BM BİZE SAYGI DUYMUYORSA KKTC’DE GÖREV YAPAMAZ!

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Biz kimseden özür dileyecek değiliz, hakkımızı talep ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Biz kimseden özür dileyecek değiliz, hakkımızı talep ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Adada iki ayrı egemen halkın olduğunu, iki ayrı egemen eşit devletin var olduğu gerçeğini kaale alan BM bize saygı duyuyorsa, bizimle bu anlaşmayı yapması lazım. BM Barış Gücü, Rum’un, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla verdiği onayla KKTC topraklarında görev yapamaz. Olay bu kadar net ve basit” dedi.

TRT Haber’in sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kuvvetler Anlaşması Statüsü (Status of Forces Agreement) (SOFA) anlaşma taslağını New York’ta BM’ye sunduklarını hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının sözde Kıbrıs Cumhuriyeti unvanı ile onay vermesinin BM Barış Gücü’nün KKTC’de görev yapacağı anlamına gelmediğini, BM Barış Gücü’ne KKTC’de görev yapma yetkisini veren makamın KKTC makamları olacağını, BM’nin de bunun bilincinde olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının yıllardır, BM Barış Gücü askerlerinin 6 ayda bir görev süresinin uzatılması aşamasında hep Türk tarafının onayının da alınmasını talep ettiğini aktaran Ertuğruloğlu, bunun gerekçesinin de BM’nin Brahimi raporu olduğunu belirtti. Brahmi raporunun, BM operasyonlarının bulundukları ülkelerde başarılı olabilmeleri için soruna taraf herkesle uyum ve anlaşma içinde olmasını öngördüğünü aktaran Ertuğruloğlu, bunun hep göz ardı edildiğini, Kıbrıs Türk tarafının da iyi niyetle misafir kabul edip, BM Barış Gücü’nün KKTC’de görev yapasına onay verildiğini anlattı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, 2017’de Crans Montana’da Kıbrıs müzakerelerin çökmesiyle, egemen eşit iki devlet ve eşit uluslararası statünün tescili yönünde politika değişikliğine gidildiğini işaret ederek, bu politikaya geçtikten sonra, yıllarca gösterilen hoş görü ve misafirperverliği devam ettirmenin, izlenilen politika ile ters düşeceği ve tutarsızlık olacağını düşünerek BM’ye anlaşma taslağı verdiklerini kaydetti.

BM’ye, imzalamadıkları takdirde, KKTC topraklarındaki varlığının masaya yatırılacağını söylediklerini, “KKTC topraklarından çıkmanız gerekir” söylemin de buna dahil olduğunu, bunu bilerek hareket ettiklerini söyleyen Ertuğruloğlu, BM’ye bir süre kısıtlaması verilmediğini, KKTC heyeti olarak yaptıkları değerlendirmede bir aylık süre öngördüklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Adada iki ayrı egemen halkın olduğunu, iki ayrı egemen eşit devletin var olduğu gerçeğini kaale alan BM bize saygı duyuyorsa, bizimle bu anlaşmayı yapması lazım. BM Barış Gücü, Rum’un, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatıyla verdiği onayla KKTC topraklarında görev yapamaz. Olay bu kadar net ve basit. Bizim kimseden özür dileyecek bir yanımız yok. Hakkımızı talep ediyoruz. Bu adanın Elen adası olmasını engelleme adına mücadele veriyoruz. Bu adanın, Türk Ulusunun bu coğrafyadaki hak ve çıkarlarını, güvenliğini tehdit etmeyecek ada olmasına yönelik görevimizi yerine getiriyoruz” dedi.
Bu haber 323 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER