Ülkedeki seçimler

Dünya kurulalı beri, gerek kabile düzeninde, gerekse toplu yerleşim düzenine geçtikten sonra. Hangi idari rejim olursa olsun. İdare eden ve idare edilen topluluklar hep var olmuşlardır.

Dünya kurulalı beri, gerek kabile düzeninde, gerekse toplu yerleşim düzenine geçtikten sonra. Hangi idari rejim olursa olsun. İdare eden ve idare edilen topluluklar hep var olmuşlardır.
Bunlar çeşitli adlar altında faaliyet göstermiş ve göstermektedirler.
Bunların içinde en çağdaş olanı Demokrasi rejimidir.
Bizim ülkemizde de bu rejim uygulanmaktadır. Demokrasi rejiminde de birçok idari sistemler vardır. Bizim uyguladığımız siyasi sistem. Parlamenter sisteme dayalı Temsili Demokrasidir.
Yani, halk iradesini geçici olarak kullanan Milletvekilleridir.
Bu sistemin vaz geçilmez unsurlarından ikisi, Siyasal partiler ve yapılmakta olan seçimlerdir. Siyasal partiler ve seçimler bitişik ikizler gibidir. İkisinden birinin yokluğu, Demokrasinin çağdaş olarak işlevini engeller. Bu da çağdaş Demokrasi ile bağdaşmaz.
Bizde de Demokrasi çarkının dönmesi için seçimler periyodik olarak yapılmakta ve Demokrasi çarkının gerekli devirde dönmesini sağlamaktadır.
Geçen Cumartesi, ülkemizde iki partinin ayrı ayrı seçimleri oldu.
UBP, Genel Sekreterini seçti.
YDP, ise Kurultayını yaparak yeniden Genel Başkanını belirledi.
UBP’nin Genel Sekreterlik seçimi için iki adayı, Sn. Hasipoğlu ile Sn. Berova idi. UBP PM üyelerinin karşısına çıkarak seçilmeleri için oy istediler.
Elisyum Düğün salonunda yapılan seçime, 114 PM üyesi katılarak oy kullanmıştır.
Adaylardan Mağusa Mv. Sn. Oğuzhan Hasipoğlu 65 oy. Sn. Özdemir Berova da 49 oy almıştır.
Bunu yüzdelik olarak belirlediğimizde, Sn. Hasipoğlu % 57.
Sn. Berova ise % 43 oy almıştır.
Çıkan sonuca göre Sn. Hasipoğlu Genel Sekreter seçilmiştir. Tabii bu olağanüstü bir seçim. Sn. Saner’den boşalan yer için yapılan bir seçim. Takriben 6 ay sonra, olağan kurultayda, yine Genel Sekreterlik seçimi yapılacaktır.
Bir diğer seçim ise, YDP’nin Genel Başkan seçimi de ayni gün ASS yapıldı. 8131 üyeden oylamaya katılan üye sayısı 4115. Yarıya yakın üye oylamaya katılmadı.
Kurultay, Kurultay gününden çok önce bayağı istim alarak oy kullanma gününe kadar gelmiştir.
Katılan üye sayısı 4115. İki adayın aldığı oy.
Sn. Arıklı 2179.
Sn. Zaroğlu ise 1891.
Bunu yüzdeliğe vurduğumuz taktirde, ortalama olarak Sn. Arıklı’nın aldığı oy nispeti % 53.
Sn. Zaroğlu’nun aldığı oy ise % 46.
Arada % 7’lik bir fark görülse bile. %50 ve üzerini yakalamak için % 4’lük bir oy nispeti yeterli olacaktır.
Bu sonuç bana göre parti içi mücadeleyi devam ettireceğe benziyor.
Genel Başkanlık, sırat köprüsünde.
Her iki taraf da bu mücadeleyi genel seçimlerde de devam ettireceklerdir.
Her iki aday için kurultay mücadelesi sona ermiş olup. Önümüzdeki seçimlerde, Mecliste elde edecekleri sandalye sayısı için, kıran kırana bir mücadeleye gireceklerdir.
Kurultay sonucu bana göre tarafları buna yönlendirecektir. YDP’nin yükselen trendinden her iki taraf da yararlanmanın yollarını arayıp, mücadeleye bu açıdan gireceklerdir. Bu tavır partiye bir zarar getirmez. Aksine, tabandan gelecek oyları artırır.
Sonuç olarak, yüzdelikte bir değişiklik olmasa bile, ortaya çıkan rakama bakılırsa. İki tarafın da ileride hükümet oluşturmaları açısından. İlk önce kendi aralarında, parti içi koalisyonda anlaştıktan sonra, başka partilerle ortaklığa gidebileceklerdir.
Kurultay seçimleri göstermiştir ki fazla üyelik de bir işe yaramıyor.
Son olarak şunu belirteyim. Sonuçlar YDP’ni daha da hareketlendirecek. Hem parti içi mücadelede. Hem de bunun sonucu olarak Meclise gidecek vekil sayısında olacak artışta görülecektir.
Genel Sekreterlik seçimi sonucu için UBP’ne.
Genel Başkanlık seçim sonucu için de YDP’ne. Sonuçların hayırlı olmasını dilemeden, geçemeyeceğim.

Bu haber 5307 defa okunmuştur

:

:

:

: