M.KANSU

Şair ve öykücü M. Kansu bin dokuz yüz otuz sekiz yılında Kıbrıs’ın Baf kazasında,(Aydoğan-Stavragonno) doğuyor.

Şair ve öykücü M. Kansu bin dokuz yüz otuz sekiz yılında Kıbrıs’ın Baf kazasında,(Aydoğan-Stavragonno) doğuyor. İlk şiirini ilkokul beşinci sınıftayken yazan ozan İlkokulu Baf’ta liseyi Lefkoşa’da okuyor. Öğretmen Koleji’ni bitirdikten sonra Türkiye’de Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’ne devam ediyor. Daha sonra fark derslerini vererek Hacettepe Üniversitesi’nin Mezuniyet Sonrası Eğitimi Fakültesi’ni bitiriyor ve Kıbrıs’a dönüp öğretmen ve eğitimci olarak çalışmaya başlıyor.
Yedi yıl’ süreli mücahitliğinden sonra, yayınladığı ürünlerinde; bağımsızlık , var olma ve ‘adalı-akdenizli’ olma ve kalabilme tematiklerini işaret ediyor.
Türkiye PEN Yazarlar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Cyprus Writers Union(Güney) gibi kuruluşlara üye olan ozanın “Uluslararası Struga Şiir Akşamları (Makedonya) Ödülü bulunuyor. Başta Garip akımının etkisiyle yazıyor. Daha sonra İkinci Yeni Hareketi’nin Kıbrıslı Türk Yazınında duruşunu belirliyor. Zamanla şiiri Toplumcu Gerçekçi yönelişlere evriliyor. Çağdaş şiir türünde de başarılı ürünler veren ozan, çoğu kez örtülü,anlatı ve sezinlemeci duruşlarını deneyerek metaforlar kullanıyor. M. Kansu şiir, deneme, öykü,anlatı ve çeviri türlerinde yazılarını kendine özgü bir dil, kurgu ve üslupla okuyucusuna ulaştırıyor.
İmajist ve ‘an’ların gözlemcisi bir duruşla yazdığı şiirlerinde toplumsal sorunlar önceliği belirgindir. Doğu Akdenizlilikten, adanın tarihi ve mitolojik dokularından yeşeren yazılar yazarak insan, toprak, barış ve aşk temalarını işliyor.
Afrika(Avrupa) gazetesi’nde yayınlann Lefkoşa’yı Yürümek-I, Göllenmiş Kirli Suya Baktım ve’ Lefkoşa’yı Yürümek-II’,’ Yok mu Şarkısı Güneşin’ isimli Kitapları sabah yürüyüşleri sırasında iç düşüncelerinden ve algılarından oluşmuş deneme türü köşe yazılarıdır. Bu kitapların ikincisinde “Büyümeye çalışan çocuk ben: Rüzgarların her savuruşlarında, nasılsa hayatın içinde, ayakta kalabilen. Öyleyse dinleyin.” diye seslenir okuyucusuna.
‘Çıplak Ayakla Dolaşmak Çölde’ isimli eseri şiir, öykü ve denemelerden oluşuyor. Üç bölümden meydana geliyor. Göçleri yaşamış şair izlenimci ve dışavurumcu bir üslupla dizelerine aktarıyor yaşanmışlıkları.

‘topraktan çıktım ben ve
geldim şimdi buralardayım
nerelere gittimse oralı oldum
şimdi buradaysam buralıyım.’ (Çıplak Ayakla Dolaşmak Çölde, Khora Yayınları. 2014. S, 25).
Ömer Tatlısu, kitabın kapak tasarımını yaparken şairin eşi Ressam İnci Karasu’nun ürettiği kağıt maskeleri kullanıyor. Maskeler ve maskelerin ifadeleri toplum olarak beklentileri ve gelişmelerden duyulan tedirginlikleri anlatıyor.
“Gürültüden” Kaçayım Derken…Virane”…isimli eseri ise şiir, öykü, anlatı ve söyleşi içeriğinde. Kitapta yer alan,’ Viranemden Bir Tarla Gibi Sürüldüm’ başlıklı denemede varlığın, yokluğun ve benliğin izlekleri görülüyor. (“Gürültüden” Kaçayım Derken…Virane’ Ürün Yayınları, 2016, s, 45). Kitabın kapak tasarımı Ömer Tatlısu ve şairin eşi ressam İnci Kansu’ya ait.
Ve Ansızın Güneş, felsefi haikulardan oluşan bir kitap(Liman Yapımevi. 1998) Bütün haikuları; Japon hayat felsefesini 5/ 7/ 5 ölçüsünde bir yaşam konusuna sığdırmayı başarıyor, Maraş’ ın hüzünlü sessizliğini anlatırken. (Ve Ansızın Güneş.1998)
37
Maraş ölü kent;
oda/ incir/ gökyüzü-
gölgede yılan
38
Tel örgüler,
deniz, kum ve güneş-
uçurtma hoyrat.
39
Yatak odası
kırık sessiz oyuncak-
bir ara hüzün.

İlk şiirini ilkokul beşinci sınıftayken yazan, yaklaşık 61 yılını yazınsal türlere adamış ozana göre şiir; gerçekliği apaçık sunmamalıdır. Kansu’ya göre şiir ve aşk kanatlarını göstermez. “şiir, kendini duyumsayacak olana yükselir, onun ruhuna dolar, onda yuvarlanır, kanatları dinginleşir, şiirliğini bilir. “…Şiir,bir bellek eğitme yöntemidir.”J.L.Joubert
Edebiyat Öğretmenliğinden sonra eğtimci olarak devam ettiği görevinden emekli olan yazar, halen çeviri, deneme, şiir,anlatı,öyküleriyle Kıbrıs Türk Edebiyatı’na yazın dalında katkı yapmaya devam ediyor. 2017-2020 Döneminde yayınlanan ürünleri:
1,”Küçük Ağacın Uğultusu” Yunanca şiirleri. Vaxikon/Atina
2”…Bulut Halinde Bir Zaman” Ürün Yayınlar-
3, “Kesik Yeşil Limonlar İçin Düet”
4, Çıplak Göz-Düşler” Kata Kulavkova- Çeviri
5,” Uluslararası Yazın Çevirmenleri Sempozyum Bildirileri-1998-2019” vb.


KAYNAKÇA.

1. Çıplak Ayakla Dolaşmak Çölde, Khora Yayınları. 2014.
2. “Gürültüden” Kaçayım Derken…Virane, Ürün Yayınları, 2016.
3. Ve Ansızın Güneş, (haiku) Liman Yapımevi. 1998.
4. Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi. İkinci Cilt. Şiir. Kıbrıs Türk Edebiyatı Araştırma ve Tanıtma Projesi Yayını. 2019.
5. Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi. Beşinci Cilt. Öykü, Anlatı, Anı, Gezi, Deneme. Kıbrıs Türk Edebiyatı Araştırma ve Tanıtma Projesi Yayını. 2019


Bu haber 3602 defa okunmuştur

:

:

:

: