Nereye koşuyoruz?

Yaşamın içinde biz, neredeyiz? Nereye doğru gitmek istiyoruz?

Yaşamın içinde biz, neredeyiz? Nereye doğru gitmek istiyoruz? Hedeflerimize giderken neler yaşayabileceğimizi biliyor muyuz? Bu yolda, bu hedefe odaklanabiliyor muyuz? Problem çözme ve başarıya ulaşma konularında potansiyelimizin derecesinin farkında mıyız? Potansiyelimizi nasıl artırabiliriz? Hedefimize ulaşmada neleri yapmalı / neleri yapmamalıyız?
Bir Yaşam Koçu olarak öncelikle, hepimizin bu yaşam öyküsünü okumamız ve de kendi yaşamımız içerisinde anlamlandırmamız için Amerikalı siyasetçi, devlet başkanı ve hukukçu olan “Abraham Lincoln’ün Yaşam Öyküsü”nü vermek istiyorum.
31 yaşında yaşamında başarısızlığa uğradı.
32 yaşında meclis seçimlerine girdi ve kaybetti.
34 yaşında iş yaşamında tekrar başarısızlığa uğradı.
35 yaşındayken sevgilisinin ölümünü yaşadı.
36 yaşındayken depresyondaydı.
38 yaşında seçimlere girdi ve kaybetti.
43 yaşında kongre seçimlerine girdi ve kaybetti.
46 yaşında kongre seçimlerine girdi ve kaybetti.
55 yaşında senatörlük seçimlerine girdi ve kaybetti.
56 yaşında başkan yardımcısı olma çabaları sonuçsuz kaldı.
58 yaşında senatörlük seçimlerini kaybetti.
60 yaşında ABD başkanı seçildi.
YAŞAM KOÇLUĞU
Yaşam koçluğu, bizlerin en yüksek potansiyelimize ulaşmamızı sağlayan bir yolculuk, eğitim ve bilgilenme biçimidir. Kişilerin hedeflerine ulaşmalarını ve zaten içlerinde var olan potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için yapılan bir yolculuktur. İstenilen nihai sonuçsa, hedefleri gerçekleştirebilmek, bireylerin yaşamları boyunca kullanabilecekleri kalıcı yöntemlerle planlı bir şekilde hayatlarını ve kariyerlerini geliştirmektir.
BİR YAŞAM KOÇU NE YAPAR?
Öncelikle danışanını iyi analiz ederek danışanını gerçek anlamıyla tanımaya çalışır. Danışanının kişilik haritasını ortaya koyarak onun doğru ve yanlışlarını görmesine yardımcı olur. Danışanın kendi potansiyelini görmesine ve sahip olduğu kartları alıp en iyi şekilde oynamasına; bazen de oyunun kurallarını değiştirmesine ve oyunun yönetimini kendi eline geçirmesine yardımcı olur. Yaşam koçu, danışanında yeni, güçlü, pozitif duygu ve düşünceler yaratır. Danışanına her daim enerji, güç ve motivasyon sağlar. Kısacası, yaşam koçu, danışanı dinler, ona doğru soruları sorar, ona ayna olur, danışanının değişiminde ona yol arkadaşı olur, danışanının yepyeni bir kimlik kazanmasına yol açar.
YAŞAM KOÇU NE YAPMAZ?
Bir yaşam koçu, asla ve asla danışanını yönlendirmez, yönetmez, akıl vermez. Yaşam koçu, güçlü bir motivasyon ustasıdır. Her seansta danışanını daha güçlü ve kendine güvenen bir insan haline getirmek için onu motive eder. Danışanına akıllı sorular sorarak, danışanının farkındalığını geliştirir. Danışanıyla sohbet havasında konuşur. Empatik bir dinleyici olduğu için de danışanıyla arasında samimiyet kurar. Çünkü, danışanın onun karşısına gelme sebebini çok iyi bilir. Dinlenilmek, anlaşılmak, sevgi ve saygı duyulmak.
KİMLER YAŞAM KOÇLUĞU ALMALI?
Yaşamlarını daha mutlu, huzurlu yaşamak isteyenler, stres kontrolünü sağlayamayanlar, yaşamlarında çözemedikleri problemler yaşayanlar, iş seçiminde zorlananlar, iş yaşamını değiştirmek isteyenler, sınava hazırlananlar, ilişki ve iletişim problemleri yaşayanlar, hayallerini, hedeflerini gerçekleştirmek konusunda ne yapacağına karar veremeyenler, daha dengeli ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek isteğinde olanlar, koçluk alabilirler.

Kaynak: 1. Ademer Eğitim Kurumları, Ankara, Ders Notları, 2016.
2. Yeditepe Üniversitesi, İstanbul, Ders Notları, 2020.




Bu haber 1540 defa okunmuştur

:

:

:

: