulunmak zorundadır.

Künye bilgilerine yer vermeyen, adeta kaçak yayın yapan bazı internet siteleri mevcuttur. Bu sitelerlerde yer alan haberler genellikle özensiz, ciddiyetten uzak 'sözde' yayınlardır. Adeta merdiven altı tabirine uygun olan bu yayınların neye hizmet ettikleri ve amaçlarının ne olduğunu tahmin edebilmek pek zor değildir. Bilinçli bir okur, künyesi olmayan yayınlara itibar etmeyeceği şüpheden uzak bir husustur. Künyesi olmayan, nereden ve kim tarafından hangi amaçlar uğruna yürütüldüğü belli olmayan yayınlar tarafından hazırlanan içerikler, çoğu zaman okuyucu da şüphe uyandırmaktadır.

Künyesi olmayan, nereden ve kim tarafından yayın yaptığı belli olmayan yani tabir yerindeyse kaçak haber sitelerinin bir kişiyi, bir kesimi ya da belli bir durumu karalamak için açıldığı hususu aşikardır. Bu siteler üzerinden yazı yazan kişiler de tespit edilemeyeceklerini çok iyi bildiklerinden dolayı, bu yayınlar aracılığıyla birine kolayca hakaret edebilmekte ya da karalayabilmektedirler. Hiçbir hukuk sisteminde böylesi bir durum kabul edilemez. Karalayarak haber yaparak ya da bir kimseyi sınırları olmadan küçük düşürmek, hiçbir hukuk düzeni tarafından koruma altına alınamaz.

Kişilerin onur ve saygınlıkları yani kişilik hakları yasalar kapsamında koruma altına alnmış haklardır.

Bahse konu Bilişim Suçları yasası ile birlikte internet üzerinden yayın yapan tüm haber sitelerine künye bilgisi zorunluluğu getirilmiş olup, künyesiz haber sitelerine BTHK tarafından erişim engellenebilecek ve kurumun bu kararı 2 (iki) iş günü içerisinde Mahkeme onayına sunulması gerekmektedir. Söz konusu durum hakkında Mahkemeye başvuru yapılmaması halinde; Kurumun erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Mevcut düzenleme asla basına sansür getiren bir düzenleme değildir, aksine yayın yapan sitelere sorumluluk getirmektedir. Yani kişilik haklarınıza saldırı niteliğinde bir haber yapılması halinde; bu düzenleme sayesinde artık karşısınızda muhatap bulabilecek ve bu kişi hakkında yasal işlem yapılması için gerekli başvuruyu yasal kurumlara yapabileceksiniz.

Sonuç olarak; bazı kesimler tarafından eleştirilen söz konusu yasa, eleştirilerin aksine kamuya yararlı birçok düzenlemeyi içerdiği ve bu yasa sayesinde birçok yasal boşluğun doldurularak, artık toplumun daha korunaklı, huzurlu ve adaletli bir ortamda yaşayacağı hususu, açıktır.
Bu haber 2208 defa okunmuştur

:

:

:

: