400 KONUT İÇİN RANT PAZARLIĞI

KTİMB Yönetimi Başbakanlık önünde bir toplantı gerçekleştirerek eylemi, dozunu artırarak devam ettirme kararı aldı.

KTİMB Yönetimi Başbakanlık önünde bir toplantı gerçekleştirerek eylemi, dozunu artırarak devam ettirme kararı aldı.

Yönetim toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Gürcafer, hükümetin öncelikle kendi aralarında görüşmesi ve durumu çözmesi gerektiğini ifade ederek, diğer bakanlıkların önünde de eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Başbakanlık Müsteşarı ile yaptıkları görüşmede herhangi bir yol alınmadığını aktaran Gürcafer, hükümet yetkilileriyle de tek tek görüşmenin fayda sağlamayacağını söyledi.

Söz konusu durumu değerlendirirken “Bunun temelinde yatan sorun TC-KKTC arasındaki oturmuş bir çözüm olmaması” ifadelerini kullanan Gürcafer, devletin yapılan sözleşmeye uymak zorunda olduğunu vurguladı.

Gürcafer, eylemlerini Bayramda da sürdüreceklerini, hükümet içerisinde ne olduğu ile ilgilenmediğini ve sorunun çözüme ulaşmasından yana olduğunu aktardı.

Gürcafer’in açıklaması şu şekilde:

“Kendi aramızda değerlendirme yaptık.

Hükümetin bizden önce kendi aralarında görüşüp sorunu çözmesi gerekir.

Çözülmesi için ortakların ciddi şekilde masanın etrafında oturması gerekir. Eylemleri devam ettirme ve dozunu artırma kararı aldık. İçişlerine de geçme kararı aldık. Tapu ihaleleri durdurma, devlete olan yükümlülükler ve proje borçlarını da ödememe gibi eylem düşüncelerimiz var. Baskıyı artırmak için çeşitli eylemlere devam edip baskıyı artırmaya devam edeceğiz. Bugün için herhangi bir çözüm yok, müteahhitler birliğinin araçları kalmaya devam edecek. Müsteşar ile bir kahve içtik ve kritik yaptık o kadar ancak onunla yaptığımız görüşmeden bir çözüm çıkmaz. Bu aynı zamanda hükümet ortaklarının tek tek çağırması ile de çözüm çıkmaz. Onlar oturup şehir planlamanın teknik elemanları ile görüşüp birbirlerinin rahatsızlıklarını masaya koyup doğrunun etrafında çözüme ulaşmaları gerekir. Bayındırlık ve Maliye bakanlıkları ile ilgili de aynı şekilde. Bunun temelinde yatan sorun TC KKTC arasındaki oturmuş bir çözüm olmaması. Senin devletin seninle bir sözleşme yapmışsa o sorumluluğu yerine getirmelidir.

Bayramda da burada olacağız gibi duruyor.

Sorun ortakların sürtüşmeye girmiş olması, kimin haklı olup olmaması beni ilgilendirmez, ben neticede ülke ekonomisi işsizliği yakından ilgilendiren sorunun çözüme ulaşmaması ile ilgilenirim.”

'BAYRAM BOYUNCA BURADAYIZ'

Birlik başkanı Gürcafer, bayram süresince eylemin devam edeceğini belirterek, 'bayram boyunca buradayız. Eylemin İçişleri bakanlığı önüne de kaymasıyla ilgili bir organizasyon yapacağız' dedi.

Gürcafer, 'açıkçası herhangi bir çözüm arayışı görmedim. Tek söylenen 'haklısınız' oldu. Bir şeyler yapılmalı' şeklinde konuştu.

'BU DURUMUN 3 YILLIK GEÇMİŞİ VAR...'

Başbakanlık önünde gerçekleştirilen eylem sırasında konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği BaşkanıCafer Gürcafer, bugüne kadarki eylemlerinin bir ikaz olduğunu ve bu durumun 3 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayarak söz konusu krizin başta ülke ekonomisi olmak üzere herkesi etkilediğini belirtti.

Gürcafer, süreç içerisinde örgütlerle birlikte çok yapıcı yaklaştıklarını ve çok emek
sarf ettiklerinin altını çizerek gelecek kaygısı yaşadıklarını, verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.

Gürcafer, taleplerinin tümünün yerine getirilmediği sürece eylemlerinin devam edeceğini ifade etti. Gürcafer, “Sorunların bütünü çözülmediği sürece biz eyleme devam edeceğiz” dedi.

“ÖNÜMÜZÜ AÇSINLAR, İŞİMİZİ YAPALIM”

Gazimağusa Yeniboğaziçi İskele İmar Planı’nın tamamlanması uzun süreceğe benziyorsa bölge için çıkarılan emirnamenin kaldırılması gerektiğini veya müteahhitlerin önünü tıkamayacak başka bir formül hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gürcafer, “Ya imar planını tadil edip geçirsinler, ya da uzun sürecekse, bizim önümüzü açsınlar, işimizi yapalım” dedi.

Hükümet ortaklarının “küs” olduğunu savunan ve bu konudaki taleplerinin, iki ortağın farklılıklarını bir kenara bırakıp sorunları çözmelerini görmek olduğunu ifade eden Gürcafer, “Sorun ortakların arasındadır” diye konuştu.

Emirname ile pek çok projenin durdurulduğunu ancak müteahhitlerin verdiği taahhütlerin yerine getirilmesine olanak sağlanması gerektiğini belirten Gürcafer, örneğin bir müteahhidin yeni onaylanan bir projesinde, yurt dışına 400’ün üzerinde ev taahhüdü verdiğini ancak bugün çivi bile çakamadığını anlattı.

Ülkede pek çok proje üzerinden ev satışı yapıldığına dikkat çeken Gürcafer, Kuzey Kıbrıs’ta inşaat ruhsatlarının iki senede alınabildiğini dolayısıyla Gazimağusa, Yeniboğaziçi İskele Emirnamesi’nin pek çok projenin durmasına neden olduğunu söyledi.

Gürcafer, “Binin üzerinde yerine getirilmemiş yabancıya taahhüt var” dedi.

FİYAT FARKI UYGULAMASI

Müteahhitlerin TL’nin değer kaybından yaşadığı mağduriyetler hakkında Gürcafer, Türk Lirası’nın değer kaybından dolayı üyelerinin devletten alacaklarında kayba uğradığını, TL’nin değer kaybından dolayı mağduriyetlerin bir kez daha yaşanmaması için “fiyat farkı” uygulamasının kalıcı olarak hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.

KAMU İHALE TÜZÜĞÜ

Kamu İhale Yasası altında Yapım İşleri İhalelerinde Uygulanacak Esaslar ve Usuller Tüzüğü’nde usulsüzlüklere ve haksız rekabete neden olabilecek açıklar bulunduğunu kaydeden Gürcafer, “Üyelerimize eşit mesafede yaklaşım için tüzükte düzenlemeler istiyoruz” dedi.

Gürcafer, “Kamu ihale mevzuatının çok şeffaf olması ve teklifler açıldığında ihaleyi kazanan teklifin gözle görülmesi gerekir. Şu anda bir puanlama sistemi var ancak puanlamayla ilgili kriterler askıya alınmıyor, bu da üyelerin kafalarında çok ciddi soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor, ‘kapalı kapılar arkasında ihaleyi istediğiniz müteahhide verirsiniz’ düşünceleri oluşabiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu haber 1391 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER